Skocz do zawartości

[kaseta] Shimano Deore XT 770 9 rzędów

Baboonst

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć , jaka jest różnica między 9 rzędową kasetą  Deore XT 770 11-32 a Deore XT 770 11-34 w praktyce i czy jedna będzie dobrym zmiennikiem drugiej, tzn obejdzie się bez jakichś dodatkowych modyfikacji ?

JK

Napisano

Mają inne koronki, stopniowanie 11-32 to 11-12-14-16-18-21-24-28-32, a stopniowanie 11-34 to 11-13-15-17-20-23-26-30-34. 11-32 to kaseta typowa do napędów 3x9, a kaseta 11-34 to taka raczej przejściowa pomiędzy 2x i 3x. Choć niektórzy nawet potrafią jezdzić na napędzie 1x9 z kasetą 11-34t.

Napisano

ok czyli generalnie żeby nie kombinować, wymieniam na ten sam czyli 11-32  bo z przodu mam właśnie 3 blaty, myślałem że jak wstawię 11-34 to jakoś przełoży się to na jak tym rowerem jeżdżę - to taka trekkingowa Koga - wydaje mi się że w praktyce używam tylko 11-12-14-16 .. i środkowa koronka z przodu, czasami największa przy zjazdach. nie wiem czy to dobrze czy źle, ale wygodnie :)

• Mod Team
Napisano
wydaje mi się że w praktyce używam tylko 11-12-14-16

To albo pomyśl nad zmianą kasety, ale w drugą stronę, bardziej na 11-28 albo używaj przełożeń prawidłowo. Przy 3x9 na środkowej zębatce z przodu nie powinieneś używać najmniejszej, albo 2 najmniejszych koronek kasety, krzyżujesz wtedy dość mocno łańcuch.

Na skrajnych zębatkach z przodu używaj tak gdzieś połowy przełożeń z tyłu, twardość przełożeń powinna się pokrywać a nie będziesz tak zużywał napędu :P

Napisano

Czyli teoretycznie dla środkowej zębatki z przodu to są na 9 rzędowej kasecie przełożenia 14-16-18-21-24

Dla największej tarczy z przodu 11-12,

a dla najmniejszej 28-32

Mi to przełożenie gdzie mam środkową z przodu a najmniejszą lub prawie najmniejszą koronkę z tyłu wydało się najwygodniejsze

Napisano

Jak jest korba trekingowa 26-36-46 to kaseta 11-28 może być dość twarda dla niektórych. Na środkowej można jezdzić wszystko, na największej nie jezdzić na 2-3 przeciwlegle skrajnych i podobnie z najmniejszą (nawet na manetkach Deore jest odznaczone kiedy zrzucić/wrzucić na środkowy blat).

Napisano

To albo pomyśl nad zmianą kasety, ale w drugą stronę, bardziej na 11-28 albo używaj przełożeń prawidłowo. Przy 3x9 na środkowej zębatce z przodu nie powinieneś używać najmniejszej, albo 2 najmniejszych koronek kasety, krzyżujesz wtedy dość mocno łańcuch.

Na skrajnych zębatkach z przodu używaj tak gdzieś połowy przełożeń z tyłu, twardość przełożeń powinna się pokrywać a nie będziesz tak zużywał napędu :P

Dlaczego? Czym środkowa w 3x różni się od 1x?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...