naczelnynieuk Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Witam, ostatnio zaobserwowałem zjawisko "kolebania" na kasecie. Co może być przyczyną? Przejmować się tym?
naczelnynieuk Napisano 20 Maja 2017 Autor Napisano 20 Maja 2017 Przebieg 600km, konusy dzisiaj dokręcałem, nic nie pomogło.
Ychu Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Luz piasty specjalnie now wpływa na bębenek. Jaka piasta ? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
naczelnynieuk Napisano 20 Maja 2017 Autor Napisano 20 Maja 2017 Piasty Aero28 Myślicie, że może to być niedokręcony bębenek?
Ychu Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Raczej luz na bębenku. Tanie piasty często tak mają i z tym chyba nic nie zrobisz. Można by próbować zmniejszyć luz na bębenku , ale nie wiem czy to pomoże bo możliwe , że to wynika z zastosowanych materiałów i ogólnego badziewia
marcingrychtol Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Luzik (o pardon, złe słowo dobrałem). To zjawisko z filmiku nie jest ani problematyczne, ani rzadkie w tanich piastach, po prostu ten typ tak ma Bębenek wcale nie musi mieć luzu. Możesz sprawdzić, wyczujesz go bez kręcenia, po prostu poruszaj kasetą. Tylko jak coś się okaże luźne, to patrz dokładnie, czy to kaseta, czy bębenek. Zresztą mały luz bębenka też nie jest jakimś strasznym problemem, często nie da się go nawet skasować jak jest za mały, bo na bębenku nie ma konusów tylko podkładki. Kaseta co innego - trzeba dokręcić specjalnym kluczem.
Witboj Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Na 90% jest jak pisze marcingrychtol - ten typ tak ma i tyle. Nie przeszkadza to w niczym w istotny sposób. Ale dla pewności możesz dokręcić bębenek do zadanego momentu. Jeżeli nie pomoże - to jak wcześniej. Nie przejmować się kompletnie, bo nie ma czym. Mnóstwo kaset, a już zwłaszcza wolnobiegów tak ma (w zasadzie to problem osadzenia w piaście a nie problem samej kasety ani bębenka) . I wcale nie tylko najtańsze - te ze średniej półki też.
Artz2 Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Takie kolebanie jest i u mnie - piasta Shimano FH-M525 a przebieg około 500km. Dziś zauważylem chyba coś gorszego. Kaseta XT CS-M8000, 11-40 Czy to normalne że są takie luzy ?
marcingrychtol Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Definitywnie nie jest to normalne... Odkręć kasetę, sprawdź stan bębenka. Może wystarczy ją tylko dokręcić dobrze. Może jest źle założona, ale to się chyba nie da?
naczelnynieuk Napisano 23 Maja 2017 Autor Napisano 23 Maja 2017 A z tym kolebaniem kasety oplaca sie oddawac w ogóle rower na gwarancje?
1415chris Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Kaseta nie jest poprawnie skrecona. Albo nie ma podkladki kasujacej luz albo nakretka nie jest dokrecona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.