JPK Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Cześć. Chce zrobić sobie rowerek do ciekania po mieście i raczej nie oszczędzania go (krawężniki, dziury, schody). Chciałem złożyć na starej ramie np. Waganta: https://www.olx.pl/oferta/rama-romet-wagant-ostre-kolo-single-CID767-IDme1Yc.html# Zastanawiam się tylko na ile taka rama jest wytrzymała. Chciałem aby była w miarę lekka, ale patrząc na jej filigranowość zaczynam sie zastanawiać jaka jest szansa że nie wytrzyma.... Bardzo proszę o podpowiedź. Dzięki i pzdr
Mod Team durnykot Napisano 28 Maja 2017 Mod Team Napisano 28 Maja 2017 jaka jest szansa że nie wytrzyma.... Spora. Zwłaszcza widelec ,który w moim przypadku nie wytrzymał właśnie na krawężniku. Do tego dochodi wiek ramy i nieznane traktowanie.
MikeSkywalker Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Dodałbym jeszcze to że stery klasyczne raczej nie lubią takiego traktowania, więc do jazdy po miejskich wybojach lepiej wybrać głowkę 1 1/8 i ahead. Ja po mieście męczę stalowe retro-MTB i pomimo wieku ma się dobrze, ale rama zdecydowanie nie wygląda i nie jest lekka. Do tego jest problem ze sterami - krawężniki czy schody im nie służą. No i jeszcze jedna kwestia - jeśli składając rower budowałbyś go w oparciu o jakąś starą, stalową ramę szosową to nie zmieścisz tam raczej nieco szerszych opon. A to naprawdę jeden z lepszych sposobów na oszczędzenie ramy i siebie na dziurach.
JPK Napisano 28 Maja 2017 Autor Napisano 28 Maja 2017 Czyli niestety potwierdziliscie moje obawy. -A gdyby do takiej ramy wrzucić oponki 1,75 lub 1,50 i unikać przeszkód jw to.... Chyba powinna na luzie trochę posłużyć? -Gdyby jednak mieć mocniejszy widelec a reszta bez zmian? - Czy lepiej poszukać od starego gorąca jakiejś choć wizualnie lekkiej. Stery- tak samo lozyskowane miałem w magnum 500 sprzed x lat i bardzo dużo wytrzymały.
MikeSkywalker Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Zawsze istnieje ryzyko że coś się stanie, bo to wiekowy sprzęt. Z drugiej strony o ile nie pęknie u nasady sterówka widelca (znam takie przypadki) albo nie stanie się coś innego z widelcem to żaden poważniejszy wypadek chyba nie grozi. Jak rama pęknie to trudno. Opony o których piszesz to w mojej opinii dobry kompromis na miasto. Na 1.75 taranuję krawężniki i jest okej A co do sterów - w mojej opinii rower do jazdy po mieście to sprzęt wykorzystywany 365 dni w roku i robiący codziennie po kilka-kilkanaście kilometrów. A wtedy stery dostają w kość. Niemniej jednak z drugiej strony masz rację - to że trzeba do nich zajrzeć trochę częściej niż w przypadku ahead (gdzie raz do roku robię to bardziej profilaktycznie niż z konieczności) to nie jest jakiś duży problem. A "starego trekkinga" kupisz za grosze.
JPK Napisano 28 Maja 2017 Autor Napisano 28 Maja 2017 No właśnie boje się że w pewnym momencie widelec mi się złoży i będzie średnio. Dylemat.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.