Skocz do zawartości

[przerzutki] regulacja przerzutki tył - po raz "n"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teoria:

- ustawiam z przodu na największej zębatce z tyłu na najmniejszej

- luzuję śrubę mocującą linkę przerzutki tylnej do wózka (klucz imbusowy 5)

- śruba H (wkręcając zbliżam wózek do kasety - wykręcając oddalam go od kasety

- kręcę śrubą H tak długo aż najmniejsza zębatka przerzutki będzie w jednej linii z górnym kółkiem wózka przerzutki

- śruba L ( wkręcając oddalam wózek od koła - wykręcając zbliżam go do koła)

- kręcę pedałami i jednocześnie drugą ręką popycham wózek przerzutki w stronę koła aż łańcuch znajdzie się na największej zębatce przerzutki ( jeśli łańcuch nie wskakuje na największą zębatkę lub spada między kasetę a szprychy to odpowiednio: wykręcamy lub wkręcamy śrubę L aż największa zębatka kasety i górne kółko wózka będą w jednej linii.)

Pytanie: regulacja górnego położenia przerzutki ( śrubą L) powinna być robiona na:

- jakim ustawieniu przedniej przerzutki (na najmniejszej zębatce)?

Dalej:

Jeśli górne i dolne położenie wózka mamy ustawione (śrubami H i L) to przystępujemy do ustawienia przerzutek tak aby odpowiednia liczba na manetce odpiwiadała danej zębatce na kasecie ( np . nr 2 na manetce i zębatka nr 2 na kasecie a nie np. nr 2 na manetce i zębatka nr 3 na kasecie). W tym celu:

- wkręcamy na maksa "beczułki" czyli pokrętła na lince przerzutki przy wózku i na lince przy manetce ?

Pytania:

- (śruba mocująca linkę przerzutki do wózka cały czas poluzowana?)

- na jakiej zębatce z przodu i z tyłu ma być łańcuch? Największa z przodu, najmniejsza z tyłu?

Dalej:

- łańcuch na największej z przodu i na najmniejszej z tyłu?

- wskaźniki na manetkach ustawione odpowiednio do tego jak jest łańcuch

- naciągamy linkę przy wózku (jak mocno?) i zakręcamy śrubę dociskającą linkę do wózka

Na razie tyle, liczę na odzew z Waszej strony i poprawki oraz odpowiedzi na pytania. Jeśli ten etap wyjaśnimy pojedziemy dalej. Mam ambicję zrobić taki tutek żeby nawet taki głąb rowerowy jak ja zrozumiał. Ja dzisiaj poszedłem regulować i na razie nie da się jeździć ( nowe przerzutki alivio, więc linki, pancerze itd teoretycznie ok.)

Napisano

Przednia przerzutka nie ma żadnego znaczenia przy regulowaniu tylnej dlatego najlepiej ustaw ją na środkowy blat jak masz 3 żeby cię ewentualnie nie rozpraszał odgłos ocierającego łańcucha o pantograf przerzutki :) . Jak już ustawiłeś przerzutkę równo z najmniejszą koronką (nigdy nie pamiętam czy to L czy H) to wkręć baryłkę na maxa i wykręć tak o powiedzmy 2 obroty. Linkę naciągasz pewnie ale nie na maxa po prostu z wyczuciem byle była lekko napięta i przykręcasz. Reszta to już kosmetyka pstrykasz na niższe biegi i patrzysz czy łańcuch jest równo z zębatką na każdym biegu i ewentualnie korygujesz baryłką

Napisano

Ok. Czyli zskres przcy przerzutki mamy ustawiony ( śrubami L i H), następnie:

- wkręcamy baryłki (i przy przerzutce i przy manetce? ) na "prawie max"

- naciągamy linkę z czuciem aby była napięta i blokujemy śrubą przy wózku (chyba tu robiłem błąd bo tylko lekko pociągałem linkę ręką i dokręcałem śrubę - efekt: przerzutki nie chciały wskskiwać na większe zębatki ( brak reakcji na przełanczanie manetki) a całkowite wykręcenie baryłki przy wózku skutkowało wskoczeniem łańcucha z najmniejszej na drugą od dołu zębatkę na kasecie) i fertig nic dalej nie dało się zrobić ( linka za słabo naciągnięta przed zablokowaniem śrubą na wózku?).

Napisano

Tak, linka musi być naciągnięta przed przykręceniem bo inaczej przerzutka nie będzie reagowała na ruch manetki, czysta fizyka :)

Jak już masz zakresy H i L ustawione i przerzutka reaguje na zmianę biegów warto pobawić się manetką (baryłką) i wziąć ją na "słuch" żeby czas wrzucania i zrzucania był podobny, jak szybciej wrzuca niż zrzuca biegi to lekko wkręcamy baryłkę, jak na odwrót to lekko wykręcamy baryłkę

Napisano

A możesz mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie:

"- wkręcamy baryłki (i przy przerzutce i przy manetce? ) na "prawie max" "

Jeśli ma być inaczej to jak?

Napisano

Z reguły jest jedna baryłka albo przy manetce albo przerzutce ale jak już masz dwie ? to jedną wkręcasz na maxa a drugą wykręcasz o te 1-2 obroty i naciągasz linkę

Co to za system, że masz baryłki i przy manetce i przerzutce? :D

Napisano

Ok. Dzięki. Jutro zaraz po robocie lecę "kręcić" przy przerzutce. :-)

Przerzutki są Alivio T4000 a manetki Acera M3000. Romet Orkan 4 , 2016 r.

Napisano

Ustawienie zakresu L/H ok. Dalej:

- ustawiam łańcuch na najmniejszej zębatce kasety

- manetka przerzutki tylnej ustawiona odpowiednio na 9 ( mam napęd 3x9)

- luzuję linkę przy wózku

- dokręcam obie baryłki prawie na max

- naciągam linkę przy wózku i blokuję srubą

- kręcę pedałami, zmieniam przelożenie na 8, łańcuch nie chce przeskoczyć, kręcę baryłką przy wózku ( w stronę koła, czyli ją odkręcam), łańcuch przeskakuje na drugą od dołu zębatkę, przerzucam na manetce na 7 ... znowu lekko odkręcam baryłkę ... po kolei aż do największej zębatki na kasecie i 1 na manetce. No ... teraz w dół ... i d.a zbita. Łańcuch nie wraca.

Pewnie linka za mocno naciągnięta na śrubie. Poprawiam, kręcę ... w końcu linkę szlag trafia, leci parę k pakuję manele idę do domu.

Efekt: przerzutek jak nie było tak nie ma, do tego linka do wymiany. Q macz.

Napisano

Skoro wykręciłeś już baryłkę żeby wskoczył z 9 na 8 bo tak zadałeś manetką to dlaczego dalej ją wykręcasz? Po pstryknięciu na 7 łańcuch nie wskakuje?

Teraz nie schodzi w dół bo za mocno ją naciągnąłeś

Napisano

Co to za system, że masz baryłki i przy manetce i przerzutce? :D

Chyba każdy Shimano MTB do SLX-a (Deore LX też)...

Napisano

To kręcenie to ma być tak po ćwierć obrotu. Radziłbym sprawdzić hak przerzutki, szczególnie jeśli są problemy ze skrajnymi trybami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...