gyrill Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Cześć. Chciałbym zakupić rower Merida Cyclocross 500. Ma on wszystkie cechy które mnie interesują ale mam sporą zagwozdkę z rozmiarem. Moje wymiary są następujące: mam 180cm i nogę 89-90cm. Wg tabelki producenta powinienem mieć rozmiar 57 a wg kalkulatora ze strony Merida 59. Byłem dziś przymierzyć rower w rozmiarze M/L. Wydawał się krótki. Dawno jednak nie jeździłem na szosie i trudno mi to było ocenić robiąc ósemki wokół sklepu. Sprzedawca twierdzi że na pewno jest okej i większego by nie proponował. Zmierzyłem się w najbardziej polecanym kalkulatorze ale tam z kolei wychodzą mi gigantyczne sugestie wielkości ram szosowych (60cm) i MTB (26"), gdzie moja obecna rama MTB ma 23 cale i jest git. Coś chyba źle zmierzyłem zatem. Wcześniej jeździłem na szosowych ramach 56/55 i przełajowym 55 i brakowało mi w odczuciu około 1cm bo montowałem mostki po 90mm i wtedy dopiero było okej. Meridę chcę przeznaczyć na jazdę szosowo-przełajową, gdzie na szosie będą zawody ale zupełnie amatorsko, a na przełaj nie będę się ścigał. Czy ktoś z obecnych tutaj szanownych forumowiczów może się wypowiedzieć o rozmiarze tej Meridy i jego odczuciach z jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Wcześniej jeździłem na szosowych ramach 56/55 i przełajowym 55 i brakowało mi w odczuciu około 1cm bo montowałem mostki po 90mm i wtedy dopiero było okej. To chyba było za dużo, jak montowałeś tak małe mostki ? Według mnie rozmiar 56 to max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Racja, źle się wyraziłem, przez "brakowało mi" miałem na myśli że jestem za krótki (brakowało mi wzrostu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Dobrze nogę zmierzyłeś? Ja mam 184, długie odnóża i w nodze trochę ponad 86? Mi najfajniej było na 56, ale nabyłem niby 57. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 I podaj geometrie roweru... samo napisanie "rozmiar 58" nic nie mówi... Przy twoich wymiarach masz mieć górną rurę w poziomie około 560mm. Ale raczej przy przełaju to dla ciebie maksimum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Noga zmierzona dobrze na 100%. Tak już mam, że długość nogi jak L, tułów jak M, ręce znowu jak L (większy zasięg rąk niż wzrost, pozytywny "ape index"). W ubraniach te same zagwozdki. Geo rozmiarów podaję za producentem poniżej. Ale zostawić człowieka samego i problemy się rozwiązują przez weekend przestudiowałem internety, byłem też na drugiej przymiarce i ten M/L będzie chyba najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Nie wiem który to M/L, na obrazku nie ma takich oznaczeń. Ale dla ciebie ewidentnie rozmiar 54 (czyli górna rura 555mm! Sami widzicie jakie zamieszani jest gdy nie podaje się geometrii - ktoś mógłby błędnie pomyśleć że rozmiar 54 ma górną rurę 540mm...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Tak, namieszałem. Chciałem wkleić tabelkę z tekstem i tam dopisałem, na obrazku M/L to rozmiar 54 gdzie TT to 555mm. Patrząc na różne strony (a przejrzałem kilkanaście sklepów w Poznaniu i okolicach) już miałem zapamiętany który to rozmiar. No nic. Wyjaśniło się, uprzejmie dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Ogólnie coś Cię ciągnie do za dużych rozmiarów. Przecież w mtb 23" to monstrum pod 2-metrowego chłopa, a Ty piszesz że git... Chyba że ze swoim wzrostem się pomyliłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Sprostowanie: Nie wiem skąd mi się ulęgło 23 cale, jeżdżę na ramie Accent Peak 29er 2014 w rozmiarze M (obecne S). Wcześniej szosa 56 cm + 90mm mostek, potem przełaj 555mm + 90mm mostek, potem szosa 55 cm + 90mm mostek. Z Meridy ostatecznie wybrałem rozmiar 54 (M/L) (rura górna 555mm). Rower bardzo sztywny, jakie są jego plusy i minusy krótko pisalem z fotkami w galerii przełajek.Żeby zamknąć wątek wrzucę tutaj szersze podsumowanie plusów i minusów roweru, dla potomnych: PLUSY: Fantastyczna praca napędu 2x11 Shimano 105 Dużą sztywność, zero dzwonienia tarczą o klocki z tyłu Lekki (9.7kg), jak dla mnie rower daję radę wagowo Zrywny - bardzo mi na tym zależało Nowoczesna i doposażowana rama:Mocowania pod błotniki Karbonowy widelec Kable wewnątrz Sterówka taperowana Sztywna oś z przodu - szczerze nie brakuje mi tylne, a jak komuś zależy może wymienić na DT Swiss RWS, mam taki w Peaku i daje radę, zero dzwonienia. Gładkie sprawy i to naprawdę ładne rury Dwa mocowania pod bidony Spore prześwity 45mm z tyłu, 60mm z przodu (mierzone w najwęższym miejscu) Dobre koła: nie wiem ile można powiedzieć o kołach po pierwszych 100km w terenie, ale te są okej: nie czuję żeby coś uciekało na boki, w miarę lekkie a i wytrzymałe, w kontakcie z korzeniami się bronią Cienka sztyca 27.2 mm pracuje pod zadkiem, to widać. Kable przy główce NIE ocierają o lakier!! NEUTRALNE: Tektro Spyre - super w swojej klasie, lepsze niż klockowe (dla mnie), dobra modulacja choć względem hydraulicznych z górala brakuje mi tej siły i pewności. Kwestia przywzyczajenia. Kierownica - brakuje mi długości dolnego chwytu, to już moje widzimisię Sterowanie - wydaje mi się, że idealne do przełaja i do miasta: rower jest responsywny i zwrotny, ale przy średnich prędkościach szosowych (15-22km/h) trochę ucieka bez trzymanki, trzeba mieć to na uwadze Tylny dolny wideł mógłby mieć więcej prześwitu być może Cena - wydatek zawsze boli, myślę, że np. model Cyclocross 300 też będzie fajny tylko z większą oponą bo tam wideł full ALU Naklejki na obręczach jak z gumy do żucia Dla długonogich ledwo wszedłem z rozmiarem, tj. 52 (M) byłby zdecydowanie za maly, 56 (L) musiałby mieć krótki most Oponki mogliby dać szersze, niekoniecznie od razu "coś pod wyścig" bo tylko 33mm Malowanie: nie jestem fanem malowanych rowerów ogólnie, bo czuję się jak banner Nie brałem dodatkowych klamek, są na wyposażeniu modelu ale ja w tym miejscu wieszam torbę Packman od Triglava (polecam polecam!). MINUSY: Ciężko dostać błotniki od Meridy, jeszcze nie wiem gdzie je kupić Brak fabrycznych osłon na lakier, w sumie mogliby dać coś za tę cenę Pomimo prowadzenia kabla w środku w tylnym widle idzie goły częściowo w jakimś teflonie czy innej rurce, można było puścić tam kabel z uszczelnieniem od razu w sumie. Dodam jeszcze że w decyzji pomogła mi recenzja tego roweru od Szajbajka. Różnie tam o nim mówią, ale pokazał fajnie rower, powiedział jakie są plusy i minusy. Gdyby komuś brakło informacji polecam tutaj sobie obejrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.