Skocz do zawartości

[Mostek] trzeszczenie

J67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Niedawno założyłem nowy-stary mostek. Klasyczna fajka 1", zabytek, jeszcze na okrągły klin. Może jestem trochę przewrażliwiony, bo poprzedni pękł. 

Kiedy mocniej oprę się o kierownicę (przy ruszaniu z miejsca, jazdy na stojąco) - słychać w okolicach mostka trzeszczenie - w rytmie ruchów korb. Śruby dobrze dociągnięte, nigdzie nie widać pęknięć, kierownica stalowa.

Kiedy na postoju próbuję przeginać kierownicę w różnych płaszczyznach - nic nie słychać i nie wyczuwam żadnych luzów.

Co to może być?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Napisano

Nie tylko bez trzymania, ale również i przy lekkim oparciu rąk na kierownicy - nic nie słychać. Jeździć bez trzymanki - w korbach - niestety nie potrafię.

Napisano

Albo za mocno skręciłeś jednak.

Tego się nie spodziewałem. Spróbuję. 

Napisano

Dobry wieczór

Jeśli jesteś przekonany, że to mostek to rozkręć co się da, bardzo dokładnie wyczyść, wymyj i przesmaruj bardzo cienką warstwą smaru tam gdzie elementy się ze sobą będą stykać (cieniutką jak mgiełka, ledwo muśnięte po całości). Śruby, gwinty również. Zazwyczaj suchy styk metal - metal powoduje takie lub inne efekty dźwiękowe. 

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

Przy dobrym świetle zauważyłem, że mostek delikatnie buja się (tylko na boki) w rurze sterowej. Z tym, że nie wyczuwam tego jako luz, lecz jako ugięcie sprężyste. Po popuszczeniu śruby bujanie się wzmogło, a więc nie tędy droga.

Sam odgłos mi nie przeszkadza. Jest bardzo cichy, w ruchu miejskim - właściwie niesłyszalny, a na trasie mobilizuje mnie, by więcej pracować nogami niż rękami:).

Chodzi mi raczej o to, czy zjawisko to nie jest niebezpieczne, szkodliwe, czy trzeba je zlikwidować i w jaki sposób?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Już wszystko wiadomo. Podkładka pod łbem śruby była rozklapana i nie dochodziła do dna gniazda tylko trzymała na ściankach. Stąd (chyba) ten luz. Śruba była utwardzana i z czasem się urwała :(

Napisano

Też mi się tak wydaje, ale po prostu - taka była. Znalezienie innej śruby do mostka szosowego (krótkiej) nie jest takie proste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...