Sabarolus Napisano 26 Maja 2017 Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Rower ma sprawiać przyjemność, to hobby jak każde inne. Jeden będzie się ścigał, a drugi potrzebuje ładnej zabawki do pokazania się... ale już dość OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 26 Maja 2017 Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 No juz nie. Szczególnie w Warszawie na chodnikach wzdłuż Wisły w weekendy ; ) Musi 1x Właśnie tutaj 1x będzie najlepsze bo na płaskim nawet cieniasowi wystarczy przełożeń z kasety 11-32. Po co w mieście przednia przerzutka jak nie ma stromych podjazdów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Maja 2017 Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Oczywiście masz racje. Trochę sobie żartuje : ) Uważam, że 1x do maratonów albo na bulwar, 2x w góry bo albo dłuuuuugo i mozolnie na młynku albo szybko z góry 3x uniwersalnie- większość czasu na srodkowej, w góry czy awaryjnie młynek a z góry patelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 1x do maratonów albo na bulwar, Raczej do XC, ewentualnie maratony po stole. I to "prawdziwe" XC gdzie jedziesz góra/dół bez płaskich odcinków. W dół i tak nie dokręcisz bo przeszkody techniczne. I do tego 1x zostało wymyślone. 1x w górskich maratonach IMHO totalnie się nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 1x w górskich maratonach IMHO totalnie się nie sprawdza. Kaseta 10-50 sprawdza się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Zgadzam się z powyższym. Wg mnie 12-tka Srama ogarnie wszystko (lub prawie wszystko). Nie twierdzę, że jest to całkowity zamiennik napędów 2x, ale osoby, które nie były pewne przejścia na 1x11, ale interesowało ich porzucenie przedniej przerzutki, napęd Eagle rozwiązuje ten problem z nadwyżką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Eagle da w zasadzie taki sam zakres jak korba 38x24 i kaseta 11x36. Dla napędu 2x: najtwardszy bieg: 3,45 najbardziej miękki: 0,67 Dla Eagle 1x z zębatką z przodu 34z najtwardszy bieg: 3,4 najlżejszy bieg: 0,68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 No powiedzmy : ) do 38x24 za 20 złotych wrzucamy zebatke 22 i mamy 0,61 na ostre góry : ) Ale fakt, zaczyna byc niezle. Ciekawe czy lancuch mocno trzeszczy na tym 50 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Porównuje to co dostępne z pudła niejako. Można wrzucić 32z na przód i mamy 0,62, ale stracimy trochę góry... chodz przelozenie 3,2 przy 29er już pozwala spokojnie dokręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Nie no, fajne, fajne ... tylko drogie. I ciekaw jestem opinii o kulturze pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 No tak, zapomniałem o Sramie 1x12. Faktycznie po premierze SRAM GX Eagle zaczyna mieć to sens. Pod warunkiem że cena będzie w okolicach 2-2,5 tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Akurat w Polsce kupowanie Srama osobno to głupota. Ceny są chore... Chyba, że za granicą. W przyszłym roku pojawi się pewnie NX Eagle Cena będzie jeszcze lepsza choć zakres będzie zapewne pomniejszony do 11-50. No i zacznie się lament, że kaseta ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Odchudzenie roweru to jest drogi biznes, kaseta 11-50 ma mega zaletę, bo wchodzi na bębenek Shimano, a jej większa waga w przypadku napędu 1x jest trochę rekompensowana przez brak przerzutki i manetki z przodu, odpada też 1 pancerz i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thug10 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Cześć Pozwólcie, że dołączę się do tematu i podzielę swoim doświadczeniem w zakresie konwersji do napędu 1X Wariant pierwotny, który zdecydowanie wymagał już wymiany 1. Korba SLX M670 22/36 2. Kaseta 9S 12-36 + łańcuch 9S zakres przełożeń 0,61 - 3 Wariant po zmianach: 1. Jedna tarcza w korbie 30T - SNAIL NAROW z Alli za 35zł 2. Przerzutka SLX M7000 z wózkiem GS - kupiona na Alli za 143zł 3. Łańcuch 10S - kupiony na Alli za 37zł 4. Kaseta 11-50 VS-Sport 10S - kupiona na Alli za 125zł 5. Manetka M7000 10S - kupiona w polskim sklepie za ok 120zł Całość celowo przewidziałem na 10S ponieważ stara dobra piasta M525 ma krótki bębenek , a nie chciałem go wymieniać - osobiście nie widzę wartości dodanej z jazdy na 11s czy 12s przy tym samym zakresie przełożeń ale to moje subiektywne odczucie. uzyskałem zakres przełożeń 0,6 - 2,7 czyli na lekkich bez zmian, a na twardych ograniczyłem zakres o 10%. Jeżdżę raczej w trudnych górach i zębatka 12T raczej nie była u mnie nigdy używana więc w moim odczuciu nic nie straciłem, na zjazdach nie dokręcam ponieważ nie jeżdżę na czas Podsumowanie: - całość pracuje płynnie i precyzyjnie - skos łańcucha mniejszy niż się spodziewałem - sprzęgło w M7000 robi mega robotę - M7000 obsługuje 50T bez żadnej przeróbki - 5min regulacji i działa pięknie - Tarcze narrow polecam kupować nie te płaskie tylko te ze zintegrowanym kominem - pozwala przesunąć linie łańcucha minimalnie do wewnątrz co bardzo poprawia kulturę pracy Zobaczymy jak z żywotnością, na razie mogę napisać coś tylko o przerzutce i manetce bo te przejechały razem 1000km i działają perfekcyjnie, zobaczymy jak reszta. Do końca sezonu pewnie przejadę jeszcze z 1500-2000km to dam znać jak poziom zużycia itp. ........ i po ilu umarł łańcuch Wiem, że nie każdemu taki zestaw będzie odpowiadać ale Ja taki chciałem i jestem zadowolony Mam nadzieje, że komuś to pomoże chociaż w odpowiedzi na pytanie czy m7000 obsłuży 50T teraz czekam na fale hejtu, że Janusz....., że kupuje na Alii..... itp ehhehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Teee Janusz a daj jakieś foty jak to wygląda. Sam chciałem zmienić mojego sramulca na szimano bo już sprzęgło słabo trzyma. Sumaryczny koszt używanej manetki XT i nowej przerzutki SLX to prawie tyle co sama zmieniarka Srama pod 10s. Mam kasetę 42T a nie pogardziłbym pięćdziesiątką, tylko X-9 tego nie obsłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thug10 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 7 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Dzięki! Przyda się przy wymianie kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi