Maciej19824 Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 Witam wszystkich 2 kołowców kupiłem ostatnio rower Merlin 6 rowerek super fakt że używany ale zadbany . Mam 3 sprawy najważniejsza tyczy się opon ale te 2 pozostałe też tu załącze jeśli admin pozwoli z góry dziękuję. Ok a więc do rzeczy na rowerze nie jeździłem z 20 lat a mam 35 kiedyś miałem kolarzówkę i za dzieciaka jeździłem bardzo często nawet 40km co 2 dni rekord to 70km z Gorzowa do Choszczna ale nie o tym mowa . Koła w rowerze są 29x200 i teraz pytanie będę jeździł więcej po asfalcie ale też i po parkach deszcz mi nie straszny nie chciał bym by opona halasowala ale za to że by była szybka i lekka z uwagi na to że sam ważne 96kg i muszę zasnąć o formę. Pytanie na allegro wybór potężny budżet myślę tak do 120zl. Ale mam jeden rebus którego nie mogę rozwikłać mianowicie są też opony 29x210 , 29x220 itp czy takie też mogę zamatowac i o co chodzi z tą drugą 3cyfrowa cyfra jestem laikiem więc proszę odp jak dla laika. Sprawa numer 2 jak jadę i mocniej przycisne na pedały coś przeskakuje na przednim 3 zębatek kole od łańcucha co to może być?? Czy do wymiany będzie całe koło 3 zębate czy trzeba coś dokrecic lub na smarować?? Sprawa numer 3 rozwiazalem sam więc nie poruszam dziękuję i czekam na odp. A i jeszcze jedno na bidon mam jakiś dziwny prostokątny uchwyt zwykły bidon będzie ok czy jakiś specjalny?? Proszę Na przodzie mam 29x2.20 a tył 29x2.00 czy mogę mieć 2 takie same czy muszę mieć takie jak są teraz założone?? Koła są firmy Bontrager AT-550 opony tej samej firmy.
seraph Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 http://allegro.pl/opona-schwalbe-big-apple-28x2-0-reflex-czarna-kg-i6785192771.html Coś takiego? Ta jest dodatkowo antyprzebiciowa, ale przez to nie najlżejsza. Ta druga liczba to nie 210, 220 tylko 2,10 lub 2,20 i to jest szerokość opony w calach. Takie też możesz montować i mogą być 2 różne lub takie same z tym, że szersza na przód. U Ciebie będą pasować i opony 29' i 28' - najważniejsze, żeby w oznaczeniu było 622 (średnica obręczy). Jesteś pewien, że to skacze z przodu, a nie z tyłu? Objawy wskazują na zużyty napęd - tylne zębatki i łańcuch do wymiany, a może i razem z korbą tj. przednimi zębatkami. Rzadko łańcuch skacze z przodu, bo tył zużywa się znacznie szybciej.
Maciej19824 Napisano 14 Maja 2017 Autor Napisano 14 Maja 2017 Ok dziękuję potem sprawdzę te opony czyli musi być to oznaczenie 622 nie może być inne rozumiem ok zaraz jadę posmigac i dokładnie obbadam gdzie strzela może być że tył ale bardziej czyje jak pedaluje i strzeli to noga mi spada o jeden stopień może to faktycznie przód sprawdzę. Mógł byś mi jeszcze napisać jak dokładnie mam wpisać te rozmiary opon w allegro w filtrach że by nie kupić złych dziekuje
Pidzej Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 28" / 29" / 622 / 700 - te oznaczenia to jest jeden i ten sam rozmiar kół (średnica wewn. opon / zewn. obręczy). I wszystkie opony/obręcze z tymi oznaczeniami będą zamiennie pasować. Oczywiście z w granicach rozsądku: na zbyt wąską obręcz nie powinno się zakładać bardzo szerokiej opony i na odwrót: na szeroką felgę cienkiej oponki. Ograniczeniem może być też prześwit w widelcu / ramie. No i zupełnie inna bajka to opony bezdętkowe - wymagają specjalnych / specjalnie zmodyfikowanych obręczy.
Maciej19824 Napisano 14 Maja 2017 Autor Napisano 14 Maja 2017 A na allegro są mp: 50-622/28x2.00 co oznacza ta pierwsza cyfra ??? Czy to nie ma różnicy i patrzeć tylko od 622/28x2.00
Pidzej Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 50 - szer. balonu opony w mm 2.00 - szer. balonu opony w calach 622 - średnica, nazwijmy to "montażowa" obręczy (BSD) w mm 28 - przybliżona, umowna, potoczna, średnica opony (całego koła) w calach 50-622 i 28x2.00 to jest to samo.
Maciej19824 Napisano 14 Maja 2017 Autor Napisano 14 Maja 2017 Wymieniając kasetę przednią i tylną co jeszcze muszę wymienić?, Ogniwa też jakie elementy czy ktoś może napisać co muszę kupić dokładnie jaki smar do łańcucha i czy wymieniając opony muszę też Nowe dętki czy mogą być te stare jeśli tak to jakie dętki do opon . Oponki kupuje te Opona Continental Race King drut (R: 29x2.0)tył i przód to samo tylko 29x2.22 Czy lepiej te oponki Continental Opona Double Fighter III 29x2.0 Drut ale tych nie ma szerszych tylko takie mogą być 2 takie same co sadzicie
seraph Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 Kaseta, korba, ale możesz jeszcze wrzucić zdjęcia przednich zębatek to ocenimy czy konieczna jest ich wymiana. I oczywiście najważniejsze - łańcuch. O smarach jest ogromny temat i każdy prawie używa innego - ja akurat Finish Line. Co do opon to Race King jest podobno całkiem fajna i lepsza od Double Fighter jak ktoś lubi MTB na asfalcie. Dętki mogą zostać.
Maciej19824 Napisano 14 Maja 2017 Autor Napisano 14 Maja 2017 Kasty wymieniam bo strzelają jak jadę więc zmieniam na 2 Nowe przód i tył a i manetki też Przerzerzutki tył przód też wymienić czy tylko korbe i kasetę tylną?
seraph Napisano 15 Maja 2017 Napisano 15 Maja 2017 Jak działają to po cóż zmieniać? No chyba, że chcesz mieć więcej biegów to można strzelić sobie od razu 2x10 kompleksowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.