Skocz do zawartości

[opona] bicie na boki

DzikiChomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po spędzeniu kilku godzin na zabawie z układaniem opony w obręczy pora skapitulować i zapytać czy ktoś na forum ma dobrą radę w tym temacie...

Obręcz DT XM401, opona Maxxis HighRoller II 27,5', 2,3', dętka schwalbe.

Za nic w świecie nie udaje mi się założyć tej opony w taki sposób by nie biła w przypadkowym miejscu (miejscach).

Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Z Rocket Ronami nie miałem takich jazd. Problem dotyczy obu kół i wykluczam wadę opon lub obręczy czy też centryczności kół.

Do założenia opon na obręcze nie używam łyżek - przy sporych nakładach siły daję radę nałożyć oponę na obręcz.

Na ranty opony nakładam trochę płynu do mycia naczyń, pompuję całokształt do 2,5 bara i opona ładnie i równo się układa - pasek z boku wyskakuje z obręczy na całym obwodzie i optycznie jest super.

Jednak gdy zakręcę kołem widać ewidentne bicie boczne. Każdorazowo po ułożeniu opony na nowo bicie pojawia się w innych miejscach (w tych, w których trzeba było użyć większej siły by nałożyć "końcówkę" opony na obręcz).

Będę wdzięczny za rady co z tym fantem zrobić, bo śmiganie z bijącymi oponami średnio mi się podoba.

Napisano

Po założeniu opony na obręcz na mydlinach, napompuj ok. 0,5 bar i poruszaj oponą obiema rękami na boki żeby zaczęła się układać. Następnie dobij ciśnienie do maksymalnego dopuszczalnego przez oponę, powinieneś usłyszeć charakterystyczne trzaski, kiedy rant opony wskakuje na swoje miejsce. Spuść ciśnienie do roboczego i sprawdź czy opona bije, jeżeli tak to albo ma uszkodzony oplot albo jest krzywo wylana.

Napisano

W tym problem, że nie jestem w stanie ułożyć opony ręcznie.

Wygląda to tak jakby opona była naprężona w pewnych miejscach - zależnie od tego, która jej partia była wpychana jako ostatnia w obręcz.

Trzasków jak przy Rocket Ronach też nie ma - opona cichutka wskakuje na miejsce podczas pompowania.

Nie mogę przekroczyć 3 barów, bo tyle tolerują obręcze. Pozwoliłem sobie na to na moment i...dętka nie wytrzymała.

Napisano

Nic więcej nie potrafię Ci poradzić. Ja jednak załadował bym więcej niż 3 bar, min. 4.5 bar, to przecież obręcz XM a nie wylajtowane XR, i obciążenie jest statyczne oraz krótkotrwałe.

Napisano

Zanim dętka się poddała osiągnąłem 4 bary i opona wciąż biła.

W ramach desperacji mogę spróbować podbić do 4,5-5 bara i zobaczymy co wtedy.

Dzięki.

edit/

Ciśnienie rzędu 5 bar nie wywarło na oponie żadnego wrażenia - wciąż bije jak biła.

Napisano

Zaznacz miejsce bicia kredą na obręczy, następnie załóż ponownie oponę ale przesuń ją o 1/3  obwodu na obręczy. Jeżeli bicie przesunie się o tą samą wartość to masz nierówno wylane opony. Jeżeli bicie pojawi się w innym miejscu, załóż opony na mydlinach i szybko podskocz do bliskiego sklepu rowerowego żeby wbili Ci szybko 5 bar kompresorem, może to coś pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...