Skocz do zawartości

[łańcuch] spinka i jej sens

Evanios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu 5.05.2017 o 15:57, marpok napisał:
Przejezdzilem na spinakach srama po roznych wertepach jakies 30kkm i nigdy sie nie rozpiela, predzej Ci lancuch strzeli niz spinka sie rozepnie czy zerwie.

To jestem uspokojony  :thumbsup:

Napisano

post-185438-0-01631400-1494033488_thumb.png

Zamówilem. Mam nadzieję, że się sprawdzi spinka i olej, bo po opiniach to Rohloff wypada najlepiej. Cena nie gra trochę roli, bo pare godzin szukalem sklepu, w którym znajde wszystkie te rzeczy.

• Mod Team
Napisano

Tak o ile trafisz na oryginał co jest ... dość trudne :D Z olejów polecał bym ci olej sprzedawany przez Activie, silicolene czy jak to sie tam nazywało.

Ja sobie kupiłem roholofa i równie dobrze moglem lać 10w40 :D Myślę ze jak byś zagadał z Piotrem to też by ci wszystko skompletował i to w dobrej cenie.

http://activia.sgl.pl/

Napisano

Rohloff rohloffem, ale nie mniej ważny od samego oleju jest sposób jego aplikacji na łańcuch (jak i ile, znaczy). Było na forum, warto poczytać. Sam żem dopiero na forum tej wiedzy distąpił i tera to jest jak trzeba. Jeździ się dobrze, napęd cichutki.

Napisano

Rohloff'a oryginalnego trudno z czym kolwiek innym pomylić, jest bardzo gęsty i jego nadmiar w połączeniu z kurzem robi "smolę" na napędzie. :D

Czerwony FL jest bardzo dobry, tylko trzeba często napęd smarować, ale jest za to czysto, Prolink Progold też jest czysto. ;)

Napisano

Trzeba dodać, że spinki Connexa są kierunkowe - co może sprawiać problemy nowicjuszom łańcuchowym.

Poza tym biorąc pod uwagę jak bardzo nieudane i problematyczne są ich łańcuchy 10s nie ma co wspierać takiej sh*tfirmy kupowaniem ich spinek.

Spinki KMC są tanie i bardzo solidne - co potwierdza konieczność używania szczypiec do ich rozpinania. Nawet decathlon je sprzedaje jako "swoje" w rozsądnych cenach.

Napisano
  W dniu 5.05.2017 o 11:14, cervandes napisał:

Pytanie jak z trwałością, bo taka accenta czy kmc to na sworzniu po tysiącach km nadal jak nowa, prędzej się blaszka przetrze niż sworzeń. A takie guano jak Taya to mimo wyższej ceny po 4000km miała takie bruzdy w sworzniach, że mi oczy ze zdumienia prawie pękły.

Ja nie jestem takim optymistą wobec kmc. Kilkanaście razy wymieniałem 9/10 sp z wyrwanym z ogniwa pinem.

Napisano
  W dniu 5.05.2017 o 15:46, Lezia napisał:

Czy zdarzyło się Wam otwarcie spinki podczas jazdy po np. sporych dziurach? Jeśli się ją rozbiera w rękach lub jest już trochę wytarta to istnieje taka możliwość?

Tak, zdarzyło na asfaltowej, wcale nie dziurawej drodze. Chociaż przyznam, że w nietypowych okolicznościach.

Piasta nie przepuszczala swobodnie bebenka, nie pedałując, łańcuch zaciągał się i spinka się rozpięła. Z tego co pamietam, KMC 10s.

Na spinkach jeżdżę od wielu lat, poprzez 9, 10, a teraz 11s, nigdy spinka mi się nie rozleciała, również nigdy nie zerwałem łancucha.

Napisano

Kumpel raz glebę zaliczył przez zerwanie własnie spinki KMC, dlatego trzeba zawsze przy sobie mieć zapasową. ;)

A co do spinki Connexa 11x, to z łańcuchem 11s0 ta spinka kosztuje 120-130zł, a bez 65, WTF. ;)

• Mod Team
Napisano

W dniu 7.05.2017 o 13:17, DzikiChomik napisał:
Trzeba dodać, że spinki Connexa są kierunkowe - co może sprawiać problemy nowicjuszom łańcuchowym.

No faktycznie. ;) Potrzebna habilitacja. 

Trzeba mieć dwie lewe i jedną krótszą żeby mieć z tym problem.

W dniu 7.05.2017 o 13:17, DzikiChomik napisał:
Spinki KMC są tanie i bardzo solidne - co potwierdza konieczność używania szczypiec do ich rozpinania.

Co ma konieczność używania szczypiec do solidności?

Nie potwierdzam optymizmu.

Napisano

Niektórzy są na tyle zdolni, że nawet habilitacja nie uchroni ich przed porażką w kwestii spinki do łańcucha.

Konieczność używania szczypiec ma bardzo wiele do solidności spinki.

Napisano

Mam aktualnie spinkę kmc dodawaną do łańcucha x9.93 i zawsze idzie rozpiąć palcami. Trzeba trochę siły użyć , ale tyle to raczej każdy ma bez problemu żeby spinkę rozpiąć.

Napisano

W dniu 7.05.2017 o 19:04, 1415chris napisał:
Przy 10s i 11s, palcami to mozna sobie w nosie podlubac

Dokladnie... jak sramowskie 9s rozpinalem tylko palcami, tak 11speed tez srama poprostu nie potrafie recznie rozpiac, pomagam sobie zwyklymi kombinerkami i wtedy wyskakuje od razu. 

Napisano

W dniu 7.05.2017 o 19:13, phoe napisał:
Nie ma opcji rozpięcia spinki KMC do x10 samymi palcami. Szczypce Segera świetnie się do tego nadają .

Nie do końca,po kilkudziesięciu rozpięciach,szczypce już nie są potrzebne,w samych palcach może byłby i problem,ale zwykłą pętelką z drutu czy mocniejszego sznurka,już tak. 

Napisano

Świeżo zapiętą ok, ale nie po miesiącu jazdy... chyba że jakimś WD itp ją pierw potraktujesz. Z drutem czy trytytką można kombinować poza domem, to fakt, ale w domu kombinerki czy coś podobnego i tyle.

Napisano

Ale szczypce Segera to w Castoramie 19zł bodajże i się idealnie sprawdzają do spinek, a czasami też coś innego można nimi zrobić... a tak musisz rzeźbić + zniszczyć kombinerki, które do czego innego już średnio użyjesz. ;)

Ale kombinerkami jak złapiesz na ukos też się rozpina bez problemu, trochę ciężej tylko i mniej wygodnie.

Napisano
  W dniu 7.05.2017 o 19:18, Quell napisał:

Nie do końca,po kilkudziesięciu rozpięciach,szczypce już nie są potrzebne,w samych palcach może byłby i problem,ale zwykłą pętelką z drutu czy mocniejszego sznurka,już tak. 

Jak spinka jest już tak zajechana, że palcami się rozpina to znaczy, że pora na wymianę. Spinki, nie palca.

• Mod Team
Napisano

W dniu 7.05.2017 o 19:13, phoe napisał:
Nie ma opcji rozpięcia spinki KMC do x10 samymi palcami.

Powiadasz?

To ja muszę być jakiś Pudzianibrunejka w jednym...

Jedyne spinki które trzeba otwierać narzedziami, to takie które z założenia są jednorazowe. Wszystkie inne ściskasz palcami i rozpinasz.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.