Skocz do zawartości

[nyple] Zapiekanie się aluminiowych nypli?

Imar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Jestem ciekawy jakie macie doświadczenia z aluminiowymi nyplami.

Chodzi mi o zapiekanie nypli w niekapslowanej obręczy.

Czy stosujecie podkładki pod nyple aluminiowe? 

I kolejna spraw podkładka plus Sapim Polyax, i tracimy cały sens Polyax?

• Mod Team

ZTR Olympic + alu nyple Pillar, ZTR Apline + alu nyple Pillar. Obie obręcznie są niekapslowane, nie ma żadnych podkładek.

Olympic był składany pewnie jakieś 5-6 lat temu, Alpine nieco później.

Z kołami nic się nie dzieje, nic się nie zapieka, wszystkie gwinty są ok, praktycznie jak nowe :P

• Mod Team

Nigdy, nigdy więcej alu nypli. Za żadne skarby świata. Nawet jak by dopłacali...

W klimatach wyspiarskich jak i tu norweskich tylko mosiądz. W Polsce, owszem można ale należy pamiętać ze ma sie alu nyple.

Jak ktos zaklada alu nyple, szczegolnie jezdzac w mocno zasolonym srodowisku, albo do zimowki i jeszcze do tego nie myje roweru czesto, szczegolnie po swiezo wysypanej soli, to alu nie jest dobrym pomyslem.

Mam cztery komplety kol, wszystkie byly na alu nyplach. Tylko w jednym zestawie zmienilem na mosiadz. W kolach jakie uzywam w sezonie "zimowym".

Pare razy strzelily mi nyple, ktore to juz mialy pare sezonow za soba.

W mtb, tez poszlo mi kilka nypli ale przebudowalem cale kolo na swiezych alu nyplach. Znowu po ladnych kilkunastu sezonach uzytkowania.

Z tym ze u mnie po kazdej brudnej jezdzie rower jest myty.

Co do powyzszych zdjec to chcialbym zobaczyc w jakim stanie rower jest utrzymywany.

Cos w tym stylu? ;)

28779357300_8e9b499b09_c.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...