ophiel Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Mam starą ramę roweru Ukraina sygnowaną na rok `86. Staram się ją odnowić i poskładać. Mam problem z suportem ponieważ nie mam starego. Bardziej chodzi mi o długość ośku suportu. Z tego co widziałem na różnych zdjęciach powinna być tam ośka na kwadrat. Jeśli się mylę proszę o info. Jeśli ktoś może mi podać długość ośki będe wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 W latach 80-tych w krajach bloku wschodniego w zasadzie nie było rowerów z suportami na kwadrat. Chyba że sobie ktoś taki sprowadził z za zachodniej granicy.Nawet na początku lat 90-tych Romet produkował rowery suportami na kliny. Mój ojciec kiedyś około 1987 roku kupił nową Ukrainę i była na kliny. Oryginalnie pewnie była zintegrowana oś,a lewe ramię na klin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ophiel Napisano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Ale mam gwint w ramie na suport.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Ale mam gwint w ramie na suport..To nie ma nic wspólnego z systemem mocowania korby na osi. Oś w zasadzie powinieneś dobrać do posiadanej korby, ale ponieważ obawiam się, ze gwint w mufie moze być radziecki (sprawdź zanim zaczniesz kupować) to chyba najskuteczniejszą metodą będzie poszukanie oryginalnego suportu od Ukrainy na bazarach, złomowiskach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Stare polskie kolarzówki też miały gwint w ramie,a mocowanie na kliny. O ile pamiętam gwint był angielski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 16 Maja 2017 Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Radzieckie rowery miały z założenia inne gwinty niż zgniły zachód. Nawet szprychy były niekompatybilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ophiel Napisano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 A może ktoś wie jaka powinna być długość ośki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 16 Maja 2017 Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak wybrać się na jakieś targowisko. Mieszkam we Wrocławiu gdzie takie jest i można tam sporo znaleźć części i wiedzy. Po za tym korba z suportem do Ukrainy,to do Ukrainy. Kiedyś nie było różnych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Też mam rower za wschodniej granicy. Czy ukraina nie wiem, ale: -oś suportu zintegrowana z korbą prawą i zębatką -lewa korba na klin -zarówno pedały jak i nakrętki wkręcane w gwint o którym pisałeś na zupełnie inny gwint- głębokość oraz gęstość zwojów. Musisz szukać poradzieckich części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KogucikDoroty Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 https://www.olx.pl/oferta/suporty-korby-pedaly-ural-ukraina-komplet-oryginal-CID767-IDmAKG0.html#a36d5d9944 Zapytaj tego sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 masz już korbę? ma mocowanie na kwadrat? zazwyczaj stare korby są pod dluższe ośki 127, 132mm. Oddaj to do serwisu zaplacisz kilka pln ale mechanik przymierzy, sprawdzi linie łańcucha i wybierze odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelcio Napisano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Witam, podepne sie do tematu. Chciałbym założyć do ukrainy wkład suportowy na kwadrat pod korby na kwadrat. Czy istnieją takie suporty? Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi