bioly87 Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Rower bratanka narzeka na małą ramę, oraz że "za ciężkie przerzutki"Jak tanim kosztem dostosować ten rower pod niego?66 rcv ma sterówkę 1.5" myślę nad wymianą na tapered i mam większy wybór ramKorba ma 36tKaseta 11-36t przerzutka to zee dh i już większej kasety nie obsłuży, więc obie części do wymiany, tylko na co?
Piter233 Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Ten rower naprawdę służy do enduro/dh czy jest używany do normalnej jazdy? Co do napędu to najprostszym wyjście będzie zmiana zębatki w korbie, ale podejrzewam że problemem jest to że taki rower swoje waży, do tego duży skok amora i geometria typowo pod cięższe zastosowanie. Ile bratanek ma wzrostu i lat?@edit Co do napędu to poczytaj jeszcze ten temat: klik
bioly87 Napisano 3 Maja 2017 Autor Napisano 3 Maja 2017 Rower jest używany do normalnej jazdy po górach jak i po mieście. Bratanek ma 14 lat i 185cm wzrostu
Piter233 Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 To jest rower do szeroko pojętego enduro lub dh. Skoro nie jeździ w taki sposób, lepiej będzie kupić normalny rower do xc, ewentualnie jak będzie chciał trochę poważniejszą jazdę po górach to Dartmooor Primal. Wymienianie części w tym mija się z celem. Chociaż po zobaczeniu miejscu zamieszkania lepszy będzie primal.
bioly87 Napisano 3 Maja 2017 Autor Napisano 3 Maja 2017 Właśnie też myślałem o Primalu dlatego chce wymienić sterówkę w 66 na taper Próbuje też sprzedać cały ten rower z myślą kupna XC, ale bez skutku, stąd pomysł ze zmianą ramy i napędu
Piter233 Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 W sensie że w amorze chcesz wymienić sterówkę na taper? Nie musisz, wystarczy rama pod taper i stery z redukcją. Do tego policz koszt korby i całej reszty. Żeby nie stracić twardych przełożeń musiałbyś wrzucić korbę 22/36 ewentualnie 22/30/40. Przerzutka prawdopodobnie tego nie ogarnie, więc masz kolejny koszt. Widzę też że przewód od hamulca nie jest zbyt długi, więc to jest kolejny koszt. Dziwne że nie możesz sprzedać, wygląda na całkiem sensownie poskładany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.