TherapoTerra Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Witam. Jestem tu nowy na forum. Mam na imię Jan. - mam nadzieję, że temat dodaje w odpowiednim dziale. Piszę ten temat ponieważ mam znowu problem z hamulcami - tzn. wycieka mi płyn hamulcowy z rączki. Miesiąc temu były wymieniane klocki i linka - w serwisie rowerowym - facet powiedział, że hamulce były zapowietrzone i nie miały praktycznie płynu. Jak to się mogło stać? Czy go zaniedbałem? Jaki może być powód wycieku płynu hamulcowego z rączki?? (tylko tył - prawa rączka) Rower to Kross LEVEL B2. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Pierwsze co to zmień serwis. Linka nie mogła być wymieniona bo jej tam nie ma, to są hamulce hydrauliczne. Powód jest taki że poszły ci uszczelki, a jak nie było płynu i serwisant tylko dolał to był lekko mówiąc nierozgarnięty. Jak masz gwarancję to z niej skorzystaj, jak nie to wymiana hamulca, ewentualnie dorobienie uszczelek ale nie wiem czy się będzie opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 wycieka mi płyn hamulcowy z rączki. W hamulcu hydraulicznym nie ma takiej czesci jak "raczka". Masz klamkę, a w niej zbiorniczek na olej. były wymieniane klocki i linka linki na pewno w hydraulikach nie ma. Jaki może być powód wycieku płynu hamulcowego z rączki?? Najprawdopodobniej była niedokręcona śrubka dekielka pojemnika i olej sobie wyciekł. albo uszczelka, jak kolega wyżej pisał. W takim wypadku klamka do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 poszła uszczelka tłoczka zapewne, w prawie każdym hdc 300 się to dzieje, oddać na gwarancję lub wymienić na aurigi czy cokolwiek innego i mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 względnie jeśli wymieniany był przewód hamulcowy (wspominasz o lince - może właśnie o przewód chodziło) to został nieumiejętnie skrócony - w którym dokładnie miejscu płyn wydobywa się z klamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TherapoTerra Napisano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Dokładnie wycieka mi dokładnie z tego miejsca. https://zapodaj.net/f7ea2736826b1.jpg.html Zdjęcie podglądowe. A może i masz rację @Dokumosa może wymienił mi przewód a ja go po prosu źle zrozumiałem. Najprawdopodobniej była niedokręcona śrubka dekielka pojemnika i olej sobie wyciekł. albo uszczelka, jak kolega wyżej pisał. W takim wypadku klamka do wymiany. A jaką klamkę najlepiej kupić? - wymienić obydwie dla estetyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Powinny pasować tanie shimanowskie (o ile pamiętam to właśnie z tektro robiliśmy kiiedyś taki przeszczep i pacjent żył). Taniej lub w podobnej cenie niż same 2 klamki dostaniesz kompletne hamulce shimano z niskiej półki. Swego czasu BR-M365 na wyprzedażach w niemieckich sklepach po 20EUR komplet chodził. Może jeszcze gdzieś są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TherapoTerra Napisano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Z racji, ze nie chcę zakładać kolejnego tematu. Może ktoś z Was poradzi mi w wyborze opon. Jeżdżę po terenach piaszczystych, lasy, łąki, pola, plaże - polećcie mi proszę opony typowe do takich terenów. Z tyłu mi się już bieżnik starł - i przyczepność na błocie jest niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Plaże to dobrze się jeździ na balonach 4" (fatbike potrzebny). Typowo pod błoto są np. maxxis beaver, conti mud-king, a lasy, łąki i pola nie groźne są oponom xc ( maxxis ikon, conti x-king...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TherapoTerra Napisano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Dziękuje za pomoc. Pierwszy dzień tu an forum a już mi się tu spodobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TherapoTerra Napisano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A i jeszcze jedno czy jak kupię opony conti mud-king to czy normalnie będą mi pasować do ramy tzn czy wejdą? mam piasta przód Joy Tech D041DSE piasta tył Joy Tech D142DSE Opis: https://www.kross.pl/pl/mtb-xc-29/level-b2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi