LukaszBike Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Hej, wybieramy się z rodziną nad morze, konkretnie do Rewala. Potrzebuję porady miejscowych lub stałych bywalców - mam w planie zabrać zestaw rowerów + przyczepkę dla dziecka - i tu pytanie - jak to wygląda z trasami rowerowymi w tych okolicach? Czy są to osobne ścieżki czy jedzie się po normalnych drogach? Nie ukrywam, że dla wygody dziecka (i mojej szosy) preferuję odcinki asfaltowe + ze względów bezpieczeństwa fajnie by było jeździć bez samochodów. Dzięki serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Jak będziesz miał samochód to polecam podjechać z rowerami w okolicę dziwrzyna i stamtąd można dobrze utrzymanymi ścieżkami rowerowymi pojechać przez grzybowo, kołobrzeg, lotnisko w sianożętach aż do ustronia morskiego (40km w jedną stronę). Ścieżka prowadzona jest wzdłuż linii brzegowej, często bezpośrednio przy morzu. NIestety latem ze względu na dzicz i hołotę jaka tam zjeżdża przyjemności z jazdy nie masz żadnej bo robią sobie z tych DDR regularny chodnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Byłem na majówce w Grzybowie, i leciałem ścieżką do ustronia, taki tłok że daj pan spokój, piesi, całe tabuny pieszych zajmowały całą ścieżkę niekiedy, ciągłe zwalnianie, omijanie, między miejscowościami jest trochę luźniej.W Dźwirzynie jadąc ścieżką 2 m szerokości prawą stroną szła baba więc chciałem ją minąć z lewej, ku mojemu zdziwieniu zobaczyła ławkę 20 metrów dalej i postanowiła się do niej udać, efekt ostre hamowanie, kolizja z babą, babie nic tylko się wystraszyła, ja zdarte kolano, spodnie rozdarte na kolanie i przedramię posiniaczone, klamkomanetka wygięta, aż łańcuch spadł.Rodzinnie w wolnym tempie powinno być lepiej i spokojniej Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 No to dla pocieszenia powiem Ci, że na majówce to był jeszcze luzik w stosunku do tego co się dzieje w sierpniu i wrześniu kiedy nawet przejśc 100m jest trudno. Najlepiej jest późny wrzesień i październik chociaż i zimą już mi się zdarzało jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Nie pocieszacie. Ja jadę początkiem lipca, także powiedzmy taki wczesny jak na Bałtyk sezon. A ewentualnie są tam jakieś mało uczęszczane drogi gdzie można sobie spokojnie z przyczepką 30-40km zrobić? Nie musi być z widokiem na morze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 To zostają drogi publiczne gdzie zap.... a w lipcu to tam będzie taki kocioł że nawet pieszo średnio to wygląda, dlatego nie przepadam za morzem w sezonie, wolę mniejsze miejscówki, jeziora, lasy, rzeki, gdzieś gdzie można poczuć trochę wolności a nie jak sardynki w puszce z widokiem na morze pełnym sardynek Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Ogólnie jazda w sezonie nad morzem to zajęcie dla masochistów :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Oczywiscie pier... nąłem się powyżej. Chodziło mi o lipiec i sierpień - wtedy można zpomnieć o rowerze gdziekolwiek w pobliżu tzw. kurortów i wiosek wczasowych. A nawet przebywanie tam bez roweru w tym okresie jest mordęgą a nie przyjemnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Ja Rewal mam rowerowo obcykany ;-)) Nie ma problemu szosą jak i góralem. Najbardziej uczęszczana jest droga asfaltowa 102 między Dziwnówkiem a Kołobrzegiem. Jeśli chodzi o asfaltowe kawałki to lepiej jeździć z rana i bardziej od wybrzeża w kierunku małych miejscowości. Co do jazdy z przyczepą to fajny jest odcinek między Rewalem-Niechorze-Pogorzelica. Jak masz ochotę na dłuższy kawałek to fajna jest droga do Mrzeżyna lasem (ale nie ta betonówa) tylko szlak dla kijkarzy ;-))). Ten odcinek jest szeroką szutrówką ale gładką jak stół. Fajne są kawałki terenowe od Rewala w kierunku Dziwnówka. Ja jeżdżę do Rewala tylko w Lipcu ... zawsze biorę 2-4 rowery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Nie pocieszacie. Ja jadę początkiem lipca, także powiedzmy taki wczesny jak na Bałtyk sezon. A ewentualnie są tam jakieś mało uczęszczane drogi gdzie można sobie spokojnie z przyczepką 30-40km zrobić? Nie musi być z widokiem na morze 102 - w sezonie=śmierć. 1.Doskonałej jakości szutrówka przez las blisko wydm z Pogorzelicy do Mrzeżyna i odbiciem z kostki na punkt widokowy nad plażą (klif). Dojazd z Rewala do Pogorzelicy ścieżką rowerową.( to,co pisze Wooj (pozdrawiam przy okazji)) 2.Wspomniana asfaltówka (miejscami polbruk) Dzwirzyno - Kołobrzeg - Ustronie Morskie (spokojnym tempem przejedziesz nawet w sezonie) 3.Asfaltówka rowerowa od południowych granic Kołobrzegu - Gościno- Rymań (tylko 2 odcinki wzdłuz drogi,reszta pola,lasy,można jechać dalej nad jezioro Popiel,końcówka z kostki,około 30km w jedną stronę.Odcinek Gościno-Rymań jest super) 4.Odnoga wspomnianej scieżki Gościno-Karlino 5.Powinieneś pojechać do Swinoujścia,zostawić auto po stronie lądu,żeby się nie denerwować godzinami czekania na przeprawę z autem. Przeprawić się z rowerem,bez czekania, za free małym promem i pojechać na niemiecką stronę.Ścieżka,głównie szutrowa,początek asfaltowy,doskonałej jakości prowadzi aż do Peenemunde do muzeum rakiet V i Phenomena (fajne muzeum edukacyjne dla dzieciaków,podstawy fizyki,z podnoszeniem Trabanta jedną ręką włącznie)Około 35km w jedną stronę.Najlepsza ścieżka na wybrzeżu, 6.Chcesz jechać rowerowo nad morze - jedż na Rugię,wieje tak samo jak u nas,a rowerem dojedziesz wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Tomek w tym roku też będę ;-))) możemy jakiegoś wspólnego tripa zaliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Z Tobą - zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 ;-))) poślij mi na priva nr komóry..... będę między 15-28 lipca w Rewalu.... może zadzwonimy jeszcze do prezesa i może okolice Wolina ....ponoć jest OK...zrobimy. Będzie taki mały stalowy-nadmorski ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Panowie, dzięki za pomoc. A jak wygląda sprawa jazdy dookoła jeziora Liwia Łuża? Da sie na szosie czy sa to szutry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmk83 Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Cześć. Tak się składa, że jeździłem w tym roku w okolicach Rewala z przyczepką i również był to Croozer Zajrzyj na mojego bloga, trochę powinno Ci to rozjaśnić sytuację jeśli o drogi w tym rejonie. Byliśmy co prawda zimą ale zarys będziesz miał Dookoła Liwii od południowej strony było tragicznie, rozjeżdżone błoto wysypane tłuczonymi cegłami wymieszanymi z odpadami po budowach. Jechałem a raczej pchałem zestaw łąką remik http://rmk.bikestats.pl/1550099,Zimowy-Baltyk-dzien-1.html http://rmk.bikestats.pl/1550364,Zimowy-Baltyk-dzien-2.html http://rmk.bikestats.pl/1550764,Zimowy-Baltyk-dzien-3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Rmk83, trochę przeraźliwie wyglądają drogi na Twoich zdjęciach. U mnie plan jest taki, że jedna osoba jedzie MTB z croozerem a druga na szosie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.