LukaszNN Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Witam, wiem, że było mnóstwo tematów na ten temat ale chodzi mi o konkretną sytuację. Co pełen obrót korby występuje głośne metaliczne stuknięcie w momencie kiedy prawe ramię korby jest na dole (korba XT FC-M785), występuje niemal na każdym przełożeniu na kasecie i na korbie, z tym, że na korbie na największym blacie trochę ciszej. Na początku wyczyściłem suport, nasmarowałem i wyczyściłem też gwinty, zero poprawy. To samo z pedałami. W końcu postanowiłem wymienić suport i dalej to samo, wymieniłem też pedały na jakieś stare platformy i dalej to samo, śruby od blatów są dokręcone. Ogólnie cały napęd rozbierałem, czyściłem i cierpliwość mi się skończyła. Ale kiedy dzisiaj zakładałem łańcuch stuknęło dokładnie tak samo jak przy jeżdżeniu i podniecony zacząłem szukać gdzie to występuje. Byłem pewien, że na 100% że dźwięk dochodzi z przodu. I kiedy delikatnie poruszyłem przerzutką usłyszałem to: To dokładnie ten dźwięk tylko, że stuka raz na pełen obrót korby. Skąd się wydobywa ten dźwięk? Przerzutka jest dokręcona i nie ma żadnych luzów
Gość Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Nie miałem do czynienia z tym, ale być może coś ze sprzęgłem w przerzutce.
Garlock Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Jeżeli dźwięk wydobywa się zawsze w określonym położeniu korby, to szukałbym przyczyny w suporcie, mocowaniu korby, sprawdziłbym dokręcenie pedałów. Kasetę, przerzutkę raczej bym nie podejrzewał, bo ze względu na przełożenie blat-kaseta dźwięk nie występowałby w konkretnym położeniu korby.
LukaszNN Napisano 22 Maja 2017 Autor Napisano 22 Maja 2017 Suport i pedały odpadają bo jak pisałem, wymieniłem je. Suport jest nowy a pedały podmieniłem na inne i cały czas stuka tak samo. Korbę rozbierałem na czynniki pierwsze, wyczyściłem dokładnie połączenia blatów z korbą i śruby, wszystkie gwinty nasmarowałem przed skręceniem, także od pedałów. Jutro jeszcze sprawdzę hak bo tylko jego nie ruszałem i dam znać. Na logikę też mi nie pasuje, że stuka zawsze w jednym momencie co obrót o 360 i może to mieć związek z tą przerzutką ale stuka dokładnie tak jak na filmie A jak to nie pomoże to oddam tą przerzutkę do serwisu, może faktycznie to sprzęgło
schwinn0 Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Zdejmij lancuch i sprawdz korbe/suport czy dalej jest ten dzwiek
LukaszNN Napisano 22 Maja 2017 Autor Napisano 22 Maja 2017 Dzisiaj rano tak robiłem i była cisza, stawałem na pedałach i kręciłem i nic nie stukało
schwinn0 Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Czy wszystkie zebatki korby sa dobrze przykrecone? Moze lancuch sie gdzies zagina...
LukaszNN Napisano 22 Maja 2017 Autor Napisano 22 Maja 2017 Wszystko skręcone, zębatki nie mają raczej nic do rzeczy bo stuka na każdej a skręcane są osobno do korby
ArtGD Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Jeśli na filmie ewidentnie słychać i widać, że dźwięk pochodzi z przerzutki to po co w diagnozę mieszać korbę? Proponuję wykręcić przerzutkę z ramy i sprawdzić czy na którymś łączeniu nie ma luzu. Na filmie wydaje się, że jak ruszasz wózkiem to gdzieś jest delikatny przeskok. Może na śrubie mocującej wózek albo gdzieś w tej okolicy?
Gość Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Właśnie też nie rozumiem, na filmiku jest klikanie, nie o tym mówimy?
schwinn0 Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 nie wiem po co w temacie jest o korbie jak wiadomo skad ten dzwiek jest mniejsza z tym...
LukaszNN Napisano 23 Maja 2017 Autor Napisano 23 Maja 2017 Problem rozwiązany. Okazało się, że to hak przerzutki, jedna z dwóch śrubek była lekko niedokręcona. Teraz nic słychać tylko szum opon Mała duperelka i niepotrzebnie kupiłem suport ale co tam, będzie na zapas. Dziękuję za sugestie i pozdrawiam, temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.