kkostekk Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam. W nowym rowerze który został złożony i wyregulowany w serwisie zauważyłem, że łańcuch minimalnie zawadza o prowadnice w przedniej przerzutce (Shimano Deore-48). Niby rower jeździ, przerzutki wchodzą bez problemu, ale coś tam zawadza. Po przeciwnej stronie prowadnicy jest jeszcze sporo miejsca. Wydaje mi się, że powinno się jakoś doregulować, tak aby łańcuch nie zawadza i szedł w prowadnicy równo z obu stron. Pomógł by mi ktoś to wyregulować? Którą śrubką mam kręcić? L czy H? I dokręcać czy odkręcać. Na prowadnicy widać już lekkie przetarcie. Wrzucam zdjęcia, słaba jakość co prawda ale może specjalista zauważy o co mi chodzi. Zdjęcia robione od tyłu roweru. Łańcuch na środkowej tarczy korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Którą śrubką mam kręcić? L czy H? I dokręcać czy odkręcać. Kręć to zobaczysz efekt. Nie ma strachu nic nie zepsujesz. Prowadnica będzie się przemieszczać w sposób widoczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkostekk Napisano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Oglądałem jakieś filmiki na youtube z regulacją tych przerzutek i ćwierć czy pół obrotu na filmiku był widoczny ruch. A u mnie 2 obroty i nic nie widzę. Chyba, że ślepy jestem. Fajnie by było gdyby ktoś mi powiedział czym i jak kręcić żeby prowadnica poszła lekko w stronę ramy (w lewo z perspektywy zdjęć). Mam regulować na jakim przełożeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Jak masz ocieranie na trójce o wewnętrzną stronę to kręcisz śrubką h tak , żeby odkręcała się bez oporu. Może być tak , że kręcisz a ruchu nie widać , bo linka trzyma prowadnicę w odpowiednim miejscu a jak byś na przykład zaczął przesuwać w stronę zewnętrzną to pójdzie dalej wysunąć prowadnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Patrzyliście chociaż na zdjęcia? Jak trzeba na środkowej tarczy to śruby przerzutki zostaw w spokoju, bo one tylko ograniczają wychył. Tutaj reguluje się baryłką przy manetce - u Ciebie trzeba ją lekko wkręcić i wtedy zaobserwujesz ruch przerzutki w kierunku ramy, bo linka się poluzuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Patrzyliście chociaż na zdjęcia? Fakt, karygodne niedopatrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.