Wawrus Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Mam taki problem w swoich XT BR-M785 że jak są suche to bardzo słabo hamują. Ale jak tarcze są mokre to siła hamowania jest wręcz niesamowita (trochę brak modulacji ale za to siła wielka). Czy ktoś miał podobny problem? Na jesieni wszystko było w porządku. Dopiero po zimowym leżakowaniu to się stało. Klocki przecierałem papierem ściernym już 2 razy ale problem nie zniknął. Zalane olejem też nie były. Klocki są albo metaliczne albo połmetaliczne (nie pamiętam) oryginalne w komplecie z zaciskami. Jakieś pomysły jak usunąć tę wadę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tarcze odtłuszczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Jeśli klocki są metaliczne, albo półmetaliczne, to wypal je najlepiej, a tarcze odtłuść i przetrzyj papierem ściernym, problem miałem kiedyś taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Tak,tarcze odtłuściłem. Klocków nie wypalałem bo nie były zalane olejem, tylko odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną tak jak tarcze i przecierałem papierem ściernym. Edytowane 3 Maja 2017 przez Wawrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Benzyna ekstrakcyjna nie odtłuszcza w 100% . Najlepszym rozwiązaniem jest alkohol izopropylenowy 90%. Klocki odtłuszczałeś benzyną ekstrakcyjną?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 IPA wcale nie jest taka rewelacyjna. Nawet do lakieru przestałem już IPA używać bo są lepsze środki. Do odtłuszczania super jest zmywacz do hamulców. Zmywa wszystko od strzała Dostępny w każdym motoryzacyjnym. Ja kupuje w intercarsie. Spray 750-1000ml kosztuje poniżej 10pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tak, klocki przetarłem benzyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tak, klocki przetarłem benzyną Chyba w tym tkwi problem. IPA wcale nie jest taka rewelacyjna Nie napisałem ,że jest rewelacyjna,ale że jest IMO najlepszym rozwiązaniem w przypadku hamulców rowerowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 @Wawrus zrób tak jak ja mówiłem, też ich wtedy nie zalałem olejem ani niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Najlepszym rozwiązaniem jest alkohol izopropylenowy 90%. Płyn do naczyń także działa cuda. albo półmetaliczne, to wypal je najlepiej Wypala sie TYLKO I WYŁĄCZNIE metaliki. Resztę można wypiekać w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Wypiekłem w piekarniku, przetarłem papierem i alkoholem i jest już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi