bory Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Witam. Zadawałem już to pytanie w wątku dotyczącym serwisu reby ale widać mało profesjonalnie je zadałem. Otóż posiadam SID RLT 26" 120mm dual air ze speca evo expert 2011 więc widelec prawdopodobnie też z roku 2011. Padły w nim uszczelnienia komory negatywnej więc postanowiłem zabrać się za serwis widelca. Wideł jeździł już z rok bez serwisu tak więc tak czy owak serwis mu potrzebny. Po rozebraniu okazało się że budowa sprężyny powietrznej jest inna od typowych przedstawionych na zdjęciach w sieci. Moja sprężyna wygląda tak: Po demontażu wszystkiego okazało się że uszczelka komory pozytywnej jest innej wielkości (większa) niż uszczelka komory negatywnej. Wygląda to tak: Zdziwiło mnie to ponieważ w sieci są wymiary tych oringów i napisane jest że oba powinny mieć wymiar o ile dobrze pamiętam 21x3,5mm U mnie jeden jest większy. Jednakże natknąłem się w sieci na zdjęcie zestawu naprawczego dla tego modelu sida i tam na foto wydaje się że te uszczelki mają jednak różne wymiary. Na foto wygląda to tak: Jednakże pomierzyłem tuleje na których znajują się uszczelki i obie mają praktycznie ten sam wymiar. Średnica tulei na której opiera się oring: - tuleja komory pozytywnej 22,29 - tuleja komory negatywnej 22.28 Zdjęcie: Na chłopski rozum jeśli średnica wewnętrzna goleni jest taka sama i obie tuleje mają ten sam wymiar to obie uszczelki powinny być tego samego wymiaru. Jednakże mam wątpliwości czy w tym modelu rzeczywiście tak ma być - 2 różne wymiary oringów - czy poprzedni serwis dał ciała i założył co miał. Wideł jeździł tak rok bez problemów, aż do piątku. Mam mały zestaw rockshoxa do reba/sid 05/12 ten z kurzówkami nr 00.4315.032.080 i tam uszczelki mają ten sam wymiar prawdopodobnie zgodny z tym w sieci. Nie jestem w stanie pomierzyć dokładnie samych oringów gdyż są gumowe i trochę zdeformowane. A nie chce zakłądać na próbę z tego zestawu co by go oddać jeśli jednak rzeczywiście te uszczelki powinny być w 2 różnych wymiarach. Aha po przeanalizowaniu rożnych rysunków sida z manuali różnych roczników wynika iż uszczelki powinny pasować z obu zestawów, tzn. ten duży zestaw dedykowany do sida o nr 11.4015.494.000 (ten ze zdjęcia) zawiera między innymi oringi z małego zestawu który posiadam. Tak więc teoretycznie w dużym zestawie oba oringi są tego samego wymiaru, jednak zdjęcie sugeruje inaczej... Pomóżcie szanowni koledzy. Powinny być obie takie same czy dwie różne... Aha i jeszcze jedno. Poleci ktoś może jakieś dobre zamienniki oringów rockshox ? Montował ktoś może te uszczelnienia od oring.pl ? Ew. jakaś inna firma z netu mile widziana... Edytowane 7 Maja 2017 przez durnykot pkt 2b Cytuj
abstinent Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 ja zawsze dobieram uszczelki w sklepie z oringami, można kupić kilka i coś dopasować na wzór starych, koszt kpl do recona 2,54zł moim zdaniem finalna szerokość powinna być taka sama dla obu Cytuj
bory Napisano 7 Maja 2017 Autor Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Gdybym miał ten wideł od nowości to by nie było problemu. Zakładałbym jak było. Jednak nie wiem kto w nim wcześniej grzebał i czy dobrze to poskładał. Na te tuleje można naciągnąć w zasadzie oringi kilku różnych wymiarów i jakoś by to było. Ja chciałbym zrobić to dobrze jak fabryka Niestety nie ma nigdzie schematów widłów rs z fabrycznie podanymi wymiarami uszczelnień, co bym wyparzył jak to fabryka montowała są jedynie oznaczenia zestawów serwisowych ale jak widać z tym może też być różnie. Tak teraz się jeszcze przyjrzałem że w tym małym zestawie są 3 uszczelki o grubości 3,5mm dwie takie same i jedna większa. Foto: Teraz już całkowicie zwątpiłem... Edytowane 7 Maja 2017 przez bory Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi