FreshFredsHD Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Witam, posiadam rower Body Sculpture Blue Pro BC 6790 i podczas treningu wskazuje mi że wytwarzam 430-450W, czy to w ogóle możliwe? Na dodatek wskazuje że po 45 minutowym treningu zostało spalonych ponad 1500kcal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1234 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 "podczas treningu" to znaczy moc chwilowa czy z całego treningu? Jesli chwilowa to normalne, jeśli z całego treningu to pogratulować nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreshFredsHD Napisano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 "podczas treningu" to znaczy moc chwilowa czy z całego treningu? Jesli chwilowa to normalne, jeśli z całego treningu to pogratulować nogi Wydaje mi się że chwilowa, ponieważ gdy zwiększam kadencję to również w danej chwili wzrasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Moc chwilowa niewiele mówi. Podaj jaką miałeś moc średnią, z jakiego czasu, jak intensywny był trening, ile ważysz, poziom wytrenowania (pro czy niedzielny rider ) to wtedy można ocenić czy ten pomiar jest w miarę wiarygodny czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreshFredsHD Napisano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 A więc staram się robić takie treningi 3 razy w tygodniu(nie licząc wyjazdu w teren). Polegają na tym że ustawiam 15/16 bieg w moim roweru i jadę te 25km. Mierzę 195cm oraz ważę 91kg. Trening ten trwa ok. 45 min i jeśli chodzi o średnią moc to wynosi gdzieś ok. 440W(staram się obserwować na bierząco, raczej poniżej 400). Kadencję staram się utrzymać między 90-100. Moc chwilowa niewiele mówi. Podaj jaką miałeś moc średnią, z jakiego czasu, jak intensywny był trening, ile ważysz, poziom wytrenowania (pro czy niedzielny rider ) to wtedy można ocenić czy ten pomiar jest w miarę wiarygodny czy nie. A więc staram się robić takie treningi 3 razy w tygodniu(nie licząc wyjazdu w teren). Polegają na tym że ustawiam 15/16 bieg w moim roweru i jadę te 25km. Mierzę 195cm oraz ważę 91kg. Trening ten trwa ok. 45 min i jeśli chodzi o średnią moc to wynosi gdzieś ok. 440W(staram się obserwować na bierząco, raczej poniżej 400). Kadencję staram się utrzymać między 90-100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Jeżeli średnią moc z 45 minut masz na poziomie 400 - 440 W to możesz to między bajki włożyć. Nawet przy twojej wadze, to bardzo wysoka wartość, a skoro zadajesz takie pytanie, nie sądzę żebyś był na takim poziomie wytrenowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreshFredsHD Napisano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Jeżeli średnią moc z 45 minut masz na poziomie 400 - 440 W to możesz to między bajki włożyć. Nawet przy twojej wadze, to bardzo wysoka wartość, a skoro zadajesz takie pytanie, nie sądzę żebyś był na takim poziomie wytrenowania. Na pewno nie jestem w takiej formie, tylko wiele by wyjaśniło czy występują takie rozbieżności mocy między rowerami magnetycznymi a trenażerami. Nigdy nie posiadałem trenażera i być może gdybym na niego wsiadł byłoby o wiele mniej W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Trenażery z pomiarem mocy, szczególnie nowe modele, dają wyniki bardzo zbliżone do mierników mocy. Mogę to potwierdzić także z własnego doświadczenia. Test FTP robiony na trenażerze i rowerze z miernikiem wyszedł mi niemal identyczny. Jeżeli trenujesz i chcesz śledzić postępy, to znacznie ważniejsze od dokładności wskazania jest powtarzalność. Jeżeli moc jest przekłamana, ale zawsze w tym samym stopniu, i tak masz możliwość śledzenia progresu. Ważne tylko żeby nie przywiązywać się do konkretnych wartości, bo zdziwisz się jak wsiądziesz na rower z miernikiem i nagle okaże się faktycznie generujesz połowę tego co sądziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.