baartii Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Witam. Wczoraj zauważyłem, że amortyzator w moim rowerku posiada spore luzy. Mój rower to Kross Hexagon R8 a amortyzator SR Santour HCT HLO skok 100mm. Mam zamiar wymienić go na Rock Shox XC30 RL 27,5". I mam pytanie, czy te dwa amortyzatory mają takie same parametry, czy RockShox będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Sprawdź czy mają takie same rury sterowe ( prosta czy tappered) i mocowanie koła ( zwykłe 9mm czy oś 15 mm ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 XCT to na pewno prosta sterówka 1/1/8" i oś 9mm bo nie występują ze sterówką tapered i osią 15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Czy RL w oznaczeniu tego Rokszoksa oznacza regulowane tłumienie odbicia czy zdalną blokadę? Bo bez tego pierwszego to taki sam "amortyzator" jak xct, tylko sobie dopłacisz za "ładniejsze" logo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Nie za bardzo można zgodzić się, że różnica tutaj to tylko ładniejsze logo, ale faktycznie za cenę tego widelca można kupić coś lepszego. Choćby XCR AIR. A jak się poszuka to może i Raidona udałoby się wyrwać. Inna sprawa, że jakieś dziwne to oznaczenie. XC30 TK, jasne. XC30 RL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) Nawet jak ma lepsze ślizgi czy uszczelki to nadal nie jest pełnoprawnym amortyzatorem. A kosztuje więcej właśnie z racji logo. Inna sprawa jak pytający wykorzystuje ten rower, bo może nic lepszego tu i tak nie potrzeba. Co nie zmienia faktu, że wtedy można władować tam np. xcm'a. "Praca" będzie podobna, koszt niższy. Edytowane 2 Maja 2017 przez m0d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baartii Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Dzięki za odpowiedzi. Parametry tego RockShoxa: Skok: 100mmSprężyna stalowa z regulacją, zalecana waga rowerzysty 72-82 kg (medium)Tłumienie powrotu: olejowe, regulowaneBlokada skoku: olejowa, wymaga dokupienia manetkiOś: 9mm QRRura sterowa: 1-1/8", stalowaGórne golenie stalowe i chromowane o średnicy 30mmGolenie dolne magnezowe.Lekka i wytrzymała korona z aluminium.Maksymalna wielkość tarczy hamulcowej: 185 mmMocowanie zacisku hamulcowego: post mount Po prostu nie chce Sauntora. Nie przekonuje mnie ta firma. Jak sama nazwa wskazuje Hexagon to rower rekreacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Jak ma tłumienie powrotu to można to już nazwać amortyzatorem Nie patrz też na Suntoura przez pryzmat produkcji tanich atrap do takich właśnie hexagonów i innych rowerów udających mtb, bo ma też w ofercie duuużo bardziej zaawansowane modele. Oczywiście za odpowiednią cenę. Ten xc30 w wersji bez tłumienia też jest taka atrapą amortyzatora niezależnie od tego, że firmuje go bardziej uznany producent. A o użytkowanie roweru się pytam, bo jak wiadomo w Polsce prawie każdy chciałby mieć górala, który potem służy do jazdy po bułki, a w każdym razie nie widuje ani grama terenu. A wtedy amortyzator, czy w ogóle taki typ roweru, nie jest do niczego potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baartii Napisano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Jeżdżę często głownie po lesie. Myślę że ten amortyzator w zupełności mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 RS w tańszych modelach ma jeszcze przyzwoite tuleje ślizgowe i nienajgorsze uszczelki. Do tego tłumiki regulowane, naprawialne i serwisowalne a nie zaprasowane, jednorazowe cartridge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 23 Maja 2017 Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 To ja może dopowiem dla potomnych. Ten Rs 30 Gold to jest naprawdę niezły widelec. Wersja RL ma tłumik Motion control z regulacją tłumienia odbicia oraz regulacją kompresji. Tłok sprężyny powietrznej pracuje normalnie po goleni a nie wewnętrznej tubie jak w Reconach Silver. Plusem jest również niska waga. Jeżeli nie ważysz więcej jak 75kg to śmiało brać ten widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 23 Maja 2017 Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 To ja może dopowiem dla potomnych. Ten Rs 30 Gold to jest naprawdę niezły widelec. Wersja RL ma tłumik Motion control z regulacją tłumienia odbicia oraz regulacją kompresji. Tłok sprężyny powietrznej pracuje normalnie po goleni a nie wewnętrznej tubie jak w Reconach Silver. Plusem jest również niska waga. Jeżeli nie ważysz więcej jak 75kg to śmiało brać ten widelec. To deko Ci się pomieszało bo amor z tematu to nie powietrzny recon gold tylko zwykły sprężynowy xc30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 23 Maja 2017 Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 A czy ja pisałem o Reconie? Nie ma takiego amortyzatora jak xc 30 Rl. RL oznacza regulacje kompresji. A taka regulacje posiada jedynie XC30 Gold RL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi