Skocz do zawartości

[konserwacja] Łańcuch - smarowanie oraz ogólne

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem rowerowe świry :)

Mam problem z łańcuchem w swoim rowerze: ciągle się brudzi, ciężko mi się go czyści, a i tak nie jestem wstanie wyczyścić go tak jakbym to chciał. Zaznaczam że nie jestem w stanie go ściągnąć. Nie mam takiej możliwości.

W serwisie powiedzieli mi że nowy łańcuch kosztuje już od 30 zł więc czasem nie opłaca się go czyścić w serwisie tylko właśnie wymienić. Co sądzicie?

Oraz: co ile kilometrów smarujecie łańcuch? Ja w sumie leje bardzo dużo smaru i prawie przed każdą jazdą. Jeździ mi się w tedy zdecydowanie szybciej, czy to może mieć zły skutek dla łańcucha/roweru?

Pozdro!  :thumbsup:

Każdy da się ściądnąć, tylko nie które nie mają spinki. Ogólnie niektórzy czyszczą po każdej jeździe ja jak jest brudny. A na łańcuch się nie leje tylko po kropli oleju na ogniwo troche na sucho poobracać zostawić na trochę nawet na noc i przed wyjazdem do sucha powycierać łańcuch.

co ile kilometrów smarujecie łańcuch?

Wtedy , kiedy trzeba , czyli jak hałasuje albo nie chodzi zbyt fajnie.

a w sumie leje bardzo dużo smaru i prawie przed każdą jazdą.

Mam problem z łańcuchem w swoim rowerze: ciągle się brudzi

Za dużo dajesz smaru i nie wycierasz nadmiaru i takie są efekty. Ja daje po kropelce na każde ogniwo , odstawiam na kilka godzin i przecieram szmatą z nadmiaru.

Mój napęd po jakichś 2 -3 tygodniach od czyszczenia. Jazda w każdych warunkach.

0UjgCfO.jpg

Łańcuch za 30 zł to guma i bardzo szybko zajedzie napęd. Aktualnie pewnie też masz coś podobnego. Załóż sobie spinkę do łańcucha i wtedy możesz go rozpiąć , robisz shake w ekstrakcyjnej a kasetę i korbę z pędzla ekstrakcyjną. Potem smarujesz po kropelce na każde ogniwo , po kilku godzinach przecierasz szmatą nadmiar z łańcucha i jedziesz. Ja tak robię i efekty masz wyżej :) 

Tutaj od razu po czyszczeniu.

wXex0Pe.jpg

Gigantyczne dwa tematy o czyszczeniu i smarowaniu a ten zakłada nowy.

Dużo oleju to ma być w silniku, w rowerze smaruje się tylko odrobinkę i nadmiar wyciera. Reszta ma być sucha, czysta. Nie ma sensu czyszczenie łańcucha, jeśli cała reszta jest upaćkana, najpierw należy wszystko tip top wyczyścić.

Tu masz pełen opis jak wyczyścić i "nasmarować" łańcuch rowerowy: http://bikeground.pl/porady/artykul/czyszczenie-i-smarowanie-lancucha-rowerowego/

A jeżeli chcesz go łatwiej rozpinać do czyszczenia to zainwestuj w spinkę - tu opis jak założyć i ściągać: http://bikeground.pl/porady/artykul/spinka-do-lancucha-rowerowego/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...