mario_awario Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witajcie! Wymyśliłem sobie, że zmienię blaty w korbie na jajowate. Nie spodziewam się po tym żadnej rewolucji, ale chcę przetestować. Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenia? np szkoda kasy / super sprawa, jeżdżę na tym 2x szybciej itp? Czy wystarczy coś tańszego z Chin/Korei (Doval, Snail...) czy kupić firmowe, np Rotor Qring czy AbsoluteBlack? Mam korbę FSA 110BCD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrVoodoo Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz wymienić blaty w korbie 2 lub 3 rzędowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Kiedyś gdzieś czytałem, że to niby niweluje martwy moment, który koryguje się przez pedały z butami sklejone, cycuś...? Bardzo ciekwa doświadczenie, daj znać jak się jeździ. Jak ze zmian przełożeń.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Jeżdżę już dłuższy czas na korbie Shimano Biopace i o ile obecne owale nie wnoszą jakiejś rewolucji to nie czuć żadnej różnicy. Zresztą nie bez powodu pomysł się nie przyjął i wymarł naturalnie. Może obecnie coś poprawili a może odgrzali kotleta klasycznie... Co do zmiany biegów to jeśli blaty są dostosowane to biegi działają normalnie. Jeśli chcesz 2 jednorzędowe to nie ma szans, bo dłuższe zęby nie pozwolą łańcuchowi spaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 A czasem w Biopace nie był inaczej ułożony ten owal niż we współczesnych zębatkach? Gdzieś mi się obiło o uszy że było to kompletnie od tyłka strony zrobione i dlatego poległo. Osobiście czuję różnicę w pedałowaniu na okrągłym i owalu, ale nie jest to żaden efekt łał. Jak pierwszy raz użyłem owala to się zastanawiałem o co tyle szumu, pojeździłem z tydzień, wsiadłem na inny rower z klasyczną zębatką i wtedy poczułem różnicę. Nogi jakoś inaczej się chciały układać i pedałować Ale żeby tak z miejsca poczuć jakaś "super moc" czy inne takie atrakcje, to tak nie działa. Po dłuższym czasie mogę stwierdzić, że owal mi pomaga w sytuacjach gdy jestem już zmęczony albo jest moment większego wysiłku jak podjazd i wtedy jakoś lepiej mi się pedałuje i z nieco mniejszym wydatkiem energii. Nie wiem jak to dobrze ująć... Tylko żeby było jasne, nie jeżdżę szosą i piszę ogólnie o moich odczuciach w terenie. Nie wiem czy u kogoś innego będą takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Na mtbr większość pisze, że jeśli mają owalną 32t to odczucia na stromych podjazdach są adekwatne do tarczy 30t, to by było logiczne, szczególnie przy stosunkowo twardym napędzie 1x i niskiej kadencji na podjezdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Te chińskie z aliexpress za 60zł, jak porównasz do HCC są lepiej wykonane nawet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Biopace były inaczej obrócone niż te obecne. Te obecne ovale szału też nie robią - jest kilka testów również w rodzimym języku na internetach. Jakieś ułamki sekundy są do urwania ma czasówce. Mam takiego chińczyka 36T (za 8usd) w crossie, zrobił 2,5kkm, łańcuch nie spadł nigdy (ale bez agresywnego terenu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Ale autor tematu ma chyba na myśli blaty do szosowej korby, domyślam się że 2-rzędowej. Także poza opisem odczuć z używania owala jako takiego, to mieszanie tu zębatek narrow-wide jest nie na miejscu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_awario Napisano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Doprecyzowując: tak - chodzi o korbę szosową 2-rzędową. HCC nie robi pod 110BCD albo nie umiem znaleźć. Z tych sensownych ofert znalazłem: http://www.ebay.co.uk/itm/DFC-Doval-Clipless-Chainring-Double-set-BCD110-MGLR-ALL-in-one-Normal-ver-/122054902098 - 49$ https://www.aliexpress.com/store/product/SNAIL-700C-Road-Bicylcle-110BCD-50-35T-Oval-Chainwheel-Kit-Bike-7075-T6-Alloy-Ultralight-Ellipse/1711284_32781641873.html - 39.68$ Rotory najtańszy zestaw nowych widziałem za 99GBP, a to już ciut za dużo. Osymetric, podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.