Imar Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Cześć. Jestem ciekawy jakie macie doświadczenia z aluminiowymi nyplami. Chodzi mi o zapiekanie nypli w niekapslowanej obręczy. Czy stosujecie podkładki pod nyple aluminiowe? I kolejna spraw podkładka plus Sapim Polyax, i tracimy cały sens Polyax? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Na moje to się zapika połączenie nypel-szprycha, a podkładki to tylko w dt pro head, bo (niby) trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Ja składałem koła na nieoczkowanej obręczy i nyplach Polyax bez zadnych podkladek, i na razie nie czuje żadnych efektów ubocznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Aluminium reaguje ze stalą na gwincie i puchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Poki ma się wszystko z aluminium to raczej nie ma się czym martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Szprychy akurat masz ze stali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 ZTR Olympic + alu nyple Pillar, ZTR Apline + alu nyple Pillar. Obie obręcznie są niekapslowane, nie ma żadnych podkładek. Olympic był składany pewnie jakieś 5-6 lat temu, Alpine nieco później. Z kołami nic się nie dzieje, nic się nie zapieka, wszystkie gwinty są ok, praktycznie jak nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Safian co jakiś czas kontrolujesz szprychy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Nigdy, nigdy więcej alu nypli. Za żadne skarby świata. Nawet jak by dopłacali... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Właśnie chodziło mi o taką wiadomość, jaki to model nypli? No name? Co do zaplatania jakie planuje to zaplot na trzy krzyże, mam tensometr więc naciąg będzie idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Takie coś z alu nyplami DT się robi po zimie mocno okraszonej solą drogową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Nigdy, nigdy więcej alu nypli. Za żadne skarby świata. Nawet jak by dopłacali... W klimatach wyspiarskich jak i tu norweskich tylko mosiądz. W Polsce, owszem można ale należy pamiętać ze ma sie alu nyple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Jak ktos zaklada alu nyple, szczegolnie jezdzac w mocno zasolonym srodowisku, albo do zimowki i jeszcze do tego nie myje roweru czesto, szczegolnie po swiezo wysypanej soli, to alu nie jest dobrym pomyslem. Mam cztery komplety kol, wszystkie byly na alu nyplach. Tylko w jednym zestawie zmienilem na mosiadz. W kolach jakie uzywam w sezonie "zimowym". Pare razy strzelily mi nyple, ktore to juz mialy pare sezonow za soba. W mtb, tez poszlo mi kilka nypli ale przebudowalem cale kolo na swiezych alu nyplach. Znowu po ladnych kilkunastu sezonach uzytkowania. Z tym ze u mnie po kazdej brudnej jezdzie rower jest myty. Co do powyzszych zdjec to chcialbym zobaczyc w jakim stanie rower jest utrzymywany. Cos w tym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 18 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Safian co jakiś czas kontrolujesz szprychy? Jedyne co robię z kołami to centrowanie przed sezonem i tyle Tyle że no, ja w zimę to jeżdżę raczej sporadycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.