dracu Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Witam Kupiłem rower Cube Analog 29'Nie doczytałem wcześniej, że amortyzator z goleniami 28 jest za słaby do mojej wagi. Ważę 105 kg. Nie mam kasy, żeby wymienić amorek na XC 32.Proszę powiedzcie mi, czy mogę go jakoś zabezpieczyć?? Co zrobić, żeby ten sezon przejeździć? (oprócz schudnięcia ) Z pozdrowieniami Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 18 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) Proszę powiedzcie mi, czy mogę go jakoś zabezpieczyć?? Co zrobić, żeby ten sezon przejeździć? (oprócz schudnięcia Nic nie zrobisz jest wiotki i tyle. Ale się nie połamie. Może tarcza będzie dzwonić na zakrętach. Edytowane 18 Maja 2017 przez michuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Czyli szybko zużyje się i pojawią się luzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jaki styl jazdy preferujesz? Agresywny po dziurach i korzeniach czy asfalt i szutry? W modelu Cube Analog 29 z 2017 roku są golenie 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Preferuję asfalt i szutry. AmatorskoRower kupiłem używany: · Rama Aluminiowa CUBE ANALOG 19” · Przedni amortyzator ROCK SHOX XC28 z regulacją, blokadą skoku w manetce i tłumieniem odbicia · Przerzutka tył SHIMANO DEORE SHADOW · Przerzutka przód SHIMANO ALIVIO · Manetki SHIMANO DEORE 3x9SPEED · Hamulce tarczowe hydrauliczne SHIMANO · Korby SHIMANO DEORE · Siodełko CUBE · Mostek CUBE SYNTACE · Kierownica BBB ALU 6061 · Szybkozaciski kół · Chwyty kierownicy CUBE · Kaseta SHIMANO 9Speed · Tarcze hamulcowe SHIMANO CL 160MM · Obręcze ALEXRIMS 24 READY RACE dedykowane do modelu · Sztyca CUBE · Kapsel CUBE · Opony SCHWALBE 29 · Szybkozacisk sztycy CUBEcena 1699Nie posiadałem wiedzy odnośnie amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jeśli używany na pewno zrób serwis. Przy Twoim stylu jazdy i przy sprawnym amortyzatorze nie powinno się nic złego dziać i po prostu bym jeździł. Tylko jak pisał michuuu możesz w zakrętach odczuwać wiotkość amortyzatora, która będzie się objawiać min. tym, że na chwilę klocki otrą się o tarczę hamulcową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Dziękuje Wam za odpowiedzi. Jeszcze to przemyśle...ale raczej rower sprzedam. Myślę, że za tą samą cenę chętnego znajdę. Dołożę co nie co i kupię z amorem xc 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Będzie szybciej się zużywał na ślizgach. Możesz zrobić mu przegląd serwisowy (15min) i jeździć dopóki pojawiające się luzy nie będą zbyt dokuczliwe. Potem możesz wymienić sam amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Żeby zrobić przegląd amora to w co muszę zaopatrzyć się ?? Możesz podać mi linki do sklepu online?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 30ml oleju do amortyzatorów 15WT (w tym przyp. marka dowolna). Opcjonalnie (jeśli działa olać wymianę) olej do tłumika 5WT. Odrobina smaru pod uszczelki kurzowe. Izopropanol, ew. pirat vodka lub benzyna ekstrakcyjna. Długi cienki patyk. Kilka szmat. Strzykawka. Wszystko (poza szmatami, strzykawką i trunkami) nabędziesz np. w activia.sgl.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 OK dzięki wielkie. Bardzo żałuję, że nie skorzystałem z forum przed kupnem roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Dodam jeszcze, że można to wszystko ogarnąć bez zdejmowania amora z roweru chociaż rzecz jasna poręczniej jest mieć w ręku sam amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 właśnie pomyślałem o tym teraz Wiecie może do jakiej masy ciała ten amorek jest dedykowany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akleiw1 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Bardzo żałuję, że nie skorzystałem z forum przed kupnem roweru. A ja uważam, że niepotrzebnie tutaj siedzisz i kombinujesz zamiast korzystać ze świetnej pogody i nabijać kilometry. Jak rower jest wygodny i wszystko działa jak należy, to nie ma co szukać dziury w całym. Powiedz, jak często zdarza Ci się podczas jazdy oderwać oba koła na raz od ziemi? Bo jazdę po szutrach i leśnych ścieżkach to każdy rower wytrzyma. I przegląd amortyzatora na razie też sobie odpuść, niech najpierw maszyna trochę "zapracuje" na siebie. Poza tym teraz możesz martwić się zawieszeniem, a kto wie, czy najpierw nie rozleci się np. tylne koło? Tylko jeden sposób, żeby to sprawdzić - jeździć, jeździć, jeździć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 "akleiw1"dzięki za odpowiedź ( bardzo budująca ). Oczywiście nabije kilometry.Jednak, żeby nie marnować czasu i chęci pomocy "Dokumosa" przerobię materiał z jego wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 I przegląd amortyzatora na razie też sobie odpuść Bez przesady. Podstawowy przegląd amorka zrobisz za 20-30min. Teraz nawet jak kupuję nowy amortyzator to robię przegląd zerowy bo bywają suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 "Lezia" dzięki. Pewnie, że zrobię przegląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Wiecie może do jakiej masy ciała ten amorek jest dedykowany?? Nie ma określonej górnej granicy wagi , jedyne co się dobiera pod wagę to sprężynę (ale to nie ma wpływu na sztywność). Wszystko zależy od sposobu użytkowania , generalnie XC28 to taki rekreacyjny wideł i obecnie występuję wyłącznie pod koło 26" (widocznie producent zrozumiał swój błąd robiąc go pod 29"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Dam znać jak sprawuję się amortyzator w umiarkowanym terenie.Życzę miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 hej, przejechałem wczoraj ok 10 km i bardzo chcę wymienić amortyzator.Możecie podać mi jakieś propozycję?? zaznaczam, że moja waga to 105 kg.Budżet 600 zł Parametry roweru:http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/cube/37900/analog_29 Nie dodałem, fajnie gdyby był sterowny z manetki przy kierownicy jest to wygodne i praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 W tym budżecie z nowych to jedynie XCR http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/xcr/29-cali_amortyzator-suntour-xcr-rlr-29-air-czarny-polysk-2017/1076 lub nieco droższy Raidon http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-29-air-czarny-mat-2017/764 , ewentualnie używki ale tu różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 dzięki za odpowiedź czy jeżeli chodzi o "skok" to muszę brać pod uwagę swoją wagę ?? Sorki ale nie kumam tego 80,100, 120 tzn, że amor jest wyższy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Skok amortyzatora dobiera się pod ramę - w twoim przypadku jest to 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracu Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 ok to już wiem wystarczająco wiele. A po za tym jaka jest różnica pomiędzy Twoimi dwoma propozycjami tak na Polski przełóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Główna różnica jest w wadze - Raidon jest lżejszy za sprawą aluminiowych goleni górnych i często (w tym sklepie) aluminiowej rury sterowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi