Alsew Napisano 24 Maja 2017 Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Posiadam rower z taką piastą http://dobresklepyrowerowe.pl/czesci/piasty/author/aco-h04d-r Przebieg jakieś 3500km .Problem polega na tym że bębenek ma luz. Po zdjęciu koła, gdy dociskam największą zębatkę kasety po dwóch przeciwległych stronach to czuć, widać i słychać że jest luz. Zdjąłem kasetę i luz na samym bębenku też jest wyczuwalny, a podczas jazdy słychać stuki. Pytanie jest takie czy ten luz da się jakoś skasować czy jestem skazany na zakup nowego bębenka? Żeby odkręcic bębenek najpierw trzeba wybić oś i łożysko maszynowe od strony bębenka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Maja 2017 Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Możliwe , że trzeba wybić łożyska do serwisu bebenka. Może nadszedł czas na serwis bebenka albo po prostu trzeba skasować luz. Masz na górze nakretke? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Po zdjęciu kasety, zdjąłem zewnętrzne uszczelnienie od strony bębenka i uszczelkę która była w środku. Żadnej nakrętki tam nie widziałem...Jest tam tylko łożysko maszynowe a wokół niego metalowa "opaska" z dwoma prostokątnymi otworami po przeciwległych stronach... zapewne do odkręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Maja 2017 Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Właśnie o tym mówię. Tym się kasuje luz oraz rozbiera bębenek jak to odkrecisz. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Czyli nie muszę wybijać ośki i łożyska?? Próbowałem ten pierścień odkręcić... wsadziłem w te dziurki końcówki od szczypcy do pierścienia Sagera ale nie dało rady... Za mocno nie ciągnąłem żeby sobie ich nie rozwalić ale gdyby był niedokręcony to na pewno by się dało tak odkręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Maja 2017 Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Spróbuj śrubokręt włożyć w jedno z wyciec i młotkiem dokrecic. Jak nie pójdzie to może się okazać , że trzeba będzie wymienić łożyska w bebenku. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Rozumiem że jest to normalny gwint? W prawo przykręca, w lewo odkręca? Aaaa ... czytałem gdzieś że za luz bębenka odpowiadają podkładki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Maja 2017 Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Podkładki są w środku i tam też można się pobawić. Gwint nie pamiętam jaki jest , ale znajdziesz na necie. Poszukaj jak przerobić bębenek ug na hg, tam masz omówione co i jak przy podkladkach i nakretce. Ten film jest w moich wstawkach na forum , albo na kanale RjTheBikeGuy. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 24 Maja 2017 Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Gwint jest normalny prawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.