Marcin86Poznan Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Hamulec zamontowany, skrócenie poszło łatwiej niż myślałem i nawet się nie zapowietrzył, mimo wszystko jak przyjdzie zestaw do odpowietrzania to odpowietrzę dla pewności. Działanie klamki jest wspaniałe i wydaje mi się, że drugi hamulce się zepsuł. Zostało mi 116cm przewodu z zakończeniem do klamki to zostawić? przyda się kiedyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Zostało mi 116cm przewodu z zakończeniem do klamki to zostawić? przyda się kiedyś? Pewnie że zostawić , dokupisz tylko banjo i masz gotowy zapasowy przewód na przód w razie uszkodzenia obecnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 24 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Odpowietrzałem hamulec 4 razy i za każdym wydaje mi się, że mogło by być lepiej. Klamka łapie, hamulec hamuje ale Avid DB1 szybciej łapie i klamka nie jest taka gumowata. Powierza w układzie nie ma na 100%, odpowietrzałem zgodnie z zaleceniami Magury i filmami na YT i nie wiem czy one tak działają czy jeszcze raz odpowietrzyć? Przepycham olej strzykawką wkręconą w zacisk i wychodzi w strzykawce w klamce, następnie zaciągam olej z powrotem i znów trochę przepycham po czym zakręcam śrubkę w klamce a następnie w zacisku. Co jest nie tak? Chyba, że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 24 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Ja odpowietrzając magure, przeciskałem płyn od zacisku w kier klamki, obracałem klamka w powietrzu pod różnym katem trzymając ja w ręce.Pod pewnym katem wychodzi powietrze które ci nie wyjdzie jak jest zamocowana na kierze.Sprawdzone i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Listopada 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Magury mają specyficzną pracę, nie mają tak "sztywnej" klamki o krótkim skoku jak Avidy/Sramy. Jeśli ie masz powietrza , to nie ma sensu walczyć. Trzeba pojeździć, dotrzeć klocki i wtedy sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Jest jak mówisz. Dziś mimo pogody wybrałem się do pracy w sumie w dwie strony 20km i wracając już była różnica znaczna. Jutro dotrę jeszcze i będzie elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Czy te hamulce różnią się tylko klamkami ? Które lepsze ? https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-mt-trail-sport-hc-1-finger-disc-brake-set-641450 https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-mt5-mt4-carbotecture-r-disk-brake-set-566442 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Jak dla mnie- klamka na 1 badz 2 palce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zestaw pierwszy to set "oryginalny" Magury, zestaw drugi, to set poskładany przez sklep. W praktyce różnią się tylko klamką - zwykła w zestawie MT+MT4, i klamka HC w MT Trail sport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cagiva4 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam w temacie..... Mam Magura MT4. Pytanie dotyczy regulacji siły hamowania i odległości klamki od kiery. Siłę reguluje się śrubą na kłamce a odległości małą śrubą przy tłoczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cagiva4 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Tylni hebel miał miękką klamkę porównując z przednim hamulcem. Przeprowadziłem regulację śrubą na kłamce i urodziło pytanie jak zmienić odległość klamki. Nie mam jeszcze oleju i odpowietrznika a więc nie mogę nic sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Na klamce masz śrubkę na torx i nią regulujesz odległość. Co do ustawienia skoku klamki czyli niby tej siły hamowania, to nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cagiva4 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 38 minut temu, Marcin86Poznan napisał: Na klamce masz śrubkę na torx i nią regulujesz odległość. Co do ustawienia skoku klamki czyli niby tej siły hamowania, to nie działa Widzę że klocki mam krzywo podjechane i zapewne to powoduje miękką klamkę. Nowe klocki Type 7.4 kosztują 90zł. Jakaś propozycja tańszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Raczej klocki nie mają aż tyle do gadania przy miękkiej klamce. Najlepiej odpowietrzyć. Ja kupiłem zestaw na allegro za 50zł. Co do ceny klocków nawet zamienniki dość sporo kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 W dniu 23.12.2017 o 23:05, Cagiva4 napisał: Mam Magura MT4. Pytanie dotyczy regulacji siły hamowania i odległości klamki od kiery. Siłę reguluje się śrubą na kłamce a odległości małą śrubą przy tłoczku? MT 4 ma jedynie regulację odległości klamki i nie posiada żadnej regulacji siły hamowania- zresztą żaden hamulce Magury takowej nie posiada. Masz zapowietrzony hamulec i prawdopodobnie źle ustawiony zacisk . BTW- temat dotyczy modelu MT5, jeśli masz problemy z MT4 załóż temat w stosownym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 14 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 pytanie do znawców, użytkowników i innych Na B-D pojawił się set Magury Mt5 za 154 ojro, więc cena dobra, a nawet bardzo dobra. Opłaca / jest sens zakładać to do roweru XC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Lutego 2018 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Za 154 ojro zawsze jest sens. Za tą samą kwotę masz model Trail Sport ,który może być lepszym rozwiązaniem do XC. W cenie masz klamkę HC-1 ,która jest lepsza niż fabryczna w MT5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Wiem, że zestaw trail sport za tę samą cenę. Zastanawiałem się ogólnie czy sens tej promocji i to brać , ale DH nie jeżdżę, więc to tak trochę by było silnik Ferrari do malucha .Sumarycznie nie ma sensu tego pchać do xc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Lutego 2018 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Teraz, niuti napisał: Sumarycznie nie ma sensu tego pchać do xc Mylisz się. Ale nie będę na siłę przekonywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 nie no tak Cię zrozumiałem, że lepiej mt trail niż mt5. Więc jednak warto założyć mt5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Lutego 2018 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Jeśli potrzebujesz super modulacji przy dużej sile hamowania to tak. Niektórzy napiszą ,że to przerost formy nad treścią, ale w przypadku hamulców lepiej mieć więcej niż mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 no właśnie nie potrzebuję bo nie jezdzę nic ostrego. Zwykłe xc po lesie, jura no i może beskidy jak mi się uda. Nowe hample i tak chciałem kupić a że obecnie mt5 i trail kosztują tyle samo to myślę i myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 W dniu 14.02.2018 o 20:35, niuti napisał: Na B-D pojawił się set Magury Mt5 za 154 ojro, więc cena dobra, a nawet bardzo dobra. Opłaca / jest sens zakładać to do roweru XC? Mnie interesuje model MT Trial Sport HC-1. Świetna cena, a u nas prawie nieosiągalne. Może jakieś wspólne zamówienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 cena ta sama w zasadzie. Też o nich myślałem, ale z racji obniżki ceny na mt5 myślę i myślę. Czemu nie możemy zamówić , może jeszcze coś kupię , temat do dogadania na priv myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Na https://r2-bike.com/MAGURA-Disc-Brake-MT-Trail-Sport nawet trochę niższa cena, a mam już tam konto. Kupił bym jeszcze pewnie klocki i może coś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi