Skocz do zawartości

[ Dętka] 27,5' do koła 26'

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Z racji złapanego kapcia, postanowiłem kupić dętkę "na zapas". Jeżdżę na lekkich dętkach, niestety dostępne była tylko wersja 27,5' a ja mam koło 26', podobno jednak nie stanowi to problemu.

No właśnie, jak to jest, z matematycznego punktu widzenia obwód zwiększa się aż o 12 centymetrów. Czy dętka nie będzie zbyt upchana/ pofałdowana w oponie?

Czytałem o naciąganiu mniejszej dętki na większe koło, ale odwrotnie tak średnio.

Napisano

Wrzucałem już dziś to zdjęcie w innym temacie:

73e1de8c98284a94med.jpg

Rozmiarowo wydaje się być pośrednio pomiędzy faktyczną średnica 27,5 i 29" abstrahując od tych śmiesznych calowych oznaczeń. A pomiędzy 26" a 27,5" różnica nie jest duża więc myślę że masz odpowiedź. Z moich doświadczeń lepsza za duża dętka niż za mała. Niby mniejsza pasuje i się naciągnie, ale w praktyce trzeba było sporo luftu wdmuchać żeby opona nie pływała.

Inna sprawa, że jak to zakup na zapas a nie na już, to mogłeś poczekać i poszukać. Albo przestać wierzyć że te parę gramów na dętce coś wymiernego daje poza lepszym samopoczuciem ;)

Napisano

Nie będzie problemu. Dodatkowo lekkie dętki są trochę mniejsze niż te standardowe. Ja w 29 zakładałem lajtowane dętki 26 i nie było problemu, to w drugą stronę też nie będzie.

Napisano

Inna sprawa, że jak to zakup na zapas a nie na już, to mogłeś poczekać i poszukać.

Trochę źle się wyraziłem. Zaraz zabieram się za wymianę, jeżeli się uda to załatam, jeżeli nie to wsadzę nową bo chcę mieć rower na jutro gotowy.

Albo przestać wierzyć że te parę gramów na dętce coś wymiernego daje poza lepszym samopoczuciem

Akurat wagowo ciekawa sprawa, ponieważ zarówno 26 i 27,5 ważą bardzo podobnie- ważyłem 27,5 i wychodzi 127 gram. Jeżeli natomiast chodzi Ci o wagę jako całość, to wychodzę z założenia że jeżeli można mieć coś lekkiego w podobnej to dlaczego tego nie kupić? :thumbsup: To jest mój drugi kapeć od 4 lat, w obydwu przypadkach sam trochę winny jestem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...