sanczo07 Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Cześć, czy mogę wlać płyn hydrauliczny od samochodu do hamulców hydraulicznych?
Gość Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Jakie hamulce? Masz na myśli płyn hamulcowy ( DOT) czy płyn do układów hydraulicznych?
Ychu Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 W wyrobach między innymi tektro i Shimano jest na wieczku napisane "mineral oil". Jak zalejesz dotem to po hamulcu. Sprawdź jakie masz hamulce. Byle czego tam wlać nie można , może pamiętasz kiedyś płyn da1 ? Niby hamulcowy , ale po wlaniu do samochodu po miesiącu trzeba było robić remont całego układu hamulcowego. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Mod Team sznib Napisano 9 Maja 2017 Mod Team Napisano 9 Maja 2017 W wyrobach między innymi tektro i Shimano jest na wieczku napisane "mineral oil". Jak zalejesz dotem to po hamulcu. Nie jest to takie oczywiste: https://www.forumrowerowe.org/videos/view-967-test-dot-4-w-hamulcu-shimano/ choć oczywiście nie zalecam takich eksperymentów. Zwłaszcza ze mineralny można niedrogo dziś kupić.
Ychu Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Kwestia modelu i przypadku. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
TheJW Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Za poprzednikami - sprawdź, czy masz w układzie olej mineralny, czy płyn hamulcowy. Jeśli olej mineralny - wejdź na alledrogo itp., znajdź, kup. Jeżeli płyn hamulcowy - Płyn, to płyn. Sprawdź tylko, jaki masz wlać (czasami na hamulcach jest napisane np. "DOT 4 ONLY") i jeśli pasuje - lej ten, który posiadasz. "Markowe" płyny kosztują po kilkadziesiąt złotych za 100-125ml. Ja kupiłem bodajże DOT 4 na Orlenie za jakieś 13 zł/0,5l. I co? Szok i niedowierzanie - rower jeździ, a hamulce hamują!
fw66 Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Spokojnie można lać samochodowy DOT. Chyba że jeździsz extremalnie. Wtedy lepiej używać dedykowanych płynów, bo często są to specjalne mieszanki. "Markowy" DOT5.1 może mieć punkt wżenia 330°C, zamiast standardowych 270°C Tylko pamiętać, że DOT3, DOT4, DOT5.1 są kompatybilne, ale DOT5 już nie. I nie zamieniać DOT z mineralnym i odwrotnie, ale to chyba oczywiste
Ychu Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Nie gadaj takich głupot , że można lać wszędzie wszystko bo potem będzie , że forum omijać , że hamulce ciekna. Może niektóre na docie podzialaja a inne od razu puszczą. Po coś masz napisane co tam lać.Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.