Skocz do zawartości

[korba] manetka 9 rz, korba 10 rz - czy będzie problem?

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, w związku z nową ramą odwieżam napęd - obecnie mam prawie komplet xt 9 rz. - ale właśnie jest problem z kupnem nowej korby xt pod 9-tkę.

Pytanie do praktyków: czy manetka xt 9 rz. poprawnie obsłuży korbę 10-tkę (XT FC-M780 3x10), bo łańcuch 9 rz., jak sądzę, nie sprawi tutaj problemów...?

Liczę na w miarę szybką radę, bo chciałbym w weekend zamówić - albo nie ;-(

Zmiana korby na 2 rzędy, bez wymiany kasety zmieni zakres i zawsze będzie jakimś kompromisem. Przy wymianie tyłu na 10sp korba 3 rzędowa rzeczywiście nie miałaby sensu.

mam obawę ze względu na odrobinę bliżej siebie położone zębatki w korbach 10 rz i odrobinę większy skok manetek 9 rz w stosunku do 10 rz...

Tak jest tylko z tyłu. Z przodu nic takiego nie ma miejsca i można dowolnie mieszać byleby przerzutka pasowała do korby pojemnością. 

Zdarza mi się korzystać z najmniejszej koronki (starość nie radość),

No rozumiem, że masz 80 lat i nie dajesz rady ale najmniejsze koronki korb 2 i 3 rzędowych bywają identyczne lub w 3rz nawet większe:

44/32/22 - 9s

42/32/24 - 10s / 8s

40/30/22 - 10s

36/22 - 9 i 10s

38/24 - 10s

38/26 - 10s

Jest wybór, ale rozumiem, że potrzebujesz blatu 40+ bo dokręcasz na zjazdach do +60, pewnie że tak, super sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...