xkedi Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam. Po ostatnich jazdach w okolicy kierownicy przy skręcaniu słychać pewne cykanie. Najpiewniej są to łożyska w sterach. Sprawdziłem i po wyjęciu amorka łożyska mają spory luz i cięzko się kręcą, dodatkowo mógł dostać się do nich piach. jest to bardzo denerwujące, można coś z tym zrobić? Rama Kross level a2 2008 Stery VP-AC41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Jeśli łożyska zużyte to trzeba je wymienić, a najlepiej całe stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkedi Napisano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 jakie tańsze stery polecisz? Tam są standardowe łożyska, które można bez problemu podmienić, bo jak zaglądałem to są zakrytę jakąś osłonką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkedi Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Jakie stery mogą pasować zamiast aktualnych? na wysokość też trzeba patrzeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Jaką kwotę chcesz wydać na stery? Bo za ok.50-60 zł możesz mieć stery na łożyskach maszynowych.Np. Neco H-396 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkedi Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Powiem tyle, jak najtaniej. I tak już sporo dołożyłem do swojego roweru i nagle te łożyska. Da się tylko je wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 W tych sterach masz łożyska kulkowe,tylko że zabudowane.Jeśli uda Ci się kupić same łożyska z tego modelu,to można wymienić.Łożyska z innych modeli mogą już nie pasować.Ewentualnie wymień stery na nowe.Np. http://allegro.pl/stery-neco-h142-polzintegrowane-1-1-8-i6474396781.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcingrychtol Napisano 21 Maja 2017 Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Jak tak piszesz, to możesz mieć stery zintegrowane? Jak są wciśnięte w główkę ramy, a nie czujesz się jakoś bardzo pewnie z taką wymianą, to daj to lepiej do serwisu. Ja u siebie jeszcze sobie sam zakładałem: rama leżała godzinę w letnim południowym słońcu, a stery w zamrażarce. Wpadło jak śliwka w kompot, tylko trzeba potem je wysuszyć, bo zamrożone stery łapią szron. Natomiast z wybiciem starych to mimo wrodzonego pędu do robienia wszystkiego samemu - chyba bym się nie zdecydował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkedi Napisano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 dziś przyjdą do mnie stery. czy stare mozna wybic młotkiem i śrubokrętem? nowe można przez jakąś rurkę młotkiem czy lepiej wyprasować jakimś przyrządem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Idź do serwisu, będzie bezpieczniej bo wprasują Ci łożyska. Samemu też można ale istnieje ryzyko że uszkodzisz ramę i wtedy zaczną się dopiero problemy. Można też zrobić sobie przyrząd za kilka zł, ale mimo wszystko robi się to tak rzadko że najszybciej będzie zrobić to w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkedi Napisano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 zabieg wykonany w domowych warunkach. strzały nie znikły po zmianie sterów. pomogło obniżenie siodełka, chyba sztyca była nadwyrężona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.