Skocz do zawartości

[piasta tylna] Stukanie

vide7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, piszę w sprawie problemu z poprawnym zakontrowaniem piasty. Otóż po zakontrowaniu nakrętki od strony nienapędowej piasta nie ma luzu (ośka jest bardzo stabilna), jednakże wydaje dziwne stukanie (zarejstrowane na filmie poniżej):

Po zakontrowaniu dwóch nakrętek z obu stron jednocześnie - stukanie ustaje, jednakże piasta chodzi zdecydowanie ciężej, chyba delikatnie czuć kulki podczas obrotu. Kulki są nowe, bieżnie i konusy bez wżerów, ośka prosta. Jakie ustawienie jest prawidłowe? I skąd się bierze to stukanie? 

Napisano

Zasada jest taka że strony od napędu nie ruszasz, ma być skręcona mocno i tyle. Regulujesz od strony nienapędowej, wymaga to dużo cierpliwości. Nigdy nie rób dwóch stron jednocześnie bo raz że Ci się to nie uda, a dwa że nie ma to zupełnie sensu.

Najwygodniej jest unieruchomić ośkę np w imadle ( przez gumę czy taśmę żeby nie porysować nakrętki i konusa), z drugiej strony konus nakręcić tak żeby doszedł do kulek, przytrzymać konus, dokręcić kontrę a potem konus docisnąć do kontry. Jak dobrze wcelujesz to nie będziesz miał luzu a i będzie wszystko się ładnie kręciło.

Co do samego luzu to są dwie szkoły: jedna mówi że luzu nie ma prawa być, druga natomiast że po naciśnięciu dłonią na ośkę z drugiej strony ośki powinien być wyczuwalny minimalny luz który zostanie zniwelowany poprzez szybkozamykacz. Ja jestem zwolennikiem wersji nr 1 bo z tym luzem to jest śliska sprawa i łatwo uszkodzić piastę.

Kulki na 100% w dobrym rozmiarze?

Napisano

Co do samego luzu to są dwie szkoły: jedna mówi że luzu nie ma prawa być, druga natomiast że po naciśnięciu dłonią na ośkę z drugiej strony ośki powinien być wyczuwalny minimalny luz który zostanie zniwelowany poprzez szybkozamykacz. Ja jestem zwolennikiem wersji nr 1 bo z tym luzem to jest śliska sprawa i łatwo uszkodzić piastę.

Kulki na 100% w dobrym rozmiarze?

Niewłaściwy rozmiar kulek lub zła ilość kulek. Nie wsadziłeś czasami dodatkowej?

Kulki i piasty są dobre. Mam w domu dwie takie same piasty (jedna nie ma nawet roku) i efekt jest identyczny na obu - mimo braku luzu piasty strzelają. Problem ustaje jedynie przy dodatkowym skreceniu nakrętek z obu stron jednicześnie (po wcześniejszym zakontrowaniu strony nienapędowej) - wtedy pracują cicho, jednak z dużo większym oporem. 

Napisano

przy dodatkowym skreceniu nakrętek z obu stron jednicześnie (po wcześniejszym zakontrowaniu strony nienapędowej)

A czy samo siebie nie wyklucza? Skoro skontrowałeś to jak możesz to zaraz dokręcać? 

Napisano

A czy samo siebie nie wyklucza? Skoro skontrowałeś to jak możesz to zaraz dokręcać?

Gdzieś tutaj na forum znalazłem taki sposób. Niestety nie posiadam imadła, zatem nie miałem jak unieruchomić piasty przy kontrowaniu strony nienapędowej. Może tutaj tkwi problem.

Jesteś absolutnie pewny, że w piaście było czysto przed wepchnięciem nowego smaru?

Tak, dwukrotnie rozkręcałem piaste i czyściłem, aby mieć pewność :)

Napisano

Pooglądaj sobie filmiki i poczytaj jak to się robi, bo samo w sobie złożenie nie jest trudne. Większą sztuką jest złapanie idealnego miejsca aby toczyło się idealnie bez luzu, ale to już inna sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...