gaznaulicach Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 jak w temacie. ważę około 75 kg, sztyca wystaje jakieś 15 cm z ramy. jaka zatem powinna być jej długość w ramie, żeby było bezpiecznie, ale nie dźwigać też zbędnego balastu? dzięki i pozdrawiam
kielon Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 jak w temacie. ważę około 75 kg, sztyca wystaje jakieś 15 cm z ramy. jaka zatem powinna być jej długość w ramie, żeby było bezpiecznie, ale nie dźwigać też zbędnego balastu? dzięki i pozdrawiam Wydaje mi się, że skoro na sztycy masz zaznaczony punkt, którego nie można przekroczyć przy podwyższaniu siodła i go nie przekraczasz, to nie masz się czym przejmować. Np. moja sztyca wystaje 16 cm, a jeszcze wyciągnę 1 cm, ponieważ jest za nisko. Ja ważę przeważnie 80 kg tak na marginesie.
tobo Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 8 cm to norma. jaki balast co? powiedzmy ze sztyca wazy 350 gram. przy 350 mm. czyli po odjeciu wysokosci mocowania sztycy (policzymy 3 cm) obejmy wynosi to powiedzmy 320 mm. co oznacza ze jeden cm wazy powiedzmy 12 gram. sztyca wystaje ci jakies 15 cm z ramy. siedziec powinno 80 mm co daje 230 mm. odejmij wychodzi 9 cm. czyli tyle teoretycznie mozesz uciac - ale lepiej niech siedzi wiecej. niech bedzie stabilniej. z reszta jak wyciagniesz sztyce to zobaczysz oznaczenie na dole - powinno byc napisane "insert" i kreski. sztyca powinna byc wpuszczona tak by nie widac bylo tego napisu i oznaczenia. sam mozesz zmierzyc ile to jest - od dolnej krawedzi sztycy do tego oznaczenia wlacznie.
Adamicki Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 Nie radzę ciąć. Potem możesz mieć tak jak ja mimo, że nie ciąłem, a u mnie sztyca i rura podsiodłowa nie są idealnie na jednej prostej. Takie ugięcie małe jest. A chyba nie powinno go być.
Żbik Napisano 3 Października 2006 Napisano 3 Października 2006 Moim zdaniem długość sztycy w ramie zależy od kształtu ramy. Wiadomo, że im bardziej wysunięta sztyca i cięższy biker tym większe siły działają ale takie minimum wg mnie to 1cm poniżej spawu z tylnym trójkątem (rys)
piotrkv Napisano 4 Października 2006 Napisano 4 Października 2006 Ja sie zgadzam w 100% z wypowiedzią poprzednika. Ponieważ raz byłem w klepie rowerowym i facet przyszedł, reklamować ramę. No ale reklamacji od razu nie przyjęli bo powiedzieli ze miał za wyskoko sztyce. I właśnie pękła mu nad tymi spawami.
wookie Napisano 4 Października 2006 Napisano 4 Października 2006 zgadza sie ponizej spawu + 1-2cm najlepiej wiec moze i 8 a rownie dobrze i 12 cm byc czasem jesli sztyca mocno leci do tylu to bym dluzsza nawet zostawil np takie ramki jaki giant acid ( swoja droga idiotyczne rozwiazanie ;] )
evo Napisano 4 Października 2006 Napisano 4 Października 2006 Najlepiej jak są spełnione oba warunki, czyli min. 8 cm w rurze + poniżej mocowania rur. Ale nie we wszystkich bikach tak sie da zrobić np: w tym Corratec baaardzo ciezko to spełnić Bardzo dobrze pomyślane ramy pod tym względem wyglądają mniej wiecej tak jak to robi Merida, czyli coś na wzór damki, gdyż obie rury "boczne" są mocowane tam gdzie sa najwiekjsze siły, a do tego dolna rura jest obniżona, wiec bezpieczniej o jajka. ps. http://images2.fotosik.pl/152/18b426b92ee49c59.jpg a najlepszym łaczeniem rur by sztyca nie zagrosiła ramie, jest coś takiego jak ten rower z linka (moja przeróbka bika idealnego), ten od góry, te mocowanie dodatkowe.
Kajman Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 Przy opisie ramy powinno być podane na ile minimalnie musi siedzieć sztyca. Stosowanie się do tego jest najbardziej bezpieczne. W materiałach, które dostałem z moją ramą jest podane 10 cm i to jest ok 15mm za dolnym spawem rury górnej (czyli tak jak podawali poprzednicy).
Paweł-Sz Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Ile cm mają karbonowe sztyce od dołu do lini bezpieczeństwa czyli ile muszą być schowane w ramie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.