Skocz do zawartości

[Opona 29x200] Asfalt Park

Maciej19824

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich 2 kołowców kupiłem ostatnio rower Merlin 6 rowerek super fakt że używany ale zadbany . Mam 3 sprawy najważniejsza tyczy się opon ale te 2 pozostałe też tu załącze jeśli admin pozwoli z góry dziękuję. Ok a więc do rzeczy na rowerze nie jeździłem z 20 lat a mam 35 kiedyś miałem kolarzówkę i za dzieciaka jeździłem bardzo często nawet 40km co 2 dni rekord to 70km z Gorzowa do Choszczna ale nie o tym mowa . Koła w rowerze są 29x200 i teraz pytanie będę jeździł więcej po asfalcie ale też i po parkach deszcz mi nie straszny nie chciał bym by opona halasowala ale za to że by była szybka i lekka z uwagi na to że sam ważne 96kg i muszę zasnąć o formę. Pytanie na allegro wybór potężny budżet myślę tak do 120zl. Ale mam jeden rebus którego nie mogę rozwikłać mianowicie są też opony 29x210 , 29x220 itp czy takie też mogę zamatowac i o co chodzi z tą drugą 3cyfrowa cyfra jestem laikiem więc proszę odp jak dla laika. Sprawa numer 2 jak jadę i mocniej przycisne na pedały coś przeskakuje na przednim 3 zębatek kole od łańcucha co to może być?? Czy do wymiany będzie całe koło 3 zębate czy trzeba coś dokrecic lub na smarować?? Sprawa numer 3 rozwiazalem sam więc nie poruszam dziękuję i czekam na odp. A i jeszcze jedno na bidon mam jakiś dziwny prostokątny uchwyt zwykły bidon będzie ok czy jakiś specjalny?? Proszę

Na przodzie mam 29x2.20 a tył 29x2.00 czy mogę mieć 2 takie same czy muszę mieć takie jak są teraz założone??

Koła są firmy Bontrager AT-550 opony tej samej firmy.

Napisano

http://allegro.pl/opona-schwalbe-big-apple-28x2-0-reflex-czarna-kg-i6785192771.html

Coś takiego? Ta jest dodatkowo antyprzebiciowa, ale przez to nie najlżejsza.

Ta druga liczba to nie 210, 220 tylko 2,10 lub 2,20 i to jest szerokość opony w calach. Takie też możesz montować i mogą być 2 różne lub takie same z tym, że szersza na przód. U Ciebie będą pasować i opony 29' i 28' - najważniejsze, żeby w oznaczeniu było 622 (średnica obręczy).

Jesteś pewien, że to skacze z przodu, a nie z tyłu? Objawy wskazują na zużyty napęd - tylne zębatki i łańcuch do wymiany, a może i razem z korbą tj. przednimi zębatkami. Rzadko łańcuch skacze z przodu, bo tył zużywa się znacznie szybciej.

Napisano

Ok dziękuję potem sprawdzę te opony czyli musi być to oznaczenie 622 nie może być inne rozumiem ok zaraz jadę posmigac i dokładnie obbadam gdzie strzela może być że tył ale bardziej czyje jak pedaluje i strzeli to noga mi spada o jeden stopień może to faktycznie przód sprawdzę. Mógł byś mi jeszcze napisać jak dokładnie mam wpisać te rozmiary opon w allegro w filtrach że by nie kupić złych dziekuje

Napisano

28" / 29" / 622 / 700 - te oznaczenia to jest jeden i ten sam rozmiar kół (średnica wewn. opon / zewn. obręczy). I wszystkie opony/obręcze z tymi oznaczeniami będą zamiennie pasować. Oczywiście z w granicach rozsądku: na zbyt wąską obręcz nie powinno się zakładać bardzo szerokiej opony i na odwrót: na szeroką felgę cienkiej oponki. Ograniczeniem może być też prześwit w widelcu / ramie. No i zupełnie inna bajka to opony bezdętkowe - wymagają specjalnych / specjalnie zmodyfikowanych obręczy.

Napisano

A na allegro są mp: 50-622/28x2.00 co oznacza ta pierwsza cyfra ??? Czy to nie ma różnicy i patrzeć tylko od 622/28x2.00

Napisano

50 - szer. balonu opony w mm

2.00 - szer. balonu opony w calach

622 - średnica, nazwijmy to "montażowa" obręczy (BSD) w mm

28 - przybliżona, umowna, potoczna, średnica opony (całego koła) w calach

50-622 i 28x2.00 to jest to samo.

Napisano

Wymieniając kasetę przednią i tylną co jeszcze muszę wymienić?, Ogniwa też jakie elementy czy ktoś może napisać co muszę kupić dokładnie jaki smar do łańcucha i czy wymieniając opony muszę też Nowe dętki czy mogą być te stare jeśli tak to jakie dętki do opon . Oponki kupuje te Opona Continental Race King drut (R: 29x2.0)tył i przód to samo tylko 29x2.22

Czy lepiej te oponki Continental Opona Double Fighter III 29x2.0 Drut ale tych nie ma szerszych tylko takie mogą być 2 takie same co sadzicie

Napisano

Kaseta, korba, ale możesz jeszcze wrzucić zdjęcia przednich zębatek to ocenimy czy konieczna jest ich wymiana. I oczywiście najważniejsze - łańcuch. O smarach jest ogromny temat i każdy prawie używa innego - ja akurat Finish Line.

Co do opon to Race King jest podobno całkiem fajna i lepsza od Double Fighter jak ktoś lubi MTB na asfalcie. Dętki mogą zostać.

Napisano

Kasty wymieniam bo strzelają jak jadę więc zmieniam na 2 Nowe przód i tył a i manetki też

Przerzerzutki tył przód też wymienić czy tylko korbe i kasetę tylną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...