jaskier02 Napisano 27 Maja 2017 Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Witam, problem polega na tym, ze dopóki hamulców porządnie nie rozgrzeję, to siła hamowania jest w zasadzie symboliczna, że tak powiem. Rozgrzewałem jeżdżąc z zaciśniętą klamką na niskich przełożeniach. I po nagrzaniu jest w zasadzie wszystko ok, a jak ostygną, to znów to samo. Problem w tym, że jadąc normalna trasę nie używam ich, aż tak dużo, żeby ciągle trzymały tą wysoką temperaturę. Czyściłem już tarcze i klocki, próbowałem je na nowo ustawić, ale nic to nie daje. Macie może jakieś inne sugestie? Klocki nie są zajechane, mają jakiś tysiąc, może mniej, przejechane w średnio trudnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 27 Maja 2017 Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 może masz klocki metaliczne one właśnie tak mają, że hamują lepiej po nagrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 27 Maja 2017 Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) ale na zimno tez hamuja dobrze... przynajmniej moje...moze masz gorsze klocki ktore potrzebuja podgrzewania palnikiem zeby dzialaly? Edytowane 27 Maja 2017 przez Looser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaskier02 Napisano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Tylko, że wcześniej wszytko działało ok, to się zaczęło jakoś niedawno stosunkowo, klocki są metaliczne. Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 27 Maja 2017 Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 wypiekałeś może klocki i tarcze? czyszczenie czyszczeniem, ale jak się wypiecze to chce z siodła wysadzićmam jeszcze jedną bardzo głupią myśl, ale to jak już nic innego nie pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Maja 2017 Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Przypomnij sobie co robiłeś z rowerem zaraz przed tym jak przestały hamować. Myłeś rowe, smarowałeś łańcuch, odpowietrzałeś hamulce a może stał kilka m-cy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaskier02 Napisano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Klocków, ani tarcz nie wypiekałem. Problem pojawił się jak jakiś miesiąc temu złapała mnie ulewa z gradem, od tego czasu hamowały coraz słabiej, a teraz tak jak mówię, praktycznie nie ma ich w ogóle. Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Maja 2017 Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zrób klockom wypiekanie. Tarcze odtłuść (izo, ekstrakcyjna, pirat vodka...), przeleć drobnym papierem ściernym i ponownie odtłuść. Przy okazji smażenia klocków skontroluj stan zasicków (czy klocki mają suche plecy po wymontowaniu, czy obydwa tłoki w zacisku pracują równomiernie). Przed wypiekaniem klocków wyszoruj je szczotą i płynem do naczyń, po wypalaniu papierem ściernym je i odtłuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi