Big_Boss Napisano 25 Maja 2017 Napisano 25 Maja 2017 Witam. Na łączeniu ramy są spore luzy, już na tyle duże że strach jechać szybciej niż 10km/h. Byłem już u dwóch punktach serwisowych krossa i zaden nie jest w stanie mi tego naprawić. Czy to w ogóle da radę naprawić, czy rama do wywalenia? ps. rower to Kross SFX 050
seraph Napisano 25 Maja 2017 Napisano 25 Maja 2017 Ten rower to marketowiec i nikt Ci tego prawilnie nie naprawi, bo nie da się znaleźć części. Jedyna opcja to rozebranie i zastąpienie czymś wytartej tulei, ale to trzeba samemu ogarnąć. Rama niestety jest warta tyle ile stal, z której jest wykonana.
Ychu Napisano 25 Maja 2017 Napisano 25 Maja 2017 Kross SFX 050 Z czasów , kiedy kross robił markeciaki Raczej nie znajdziesz do tego części , chyba że by Ci ktoś taką tulejkę dorobił. Ja bym w to nawet nie inwestował , tylko zbierał kasę na nowy rower.
woojj Napisano 25 Maja 2017 Napisano 25 Maja 2017 Ja robiłem takie coooda z rowerem tego pokroju ;-))) Znajdź dobrego tokarza - dorobi ci nowe tuleje.... spasuje całość. Będzie zero luzów ale koszty około 100 zł ;-(((
Big_Boss Napisano 25 Maja 2017 Autor Napisano 25 Maja 2017 właśnie krucho z kasą. a już dobre 200zł w tym roku w ten rower włożyłem. 2x nowe oponu i dętki, nowy łańcuch, nowa tylna przerzutka, nowe klocki hamulcowe. a opcja ze spawaniem tego, tak żeby było sztywno ?
Ychu Napisano 25 Maja 2017 Napisano 25 Maja 2017 Spawac nikt nie zabroni , ale zrobisz z tego wtedy sztywniaka. Chociaż w sumie to dobra opcja ze sztywniakiem [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
woojj Napisano 26 Maja 2017 Napisano 26 Maja 2017 a już dobre 200zł w tym roku w ten rower włożyłem to są koszty eksploatacyjne....Najlepiej byłoby kupić jakąś sztywną ramę i przełożyć bebechy zamiast spawać. Albo zrób porządek z zawieszeniem.....albo zmień ramę na coś normalnego. W miarę przyzwoitą używaną ramę 26 za 50-100 da się wyrwać. (na złomowisku nawet taniej) Jeśli zdecydujesz się na taki krok musisz zwrócić uwagę na standardy - średnicę i wysokość główki ramy aby przedniego uginacza nie wymieniać.
Big_Boss Napisano 26 Maja 2017 Autor Napisano 26 Maja 2017 ja aż tak dobrze na składaniu rowerów się nie znam żeby ramy przekładać. ostatnio chciałem wyregulować przednią przerzutkę, poluzowałem śrubke, linka uciekła i teraz nie potrafię tego naprawić btw. zeby nie zakładać nowego tematu. ostatnio przedni amortyzator się "zapadł" idzie to naprawić ?
tobo Napisano 26 Maja 2017 Napisano 26 Maja 2017 Zapadł? Jak regulowac przerzutki jest masa filmów na yt.
seraph Napisano 26 Maja 2017 Napisano 26 Maja 2017 Jak się sprężynowiec zapadnie to raczej jest trup, bo sprężyna pękła lub coś podobnego. Moim zdaniem to już o 200 zł za dużo w ten rower włożyłeś. Poszukaj sobie jakiejś taniej ramy lub całego roweru - najlepiej sztywnego, kompletnie bez żadnej amortyzacji. Poczytaj i pooglądaj filmy o regulacji i sobie wszystko przełóż lub zrób z 2 rowerów 1 konkretniejszy. Będziesz miał zajęcie, a potem lepszy rower i satysfakcję. Na sztywnym rowerze będzie Ci się jeździć lepiej, bo zawieszenie, które masz i tak tylko przeszkadzało i ważyło.
Ychu Napisano 26 Maja 2017 Napisano 26 Maja 2017 Ja miałem kiedyś coś z marketu to nawet nie chodziło pode mną to zawieszenie [emoji14] Z przodu amor zaspawanh w środku kompletnie , tyl w ogóle nie chodził. Klamki i wszystko w plastiku. Sprzęt z marketu , który kilka lat i tak przejezdzil tylko dlatego , że dostany na komunię. Potem ojciec mi przełożył wszystko do innej ramy , znów chwilę jeździł ale generalnie i tak stanęło na nowym rowerze. W tamten nie było co inwestować - wszystko zluzowane, wszystko stal z rudą , plastik i tak dalej. Jak kupiłem nowy postanowilem, że nie doprowadze go do takiego stanu i do chwili obecnej mi to wychodzi Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Big_Boss Napisano 27 Maja 2017 Autor Napisano 27 Maja 2017 byłem u spawacza. powiedział że to nie ma sensu bo się rama połamie, gdyż nie jest jednolita tzn. jest ta przerwa gdzie sprężyna jest. pozostaje dorobić w jakimś sklepie te tulejki
irackman Napisano 27 Maja 2017 Napisano 27 Maja 2017 U siebie w poziomce miałem taki sam problem. Tuleje zastąpiłem fosforobrązem i myślę, że sprawa została definitywnie rozwiązana. Ale z wydatkiem rzędu 50 pln trzeba się liczyć
Big_Boss Napisano 28 Maja 2017 Autor Napisano 28 Maja 2017 btw. czy jest jakaś szansa że podczas jazdy roma się rozleci?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.