kashier Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Hej, szukam opini na temat opon z tematu. Niestety w internecie nie ma polskich testów tych gum, a za granicą szczątkowe informacje. Jak wygląda sprawa w maratonach XC na tych oponach? Macie jakieś swoje opinie? Liczę na odpowiedź.
montell81 Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Podpinam się pod pytanie. Też jestem zainteresowany tymi oponami.
Cristobal Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Hej, szukam opini na temat opon z tematu. Niestety w internecie nie ma polskich testów tych gum, a za granicą szczątkowe informacje. Jak wygląda sprawa w maratonach XC na tych oponach? Macie jakieś swoje opinie? Liczę na odpowiedź. Miałem takie zamontowane fabrycznie w moim Treku, ale po miesiącu wymieniłem na Schwalbe Nobby NIc. Wg mnie Bontragery mają gorszą przyczepność na piaszczystym oraz błotnistym terenie. Po drugie, poprzedni sezon przejeździłem właśnie na Nobby Nic'ach i być może zadziałał na mnie efekt przyzwyczajenia. NN były dla mnie bardziej przewidywalne od Bontragerów, dlatego więcej z Bontragerami nie eksperymentowałem.
Diegson Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Jeździłem na nich. Zadowolony jestem, szczególnie z oporów toczenia. Można pomykać w każdym terenie aczkolwiek w błocie trochę tracą swoje plusy. Moim zdaniem dosyc dobrze się oczyszczają. Gdyby nie cena to skusiłbym sie na nie ponownie, a tak ujeżdżam teraz Schwalbe NN/RRa. W porównaniu do tych drugich to na tyle nie zauwazyłem wielkich różnic ale na przedzie NN jest bardziej agresywny jeżeli chodzi o grzązki teren i to na plus. Jednak co do oporów to niestety NN przegrywa. Zależy gdzie chcesz je wykorzystywać ale jeżeli maratony i XC to spisza się jednak cięższy teren z błotem to już może byc za dużo dla nich. Na dobrym poziomie jest ścieralność, nie znika tak szybko jak RR. Złapałem na nich 3 kapcie ale to dlatego, że jeżdziłem na niskim ciśnieniu i z dętką. Ujeżdżane cały poprzedni sezon włącznie z zimą.
Rafu Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Używałem XR1 Expert (2.2+2.0) bo takie miałem fabrycznie w rowerze. Zgadzam się z kolegami co do niskich oporów toczenia, średniej przyczepności w terenie i całkiem dobrej ścieralności. Osobiście XR1 2.2 dałbym na tył, a na przód wrzuciłbym XR2 albo XR3 dla lepszej trakcji.
tobo Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Bezpłciowe kapcie na lekki teren. Żywotnosc bardzo przeciętna.
Biera Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Ja też mam je w swoim Treku - szału nie ma. W Wielkopolsce są zbyt wielkie, w górach (kotlina kłodzka) spisywały się świetnie, ale też miałem dobre warunki do jazdy (czyt: raczej sucho). Na mokrym są dość zdradliwe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.