Skocz do zawartości

[Narzędzia] Obcinaczki do linek i pancerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuje jakis tanich obcinaczki do linek i pancerzy ostatnio w sklepie zoologicznym natrafiłem na takie obcinaczki do paznokci dla zwierząt f999c15937ce73c95f61a145bbdc8424.jpg

Ich koszt to 37 zł i wyglądają dokładnie tak samo jak niejedne znalezione w internecie obcinaczki dedykowane do pancerzy, czy myślicie ze spełni to swoją role i będzie ciąć jak należy? Będzie używane do cięcia linek, pancerzy i przewodów hydraulicznych do hamulców najwyżej pare razy w roku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Nie kombinuj bo za 50 zł masz dedykowane obcinaczki do cięcia drutu/ stalowych linek.

Dostępne w Castoramie:

obcinak-do-drutow-i-linek-stalowych-190m

Występują też pod "rowerowymi" markami w zbliżonej cenie. Mam je, są naprawdę bardzo dobre, nie ma problemów z linkami i pancerzami.

Napisano

Kiedyś z braku innego narzędzia pod ręka próbowałem obciąć linkę i pancerz obcinaczką do pazurów. W moim przypadku nie dało rady.

Napisano

Dobrze sprawdza się szlifierka kątowa z cienką tarczą.

Szczególnie w mieszkaniu i przy małym dziecku :thumbsup: 

Kątówka nie jest może zła, ale jednak lepiej kupić dedykowane obcinaczki i nie bawić się w rozwijanie kabli, żeby przeciąć linkę.  

Napisano

Witam, poszukuje jakis tanich obcinaczki do linek i pancerzy ostatnio w sklepie zoologicznym natrafiłem na takie obcinaczki do paznokci dla zwierząt 

To ja współczuję właścicielom kotów, jeżeli do obcinania pazurów są potrzebne obcinarki z takiego samego materiału co do metalowych linek. :)

Napisano

To ja współczuję właścicielom kotów, jeżeli do obcinania pazurów są potrzebne obcinarki z takiego samego materiału co do metalowych linek.

Dokładnie(!)

Do tej pory obcinałem młotkiem na krawędzi twardej płytki, ale rezultaty mnie nie zachwycają. Trochę się strzępi.

Chyba widziałem gdzieś obcinaki tańsze niż 50 zł, ale czy dobre - nie wiem.

Napisano

Po co komplikować sobie życie skoro można zrobić to porządnie, zgodnie ze sztuką? 50 zł to nie jest mało, wiadomo że nie każdy może sobie wyłożyć taką kwotę "od tak". Natomiast z doświadczenia wiem że warto kupić jeżeli rower serwisuje się samemu bo każda inna metoda daje średnie efekty.

Napisano

Szczególnie w mieszkaniu i przy małym dziecku :thumbsup:

Kątówka nie jest może zła, ale jednak lepiej kupić dedykowane obcinaczki i nie bawić się w rozwijanie kabli, żeby przeciąć linkę.  

Nie musisz od razu ciąć w sypialni przy dziecku  :)

Mówię tylko, że czasami zamiast specjalnie jeździć i szukać obcinaczki na jednorazowe cięcie, można wykorzystać to co ma się pod ręką. Samo cięcie zajmuje 1,5sek i nawet nie ma co sprzątać.

Zresztą najprostsza szlifierka w marketach też kosztuje 50zł.

A w gospodarstwie na pewno przyda się częściej, niż obcinaczka do linek  ;)

...i nie zgniata pancerzy.

Napisano

Do linek używam obcinaczki, ale kupiłem typową rowerową, nie kombinowałem. Natomiast do pancerzy to jednak polecam szlifierkę, z tym, że nie kątową tylko multitool typu Dremel/ Proxxon. Jest dużo cichsza, bezpieczniejsza i poręczniejsza. W warsztacie mam ją rozłożona non-stop więc o rozwijanie kabli nie muszę się martwić. (Co prawda akurat kątówkę mam akumulatorową ;-) )

Oczywiście taki "Dremel" ma mnóstwo innych zastosowań. A "podróbki" to obecnie tanio można wyhaczyć, taniej niż dedykowane szczypce rowerowe renomowanej firmy.

Napisano

Natomiast do pancerzy to jednak polecam szlifierkę

Ewentualnie można (choć nie próbowałem) użyć tarczy tnącej do wiertarki/wkrętarki.

60mm-diamentowa-tarcza-tn%C4%85ca-do-min

Napisano

Cięcie metalu taką tarczą wymaga dużych obrotów. Wkrętarka na pewno nie da rady. Szybkoobrotowa wiertarka - może, tylko żeby trzpień wszedł w futro.

Spotkałem się ze zgrabnymi i cichymi wiertarkami szybkoobrotowymi, ale wchodzi w nie wiertło chyba do 2 mm.

Napisano

Nie kombinuj bo za 50 zł masz dedykowane obcinaczki do cięcia drutu/ stalowych linek.

Dostępne w Castoramie:

Występują też pod "rowerowymi" markami w zbliżonej cenie. Mam je, są naprawdę bardzo dobre, nie ma problemów z linkami i pancerzami.

Skorzystałem z tej rady i zakupiłem powyższe obcinaczki, dopiero dzisiaj majstrowałem przy rowerze ale linki przerzutkowe i pancerze tnie rewelacyjnie

Napisano

Podejrzewam, że będą też dużo trwalsze niż moje służbowe obcinaczki topeak za jakieś kosmiczne pieniądze. Już po pierwszym cięciu linki przerzutkowej pojawiły się wgniotki na krawędziach tnących (a miały być takie profesjonalne ;)).

Napisano

No to będą zdecydowanie trwalsze. W przerwie zimowej naciąłem się linek i pancerzy w takiej ilości że bym obdzielił kilka rowerów ( zmiana ramy, widelca itp itd), śladów zużycia brak.

Napisano

Prywatnie używam obcinaczek ParkTool'a. Drogie, ale spełniają swoje zadanie i się nie zastanawiam. Zawodowo posiadam na stanie obcinaczki bezmarkowe, ale wyglądające identycznie jak NEO, które tutaj padły. Co prawda nie tnę nimi stali, ale grube przewody miedziowe. Idą jak w masło.

Napisano

Co prawda nie tnę nimi stali, ale grube przewody miedziowe. Idą jak w masło.

Nie czujesz różnicy w twardości miedzi i stali hartowanej? 

Napisano

Wziąłem dzisiaj Neo z Castoramy. Po przyjściu do domu od razu sprawdziłem na resztkach pancerzy do przerzutek, sztywnych i wrednych do cięcia. Neo pyknął je jak masło pozostawiając ładną, niepostrzępioną powierzchnię. Tego mi brakowało w skrzynce narzędziowej.

Napisano

A po co kombinować z obcinaczkami do drutu? jak za 10zł drożej, czyli za 60zł masz dedykowane narzędzie do cięcia linek i pancerzy rowerowych, które dodatkowo mają zaciskarkę do końcówek linki. Nie trzeba wozić dodatkowo ze sobą kombinerek jak jedziesz gdzieś dalej i jest ryzyko zerwania linki przerzutki lub hamulca., które możesz sobie wymienić. Ludzie naprawdę często lubią sobie życie utrudniać. Nie jest to profesjonalne narzędzie ale te ze sklepów zoologicznych, czy castoramy także nie są. Do Twoich zastosowań kilka razy w roku z powodzeniem się sprawdzą.

cazki-obcinaczki-do-linek-i-pancerzy-bik

Dostępne w Castoramie:

Napisano

Odpowiem krótko: Bike Hand YC 768

Możesz porównać z tym Neo.

I gdzie tu widzisz utrudnianie sobie życia, skoro to te same narzędzia?

Dodam od siebie, że nie wożę ze sobą skrzynki narzędziowej więc również nie muszę brać ze sobą kombinerek i obcinacza. Zatem ten dość wyolbrzymiony problem nie u każdego ma zastosowanie i ma dość osobnicze znaczenie.

Dla osób serwisujących sprzęt zawczasu, w okolicach miejsca zamieszkania, Neo jak i jego występujące pod innymi nazwami klony są bardzo dobrym rozwiązaniem. A kwestia tego czy został kupiony w sklepie rowerowym czy w budowlanym nie ma żadnego znaczenia. Wszystko rozbija się o cenę. Jeśli ktoś ma Castoramę pod bokiem nie zapłaci za wysyłkę. Inny bez dostępu lokalnego skalkuluje z kosztami wysyłki i też sobie da radę.

Edit:

Do grona Neopodobnych obcinaczy dorzucę jeszcze Pedrosa, ale tanio już nei jest

http://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=27527/Kleszcze_do_obcinania_PEDRO%27S_CABLE_CUTTER

Napisano

Tak jak koledzy wyżej, wejdź do kilku sklepów i obejrzyj obcinaczki: wszystko to to samo co NEO tylko inny kolor rękojeści.

Napisano

Mając pod blokiem Castoramę wybrałem obcinaczki NEO i jestem bardzo zadowolony, do tego co ja robię wystarczają mi w 100% a dedykowane wyszły by mnie kosztowo podobnie co NEO a może nawet trochę drożej wiec wybór był prosty:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Nie jest to to dokładnie samo jak piszesz. Wyglądają podobnie jak wszystkie nożyce do cięcia linek stalowych ale jak się przyjrzysz dokładnie obydwu zdjęciom dostrzeżesz różnicę. Z wyglądu może wyglądają na niuanse jak zabezpieczenie przed samoczynnym otwarciem się nożyc, czy wspomniana już przeze mnie możliwość zaciśnięcia końcówek linki tymi nożycami. Różnice poczujesz jak zajdzie potrzeba zabrania ich w trasę. Nie ja ich będę używał, więc wybierzesz takie jakie ci pasują. To była tylko propozycja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...