Skocz do zawartości

[koło, opona] "Bicie" po upadku, czy serwisować

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

wracam do siebie po ostatnim maratonie gdzie było mało ciekawie i sprawdzam też sprzęt.

Okazuje się, że przednie koło dostało nieźle i wygląda to obecnie tak:

https://flic.kr/p/UfKhZW

Pytanie, czy "śmietnik" czy jest to jednak do zrobienia.

Do serwisu mam kawałek i wolę wiedzieć zanim w ogóle gdziekolwiek się wybiorę. 

Sam natomiast jeszcze się centrowaniem, wymianą szprych itp. nie zajmowałem, nie wiem więc jak to wygląda.

Napisano

Średnio ciekawie to wygląda, coś mi się wydaje że nawet jak się uda naprostować obręcz to przy pierwszej lepszej okazji znowu się pognie. Nie masz nic do stracenia, podjedź do serwisu i zapytaj. 

Napisano

Naciągiem samym szprych tego nie wycentrujesz, a nawet jeśli to będzie na tyle różny naciąg tych szprych, że albo szprychy zaczną strzelać, albo scentruje się ponownie, a obręczy w sumie nikt Ci raczej nie wyprostuje żeby to się opłacało, gdy taką DT533d masz za 60zł.

Szkoda kasy, czasu i nerwów na tą koło/obręcz.

Napisano

Dobra, dzięki za informację. Uderzę do Daveo z pytaniem jakby to wyglądało. Skoro jest jak jest to faktycznie lepiej dorzucić do sztywnej osi i mieć spokój. 

Napisano

Byłem dzisiaj w sprawdzonym serwisie i zostawiłem im koło. Mówili że nie jest źle, szprychy luźne ale obręcz bez uszkodzeń, za to masa mleczka poszła najprawdopodobniej przy uderzeniu i oponę też nieźle wywalilo przez spadek ciśnienia. Tego sam nie sprawdzalem bo nie mam ani kompresora ani mleczka. Pojutrze jeśli wszystko będzie ok odbieram, bo wycentrowaniu, ponownym ułożeniu i zalaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...