Gawel76 Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Filcu i tak nie znalazłem, u @Activi wszystkie gąbki nawet te filcowe są niedostępne.Chyba że samemu wytworzyć tylko z czego ? .Bo są gąbki i gąbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 2 gąbki pod golenie 32mm sie znajdą. Te co są na stronie napisane jako filcowe to nie jest to samo co zwykły filc techniczny kupowany w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 23 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 tylko jest jedno ale, a nawet dwa:Jeśli zakładać gąbki do RS od Activii które są dedykowane do Suntourów to tylko filcowe i tylko "sposobem" bo "średnicowo" to średnio wychodzi 32 mm w Suntour to nie to samo co 32 w RS czy w Manitou czy w jakimkolwiek innym przedstawicielu innej marki. O ile samą filcową gąbkę smarującą da się na goleń nałożyć, to w chwili gdy ta gąbeczka będzie znajdowała się pod uszczelką kurzową niekoniecznie da się włożyć goleń górną w goleń dolną. Sprawdzone w piątek u mnie w serwisie gdy próbowałem w ten sposób poskładać widelec z gąbkami od Suntoura. Już tłumaczę na czym polega ów "patent" nakładamy na goleń najpierw uszczelkę kurzową, następnie gąbkę smarującą(z drugą golenią robimy to samo), łączymy golenie górne z dolnymi tak na 1/3 zsuwamy gąbeczki smarujące na ich miejsce a następnie zsuwamy i wciskamy uszczelki kurzowe na swoje miejsce.UWAGA - POWYŻSZY PATENT ZDA EGZAMIN GDY USZCZELKI KURZOWE MOŻNA WCISNĄĆ NA SWOJE MIEJSCE PALCAMI ! chyba że czymś delikatnie je wbijecie na swoje miejsce jeśli nie pójdą palcyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 25 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Tak trochę w temacie: założyłem niedawno do swojego XCRa (coil co prawda ale to tylko różnica w sprężynie) gąbeczki ze starego Epicona. (Tak dla hecy raczej - składałem bratu rower z zalegających w szafie części, przy serwisie amorka zapomniałem mu ich założyć, nie chciało mi się go znowu otwierać to włożyłem u siebie ) . Takie czarne, filcowe chyba: Oleju to one w ogóle nie chłoną (jakiś przekładniowy Lotos Parus, taki miałem). Odrobinkę tylko obcieknięte z tego oleju włożyłem do amorka. I co się okazało. Ta odrobina oleju wymieszała się ze smarem stałym ze ślizgów (Motorex 2000), rozrzedziła go i poślizg teraz jest niesamowity Wyruszyłem na wycieczkę jak zwykle w nocy, chłodno (10 stopni) a tu mi widelec zaczyna bujać na podjazdach że aż blokadę trzeba włączać Minus jest taki że trochę tej mieszaniny wyłazi spod uszczelek i trzeba co jakiś czas wycierać... Więc żywotności amorka to raczej nie przedłuży ale jak ktoś kupił np. takiego XCRa za 3 stówki na jeden sezon to chyba warto spróbować aplikować mu takie smarowidło np. co 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Kupiłem od kolegi @Activia gąbki takie http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/gabki/gabki-filcowe_gabka-filcowa-do-amortyzatorlw-raidon-axon-epicon-epixon-xcr/1210 namoczyłem je w oleju 15WT wsadziłem je na miejsce,założyłem uszczelkę kurzową i w sumie wszystko gra.Tylko że gąbka jest dosyć cienka i zostało jeszcze miejsca na drugą,co tam napchać,smaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 nic nie pchać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 najlepiej to tak jak paru forumowiczów zrobiło. Dołożyli jeszcze jeden komplet czyli po 2 sztuki na każdą goleń. Te gabki filcowe z Suntoura są na tyle dobre że mało co oddziałuja na środki chemiczne. np. zanurz sobie zwykłą gąbkę do benzyny a tą filcową z Suntoura. Filcowa wyjdzie ci z tego cało zaś zwykłe to szlak ich trafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 najlepiej to tak jak paru forumowiczów zrobiło. Dołożyli jeszcze jeden komplet czyli po 2 sztuki na każdą goleń. Te gabki filcowe z Suntoura są na tyle dobre że mało co oddziałuja na środki chemiczne. np. zanurz sobie zwykłą gąbkę do benzyny a tą filcową z Suntoura. Filcowa wyjdzie ci z tego cało zaś zwykłe to szlak ich trafią Szkoda że nie wiedziałem to zamówiłbym 4 sztuki Jeszcze jedna sprawa zauważyłem że podczas ustawienia na minus regulacji tłumienia,słychać stuki podczas uginania.Po ustawieniu na plus jest ok.Co może być przyczyną i ewentualnie co będzie potrzebne do naprawy.Nie chce rozebrać amora i zostać bez roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Hej wszystkim, odświeżę trochę temat i przywołam tutaj dwie osoby @skom25 oraz @ACTIVIA Czy żeby odkręcić golenie dolne od górnych muszę spuścić powietrze z amortyzatora ? Na tą chwilę z goleni górnych co robię to czyszczę je systematycznie i smaruje Brunox Deo. Jak już ściągnę golenie dolne to czy górne smaruje się czymś konkretnym czy mogę je też potraktować Brunoxem Deo ? Uszczelkę przeciw kurzową też czymś konkretnym potraktować czy tylko wyczyścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Spuść dla bezpieczeństwa. Chyba nie chcesz, żeby metalowa rurka wyleciała Ci pod ciśnienie kilku Barów. Smar do amortyzatorów na ślizgi i uszczelkę. Jeżeli są tam gąbki olejowe, to jeszcze coś do nasączenia. Brunox odpuść, bo nie robi nic dobrego, zwłaszcza jeżeli spryskujesz golenie bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Brunox dozuje na szmatke i taka szmatka nasaczona czyszcze te golenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Brunox nie daje nic. Szkoda pieniędzy. Golenie wystarczy wycierać suchą szmatką. Tu masz dobry smar do ślizgów i uszczelek: https://activia.sgl.pl/cena/oleje-i-smary/smary/do-amortyzatorlw_specjalistyczny-smar-do-amortyzatorlw/1858 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 24 Marca 2022 Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 W temacie amora jestem świeżak więc czy ktoś może wrzucić zdjęcie tych slizgow ? Bo nie wiem dokładnie ktory to element amortyzatora sry za taka prośbę no ale człowiek uczy się całe życie xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Jak zdejmiesz golenie, to będziesz widział. Ślizgi to to, po czym jeżdżą górne golenie. Ślizgi, tuleje ślizgowe, jedno i to samo. Jak Ci napiszę tulejki w dolnych goleniach, to pewnie będzie łatwiej zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Rozumiem zatem, że ślizgi w dolnych goleniach smaruje na tyle co uda mi się wsadzić "palucha" do środka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Możesz użyć jakiegoś przedłużenia, typu cienka rurka. Poszukaj na YT czy oficjalnej stronie SR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 17 godzin temu, Galvatron napisał: Brunox nie daje nic. Szkoda pieniędzy. jedyne co warto tym robić z amorem to.... kładziemy rower do góry nogami, psikamy golenie.... ODROBINE uginamy amor tak by z uszczelek wypchać brud... poza tym ponoć brunox ma tworzyć jakąś powłokę zabezpieczającą... poza tym świetnie spisuje się jako środek pomocniczy do odkręcania pedałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 25 Marca 2022 Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Adrid sprawdź kanał, koleś w przystępny sposób pokazuje co i jak serwisować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 @przemokolarz bardzo dziękuje za filmik bo faktycznie fajnie to robi - jednak mam jedno szybkie pytanie. Jaki on wlewa tam olej ? Wszystkie smary znalazłem sb na necie ale nie wiem o jakim oleju on mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 XCR nie ma smarowania olejem i tego nie rób. Tylko nasącz gąbki jeżeli takie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 @skom25 tylko zarówno Szaj jak i gościu z filmu powyżej zalewają go ilością rzędu 2-3ml żeby tylko "zasłonić" ten tłoczek. Po co zatem skoro mówisz, że nie mają smarowania olejem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Dobra, mój błąd, chodzi o olej w komorze powietrznej. Wlewa się go, żeby uszczelnić komorę, chociaż nie jest to wymagane. Zajrzyj na stronę activia.sgl.pl, powinieneś znaleźć odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Dzięki - teraz zakupy do zrobienia po smary itp i pierwszy serwis będzie trzeba zrobić, choć się zastanawiam bo wczoraj zrobiłem sb czyszczenie łańcucha smarowanie itp i wyczyściłem sb lagi i widzę że bardzo ładnie dalej amor działa, brudu prawie w ogóle nie wyciąga z dolnych lag jak pracuje więc nie wiem czy go rozkręcać w tym sezonie. Rower kupiony w 2019 w czerwcu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2022 Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Dla przykładu, serwis dolnych lag w Rock Shox robi się co 50h jazdy. Także 3 lata bez serwisu w widelcu niskiej klasy, może spowodować że będziesz nieprzyjemnie zaskoczony tym co będzie w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi