Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Jak wyjąć tą sprężyne i wyjąć z niej elastometr? W ogóle opłaca sie to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Trzeba wykręcić korek ten w którym jest regulacja naprężenia sprężyny. Potem zdjąć ze sprężyny plastikową końcówkę i wydłubać wkrętakiem elastomer. Odnośnie opłacalności to nie zwiększysz w żaden sposób wartości amortyzatora co najwyżej stracisz 10min życia na zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 pytając o opłacalność mam na myśli czy to poprawi jego prace zapomnialem dodać, że na razie mogę wykorzystać tylko połowę skoku, wyjęcie elastometru zwiększy skok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Nie zwiększy skoku natomiast lekko zmiękczy amor, jeżeli nie ważysz dużo to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 a ten korek czym wykręcić? Bo palcami sie raczej nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Takim kluczem co poniżej, Chyba że masz te pokrętło regulacji naprężenia wstępnego aluminiowe to wtedy nasadka 27mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Możesz złapać za pokrętło "PRELOAD" i wtedy trzymając próbować, ale robisz to na własną odpowiedzialność. Ewentualnie szmatka + suwmiarka, ale także ryzykujesz uszkodzenie korka. Jeżeli wiążesz przyszłość z tym amorem to kup kluczyk u @Activia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Zazwyczaj są one mocno dokręcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 wymiana na powietrzny widelec da dużą różnicę? Chodzi o powietrznego xcra albo raidona. I czy te dwa wymienione twardnieją w zimnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Zaczynając od powietrznych to od Raidona. Po zakupie to najlepiej zrobić sobie przegląd zerowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 jak moge sprawdzić jaką mam średnicę sterówki i czy mam główkę tapered? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Na 99,999% masz 1 1/8" nie taper, pod oś 9mm. Zamiast pakować kasę w powietrznego xcr lepiej dobierz odpowiednie sprężyny do swojego - wyjdzie wielokrotnie taniej a efekt może być nawet lepszy niż na powietrzu. Xcr air to taka sama ku.a co sprężynowy, nawet regulacji tłumienia odbicia brak. Jeśli chcesz amor na dłużej to ze stajni suntour axon jedynie i trzeba zrobić przegląd zerowy i regularnie serwisować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 W moim xcr akurat jest regulacja tlumienia odbicia, a raidon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Racja - bywają RL/LO-R. Pomyliłem z xcm. W każdym razie to nadal kupa. A raidon konstrukcyjnie to xcr z górnymi goleniami alu. No i nie ma dodatkowego cylindra alu dla sprężyny powietrznej jak xcr przez co średnica tłoka jest nieco mniensza a to powoduje mniejszą progresję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 a gdzie mogę kupić sprężynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Activia to najwłaściwszy człowiek. Najpierw przy okazji patroszenia tego co masz policz liczbę zwojów i zmierz średnicę drutu. Jeśli decydowałbyś się na nowy amor tej marki to również ten sam człowiek - będziesz miał zrobiony zerowy przegląd, gwarancję na nadmierne luzy fabryczne a w przyladku raidona można domagać się sterówki alu i gąbek olejowych (o ile nie stały się już standardem od radona w górę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 z tego co widze u activii nie ma sprezyn do xcra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Zagadaj z nim na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 a tak przy okazji, mam jakieś białe kropki na górnej połowie goleni z przodu, co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 To masz stalowe chromowane rury goleniowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 W xcr bywały tylko takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 a to jakieś gorsze czy jak? do czego właściwie jest ten elastometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Taki zderzak. Sprężynowe widelce nie mają możliwości prostego dopasowania widelca do wagi użytkownika, elastomer na za zadanie zapobiec dobijaniu gdy ktoś jest ciężki. Jak nie to można go wywalić albo skrócić kilka cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 wyjąłem go i siadając nie ugina sie jakos bardziej niż wcześniej ale zobaczę jak się przejadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi