Skocz do zawartości

[SPD bloki] jak macie ustawione bloki w SPD?

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

albo tu zakładam temat albo w dziale zdrowie. Tu mi lepiej pasował. Sorry jeśli nie pasuje.

Zmieniłem ramkę z hardtaila na fulla i mam straszne bóle kolan (wcześniej nie występowały). Generalnie temat bólu moich kolan jest tu (klik)

ale nie dostałem żandej odpowiedzi która by mi pomogła rozwiązać ten problem.

Ostatnio wyjechałem i po około 5 km znów zaczeło mnie strasznie boleć kolano. Zawiedzony wszelkimi innymi próbami zdjąłem buty i przekręciłem bloki SPD w butach bardziej ku przodowi. I o dziwo trochę się poprawiło. Generalnie do tej pory jeździłem w SPD tak, że podałowałem podbiciem, a teraz (jeden wyjazd) bardzioej palcami. Kolana jakby trochę mniej bolą ale za to wsiowo się pedałuje.

Moje bytanie brzmi: jak macie ustawione bloki w butach. Nadmienię ze mam pedały SH 520.

Mam jeszcze pomysł na bolące kolana coby przesunąć bloki, a co za tym idze cały but i noge bliżej korby - najwyżej bedzie obcierał ale może kolano bedzie pracowało w osi.

buty1wg3.th.jpg dscf5565ub1.th.jpg

Gdzieś kiedyś w Magazynie Rowerowym albo w BB był opis jak prawidłowo ustawić siodełko i pedały. Cos było o spuszczaniu sznureczka z obciążnikiem, jakaś oś, coś w tym stylu. Nie pamiętam a pisma nie mogę znaleźć.

Nadmienię że boli mnie lewe kolano i że kadencji już nie będe zmienał bo z tym tez próbowałem.

Czekam z niecierpliwością na jakąś rade bo już straciłem wszelką nadzieję. Zmieniałem już wysokość siodełka, przesuwałem je przód-tył, jeździłem na różnych kadencjach i nic. I powiem tyle że w hardtailu to nie występowało, ale za to na fullu jeździ sie bosko. Oczywiście poza faktem napierniczania kolana, lewego zresztą.

Jacek

wyglada na to ze bol spowodowany jest zmiana geometrii roweru?

przelozyles czesci ze starego czy zmieniles cos oprocz ramy? moze wklad suportu o innym rozmiarze (dlugosci) osi?

zwykle bole kolan wystepuja gdy noga nie ma mozliwosci ruchu w zapieciu.

moze masz mozliwosc pozyczyc od kogos pedaly time atac? one maja jeszcze wieksza swobode ruchu nogom - i sa zalecane dla ludzi z problemami kolanowymi.

Generalnie do tej pory jeździłem w SPD tak, że podałowałem podbiciem, a teraz (jeden wyjazd) bardzioej palcami. Kolana jakby trochę mniej bolą ale za to wsiowo się pedałuje.

Nie moge Ci zbytni pomoc, bo nie mam takich problemow (na szczescie).

Ja mam ustawione prawie na maxa do przodu. A spotkalem sie z takimi opiniami:

pewnien dosc stary i doswiadczony trener powiedzial mi, ze noga powinna byc ustaiona tak, ze kosteczka przy paluchu (nie wiem jak to sie fachowo nazywa, haluks?) powinna byc rowno z osia pedalow.

a jak rozgladalem sie za spd w sklepie, to mi sprzedawca powiedzial, ze im bardziej do przodu tym wieksza sila, a bardziej do tylu to komfort jazdy. (ale ja ostatio cos nie do konca ufam sprzedawca, wiec nie radze sie tym zbytnio sugerowac;-) )

aha, ja jezdze na szosie, wiec nie wiem na ile to jest do porownania z mtb :-)

tobo, generalnie przełożyłem wszystkie flaki ze starego roweru do nowego. Zmieniłem os suporu ale to nie wpływa na rozstaw korb bo zmieniłem z 68x121mm na 73x121mm.

raczej coś się zmieniło w geometrii ramy, tak sądzę. Ostatnio jak byłem w Górach Świętokrzyskich to kolano padło po około 50 ok. Nastepnego dnia rzeźbiłem z regulacją sodełka i nic to nie dawało. Wreszcie wkurzyłem się i przesiadłem się na Kellysa kumpla i jak ręką odjął (takie same SPD, tylko że rama dla mnie za mała). Nie wiem co to jest.

A może kolanka nie znowsza zmian kątów ramy, jakie są przy fullu. Skloku nie mam dużego bo 80mm ale ustawione raczej na "kanapową" jazdę, spory sag na dzień dobry.

Jak na razie będę rzeźbił z blokami. Dobry pomysł? A moze ktoś ma inny pomysł?

Jacek

jak na razie nie będę zmieniał pedałów. Mam nadzieję że to jest tylko i wyłacznie kwestia ustawienia. Aczkoliwek znalazłem jakieś Time na allegro ale nic o nich wiem. Poza tym taniej jest jednak pokombinować z blokami. Wymienię w ostateczności. Już chyba wolałbym ubijaki

Co sądzicie o tym żeby przesunąć bloki blizej korby?

Coś wiecie w temacie ustawienia nogi w blokach? Jak to w teorii powinno wyglądać?

Jacek

Według mnie jest to raczej wina innej gemoterii ramy. Ogólnie inaczej sie jeździ na full-u i inaczej na hardtrail-u. Rada moja jest taka. Pokombinuj z ustawieniami. Ja osobiście mam bloki dosyć mocno wysunięte do przodu i cisne palcami. Jeżeli chodzi o ułożenie kolan to podczas pedałowania moje kolana ida w kierunku ramy ;)

A może to nie przez bloki. (tzn tez) Bo mnie na przykład bardzo bola kolana wtedy, gdy jestem "nisko osadzony" to znaczy, ze mam nisko siodełko i musze, ze tak powiem kolanami kiere obijać. A gdy sztyce dam wysoko, to juz mi lepiej. Zobacz spróbuj podnieść sztyce, dużo wyżej może akurat to jest to. Pozdrawiam ;)

siodełko i tak mam wysoko więc to nic nie zmieni. Wczoraj byłem na przejażdżce. 40 km po płaski, spore tempo. Czułem kolano ale dało sie jechać.

Fakt że poprzednio bolało mnie głównie jak jeździłem interwałowo -górki dołki itp :)

Buty zostały przesunięte w kierunku korby, pięty pod kątem też w kierunku tylnych widełek i chyba jest lepiej.

Zauwazyłem że siedze jakby niestymetrycznie na ramie. Jak pedłąuję to prawym kolanem nie mam problemu żeby dotkbnąć do górnej rury, natomiast lewym jest problem, tak jakby było bardziej wysunięte.

Musze sprawdzić co to jest.

Jacek

• 3 tygodnie później...

Witam

niestety ból przy jeździe nie ustaje. Dziś po 12 km kolano padło. Rentgen nic nie wyklazuje, usg tak samo, lekarz nie widzi preoblemu z kolanem.

Nie wiem co dalej. Zastanawiam się nad sztycą Truvativa bo ona jest odsunięta to tyłu o jakieś 4 cm. rama meridy, którą mam ma dość krótką główną rurę - może to wynika z tego.

Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...