jacekkoz Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam, albo tu zakładam temat albo w dziale zdrowie. Tu mi lepiej pasował. Sorry jeśli nie pasuje. Zmieniłem ramkę z hardtaila na fulla i mam straszne bóle kolan (wcześniej nie występowały). Generalnie temat bólu moich kolan jest tu (klik) ale nie dostałem żandej odpowiedzi która by mi pomogła rozwiązać ten problem. Ostatnio wyjechałem i po około 5 km znów zaczeło mnie strasznie boleć kolano. Zawiedzony wszelkimi innymi próbami zdjąłem buty i przekręciłem bloki SPD w butach bardziej ku przodowi. I o dziwo trochę się poprawiło. Generalnie do tej pory jeździłem w SPD tak, że podałowałem podbiciem, a teraz (jeden wyjazd) bardzioej palcami. Kolana jakby trochę mniej bolą ale za to wsiowo się pedałuje. Moje bytanie brzmi: jak macie ustawione bloki w butach. Nadmienię ze mam pedały SH 520. Mam jeszcze pomysł na bolące kolana coby przesunąć bloki, a co za tym idze cały but i noge bliżej korby - najwyżej bedzie obcierał ale może kolano bedzie pracowało w osi. Gdzieś kiedyś w Magazynie Rowerowym albo w BB był opis jak prawidłowo ustawić siodełko i pedały. Cos było o spuszczaniu sznureczka z obciążnikiem, jakaś oś, coś w tym stylu. Nie pamiętam a pisma nie mogę znaleźć. Nadmienię że boli mnie lewe kolano i że kadencji już nie będe zmienał bo z tym tez próbowałem. Czekam z niecierpliwością na jakąś rade bo już straciłem wszelką nadzieję. Zmieniałem już wysokość siodełka, przesuwałem je przód-tył, jeździłem na różnych kadencjach i nic. I powiem tyle że w hardtailu to nie występowało, ale za to na fullu jeździ sie bosko. Oczywiście poza faktem napierniczania kolana, lewego zresztą. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 wyglada na to ze bol spowodowany jest zmiana geometrii roweru? przelozyles czesci ze starego czy zmieniles cos oprocz ramy? moze wklad suportu o innym rozmiarze (dlugosci) osi? zwykle bole kolan wystepuja gdy noga nie ma mozliwosci ruchu w zapieciu. moze masz mozliwosc pozyczyc od kogos pedaly time atac? one maja jeszcze wieksza swobode ruchu nogom - i sa zalecane dla ludzi z problemami kolanowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karrol Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Generalnie do tej pory jeździłem w SPD tak, że podałowałem podbiciem, a teraz (jeden wyjazd) bardzioej palcami. Kolana jakby trochę mniej bolą ale za to wsiowo się pedałuje. Nie moge Ci zbytni pomoc, bo nie mam takich problemow (na szczescie). Ja mam ustawione prawie na maxa do przodu. A spotkalem sie z takimi opiniami: pewnien dosc stary i doswiadczony trener powiedzial mi, ze noga powinna byc ustaiona tak, ze kosteczka przy paluchu (nie wiem jak to sie fachowo nazywa, haluks?) powinna byc rowno z osia pedalow. a jak rozgladalem sie za spd w sklepie, to mi sprzedawca powiedzial, ze im bardziej do przodu tym wieksza sila, a bardziej do tylu to komfort jazdy. (ale ja ostatio cos nie do konca ufam sprzedawca, wiec nie radze sie tym zbytnio sugerowac;-) ) aha, ja jezdze na szosie, wiec nie wiem na ile to jest do porownania z mtb :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 2 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2006 tobo, generalnie przełożyłem wszystkie flaki ze starego roweru do nowego. Zmieniłem os suporu ale to nie wpływa na rozstaw korb bo zmieniłem z 68x121mm na 73x121mm. raczej coś się zmieniło w geometrii ramy, tak sądzę. Ostatnio jak byłem w Górach Świętokrzyskich to kolano padło po około 50 ok. Nastepnego dnia rzeźbiłem z regulacją sodełka i nic to nie dawało. Wreszcie wkurzyłem się i przesiadłem się na Kellysa kumpla i jak ręką odjął (takie same SPD, tylko że rama dla mnie za mała). Nie wiem co to jest. A może kolanka nie znowsza zmian kątów ramy, jakie są przy fullu. Skloku nie mam dużego bo 80mm ale ustawione raczej na "kanapową" jazdę, spory sag na dzień dobry. Jak na razie będę rzeźbił z blokami. Dobry pomysł? A moze ktoś ma inny pomysł? Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 full raczej powinien poprawic komfort - takze dla kolan - przez lepsze tlumienie drgan. zostaja ci kombinacje z blokami lub tak jak ci napisalem - zamiana na time. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 2 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2006 jak na razie nie będę zmieniał pedałów. Mam nadzieję że to jest tylko i wyłacznie kwestia ustawienia. Aczkoliwek znalazłem jakieś Time na allegro ale nic o nich wiem. Poza tym taniej jest jednak pokombinować z blokami. Wymienię w ostateczności. Już chyba wolałbym ubijaki Co sądzicie o tym żeby przesunąć bloki blizej korby? Coś wiecie w temacie ustawienia nogi w blokach? Jak to w teorii powinno wyglądać? Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 nog w blokach? po to jest mala swoboda ruchu zeby wlasnie nogi mialy pole manewru. time to pedaly ktore maja duza swobode ruchu we wpieciu. ale nie maja regulacji sily wypiecia - starsze modele. przesun bloki pod butami i sprawdzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macg3 Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Według mnie jest to raczej wina innej gemoterii ramy. Ogólnie inaczej sie jeździ na full-u i inaczej na hardtrail-u. Rada moja jest taka. Pokombinuj z ustawieniami. Ja osobiście mam bloki dosyć mocno wysunięte do przodu i cisne palcami. Jeżeli chodzi o ułożenie kolan to podczas pedałowania moje kolana ida w kierunku ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 2 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2006 tylko że problem z SPD 520 jest taki, że raczej ciężko jest ustaić wyhylenie nogi na boki. Cyzli tak żeby kolano szło do wnętrza ramy. Nie jest to takie proste. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 prog mozesz takze przykrecic do buta lekko skosnie. bedzie dzialal tak samo a moze w ten sposob znajdziesz dla siebie wlasciwie ustawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ja jak założyłem tak mam. Zakładałem na oko i jest dobrze. Mam ustawione na przednich otworach i raczej na środku Moje pedałka to tez 520 i na kolana nie narzekam. Co prawda hardtail ale nie tylko przy fullu kolana bolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 3 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2006 dzis przekręcę bloki lbiżej korby. Zobaczymy czy to coś da. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 ja mam ustawione na maxa do przodu, i jest to prawda ze im bardziej z przodu tym większa siła a im bardizej do tyłu tym więszy komfort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2006 bloki pozamieniane, niestety pogoda nie pozwala za bardzo na testy nowych ustawień. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 A może to nie przez bloki. (tzn tez) Bo mnie na przykład bardzo bola kolana wtedy, gdy jestem "nisko osadzony" to znaczy, ze mam nisko siodełko i musze, ze tak powiem kolanami kiere obijać. A gdy sztyce dam wysoko, to juz mi lepiej. Zobacz spróbuj podnieść sztyce, dużo wyżej może akurat to jest to. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 6 Października 2006 Udostępnij Napisano 6 Października 2006 a jak będą dalej boleć to kup coś luźnego Time'y albo Cranki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 7 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2006 siodełko i tak mam wysoko więc to nic nie zmieni. Wczoraj byłem na przejażdżce. 40 km po płaski, spore tempo. Czułem kolano ale dało sie jechać. Fakt że poprzednio bolało mnie głównie jak jeździłem interwałowo -górki dołki itp Buty zostały przesunięte w kierunku korby, pięty pod kątem też w kierunku tylnych widełek i chyba jest lepiej. Zauwazyłem że siedze jakby niestymetrycznie na ramie. Jak pedłąuję to prawym kolanem nie mam problemu żeby dotkbnąć do górnej rury, natomiast lewym jest problem, tak jakby było bardziej wysunięte. Musze sprawdzić co to jest. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 22 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam niestety ból przy jeździe nie ustaje. Dziś po 12 km kolano padło. Rentgen nic nie wyklazuje, usg tak samo, lekarz nie widzi preoblemu z kolanem. Nie wiem co dalej. Zastanawiam się nad sztycą Truvativa bo ona jest odsunięta to tyłu o jakieś 4 cm. rama meridy, którą mam ma dość krótką główną rurę - może to wynika z tego. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 26 Października 2006 Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Dziwne to masz. Nic nie pomaga . Mmmm może przerwij jazdę na rowerze na tydzień i zobaczysz może będzie mniej bolało, lub ból zniknie. powodzenia i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 29 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2006 przerwy w jeździe miałem już po ponad dwa tygodnie. Cały czas to samo. Czas znaleźć lepszego lekarza Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.