elephante Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Witam serdecznie, Jest to mój pierwszy temat na tym forum. Ostatnimi czasy zakupiłem sobie szosę za kwotę 100zł. Jest to moja pierwsza szosa więc jestem totalnym laikiem w tym temacie. Rower jest z lat 60' - firma noname lecz części tajwańskie. Zauważyłem ogromny problem w rowerze. Mianowicie - nie ma możliwości skręcania. Przy obrocie kierownicy, koła ocierają o buty. Czy jest to wina całego roweru, czy coś źle jest poskręcane, czy może tak kiedyś było? Chyba najlepiej by było sprzedać ten rower i kupić coś normalnego. Co o tym myślicie? zdjęcia poniżej Rower wyczyściłem i usunąłem rdzę włożyłem w niego masę serca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Nie jestem szosowcem, ale tak na logikę rower z lat 60 nadaje się bardziej na aukcję dla kolekcjonera niż do jazdy. Piszesz że włożyłeś w niego masę serca, każdy to rozumie ale pomyśl co się bardziej opłaca. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Bo to po dzwonie jest. Zobacz jak blisko koło jest ramy. Sorry, ale ktoś pozbył się złomu i jeszcze na tym zarobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Tak to jest jak laik kupi rower :/ Moze wymiana widelca by pomogla? Czy rower na złom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Albo właduj w to szmal i odrestauruj rower "na pokaz" albo daj sobie spokój z tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Teraz to widze, niezle ktoś musiał nim przywalić. Czołówka z tirem chyba... Lepiej dac sobie spokój, niż na trasie potem zęby zbierać jak rama złamie sie w poł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Tak jak piszą koledzy, na sporej części fotek widać że widelec jest bardzo mocno cofnięty. Taki rower jest fajny jak się go odnowi i od czasu do czasu wyciągnie na przejażdżkę w słoneczny dzień. Chyba jego czas już przeminął żeby używać go do regularnej jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Mozna widelec jakos prostowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Pewnie na upartego można, tyle że raz że to raczej już nie będzie bezpieczne, a dwa że raczej nie zrobisz tego idealnie równo i będziesz miał np dwuślad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 A nowy uzywany widec? Ciakawe co z głową ramy. Lepiej kupic cos nowego, czy robic ten? Co byscie zrobili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Powitoł Zwróciłbym sprzedawcy. Widelec to raz, a co się stało z główką i całym przednim trójkątem to w domowych warunkach nie sprawdzisz. Średnio, gdyby główka odleciała na jakimś większej dziurze w asfalcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_awario Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Najpierw sprawdź, czy rama jest ok - nie ma wgnieceń i pęknięć przy widelcu. Poszukaj widelca używanego, bo nowych takich się raczej nie robi. Upewnij się, że będzie pasował - zwłaszcza średnica i długość rury sterowej oraz gwint. To opcja gdybyś chciał włożyć jeszcze więcej serca i pewnie trochę kasy Możesz oddać sprzedawcy, albo ewentualnie sprzedać na części. Czasem ludzie szukają takich klasyków. PS To raczej początek lat 80' a nie 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elephante Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Sprzedawca wezmie. Tylko ta rama jest idealna dla mnie mam 173cm i lezy jak ulał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Powitoł To ją pomierz o tyle o ile i szukaj podobnej (odległości, kąty). Klasycznej szosy jest teraz w opór. I pytaj przed a nie po kupnie bo już na poniższej fotce (z ogłoszenia?) widać co z nią nie halo: https://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=21751 p.s. W szosie nawet jak rama pełnosprawna i w rozmiarze dobrym to może się zdarzyć zahaczyć butem przy skręcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Ryzykować zdrowie lub wręcz życie dla 100zł, niesamowite... Jeśli możesz to oddaj ten rower lub jak nie możesz to go wyrzuć. I kup rower który będzie zdrowy, jak się sam nie znasz to poproś kogoś kto ma pojęcie o pomoc w kupnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.