Skocz do zawartości

[rama] Wymiana ramy i napędu

bioly87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

YPzasGb.jpg

Rower bratanka narzeka na małą ramę, oraz że "za ciężkie przerzutki"
Jak tanim kosztem dostosować ten rower pod niego?
66 rcv ma sterówkę 1.5" myślę nad wymianą na tapered i mam większy wybór ram
Korba ma 36t
Kaseta 11-36t przerzutka to zee dh i już większej kasety nie obsłuży, więc obie części do wymiany, tylko na co?

Napisano

Ten rower naprawdę służy do enduro/dh czy jest używany do normalnej jazdy? Co do napędu to najprostszym wyjście będzie zmiana zębatki w korbie, ale podejrzewam że problemem jest to że taki rower swoje waży, do tego duży skok amora i geometria typowo pod cięższe zastosowanie. Ile bratanek ma wzrostu i lat?

@edit 
Co do napędu to poczytaj jeszcze ten temat: klik

Napisano

To jest rower do szeroko pojętego enduro lub dh. Skoro nie jeździ w taki sposób, lepiej będzie kupić normalny rower do xc, ewentualnie jak będzie chciał trochę poważniejszą jazdę po górach to Dartmooor Primal. Wymienianie części w tym mija się z celem. Chociaż po zobaczeniu miejscu zamieszkania lepszy będzie primal.

Napisano

Właśnie też myślałem o Primalu dlatego chce wymienić sterówkę w 66 na taper

Próbuje też sprzedać cały ten rower z myślą kupna XC, ale bez skutku, stąd pomysł ze zmianą ramy i napędu

Napisano

W sensie że w amorze chcesz wymienić sterówkę na taper? Nie musisz, wystarczy rama pod taper i stery z redukcją. Do tego policz koszt korby i całej reszty. Żeby nie stracić twardych przełożeń musiałbyś wrzucić korbę 22/36 ewentualnie 22/30/40. Przerzutka prawdopodobnie tego nie ogarnie, więc masz kolejny koszt. Widzę też że przewód od hamulca nie jest zbyt długi, więc to jest kolejny koszt. Dziwne że nie możesz sprzedać, wygląda na całkiem sensownie poskładany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...