Vito Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Wys. reba team - skok 100mm : 47cm (+/- 2mm - az tak dokladny nie jestem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roadside_warrior Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 hej, kto sie orientuje ile kosztuje wymiana porkętła od reg ugięcia?? mam od paru dni rebe sl 2007 w której jest to starsze pokrętło nie przystosowane do manetki na kiere. jaki jest całkowity koszt instalacji manetki, z góry dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 27 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 regulacja ugiecia? nie ma czegos takiego. manetka moze byc tylko od regulacji tlumienia kompresji/blokady skoku. Trzeba wymienic nie pokretlo, ale caly tlumik. Koszt ~250pln? nie wiem dokladnie, zadzwon do harfy. manetka to oik 100pln na allegro. pozatym nie ten dzial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam. Mam pytanko. Od kilku dni mam Rebe SL i niepokoi mnie troche, że na goleniach górnych robią się "pierścionki" z oleju. Czy to normalne przy nowym amorku? Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruczniak Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Oczywiscie, Nowe amo jest posmarowane (uszczelki) i to normalne. Warto utrzymywac amortyzator w czystosci w okolicy uszczelek i stosowac brunoxa/pedrosa itp co z kolei daje podobne objawy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Mieliście to samo z Waszymi Rebami? Jesli tak to po jakim mniej więcej czasie ustało? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 nie pamietam dokladnie, powiedzmy po 50km. objaw calkowicie normalny w nowych widelcach, czesto wystepuje tez bezposredniopo serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 co do normalnosci tego objawu to i tak i nie. smar/olej znajduje sie rzeczywiscie po serwisie/montazu fabrycznie nowego widelca w przestrzeniach uszczelek ale nie wiem czy powinien miec miejsce az 50 km. w bomberach ktore mialem olej tez wyplywal po serwisie ale po jednym - dwoch wytarciach goleni (kilka przycisniec widelca normalnie i do gory nogami) juz go nie bylo. nowy nie mial tego problemu wogole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Mam pytanie odnośnie zmiany skoku. Skomplikowane to to jest? Raczej sam tego robić nie będę ale mój mechanik jeszcze tego nie robił... Jak ma się z tym sprawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Zmiana skoku w tym amorze za bardzo skomplikowana nie jest, wiąże się z nałożeniem lub zdjęciem czarnej podkładki z aluminiowego trzpienia znajdującego się w goleni z komorami powietrznymi. Ja akurat zmieniałem skok ze 100 na 85mm, więc musiałem taką podkładkę dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Możesz opisać jak to się odbywa? Też będę zmieniał ze 100 na 85 ale Rebę Team (różnica właściwie żadna) a nie chcę płacić sklepowi 40 zeta jeśli dam sobie radę sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Myślę, że w każdym modelu Reby zmiana skoku odbywa się podobnie. Dla mnie duży ułatwieniem była serwisówka ze strony Rock Shoxa, gdzie są dobre opisy i zdjęcia z rozbiórki amora. 1) Spuszczamy powietrze z komory negatywnej, a następnie pozytywnej. 2) Rozdzielamy golenie górne od dolnych. W tym celu w goleni z tłumikiem wyciągamy czerwone pokrętło od regulacji tłumienia. Po wyciągnięciu ukaże się nam coś w rodzaju nakrętki , którą odkręcamy imbusem. Gwintowaną końcówkę udało mi się wepchnąć do środka palcem. Z drugiej strony jest nakrętka na klucz płaski, tutaj końcówkę musiałem potraktować gumowy młotkiem, bo dość mocno siedziała. Teraz już można rozdzielić golenie rękoma. Trzeba jeszcze uważać na olej smarujący ślizgi, który wyleje się przez dolne otwory. 3) Wysuwamy aluminiowy trzpień z górnej goleni. W tym celu odkręcamy kluczem płaskim nakrętkę z zaworem od komory pozytywnej przy koronie. Następnie od spodu goleni zdejmujemy pierścień zabezpieczający , najlepiej użyć do tego specjalnych szczypców Segera. Teraz należy wyciągnąć aluminiowy trzpień, tutaj też wyleje się trochę oleju smarującego tłoczek rozdzielający komory. Ten trzpień to aluminiowa rurka, na której jest kilka plastikowych krążków, po miedzy nimi znajduje się czarna 15mm podkładka od zmiany skoku. Przy 100mm skoku będzie to jedna dkładka, dla 115mm trzeba ja zdjąć, a dla 85mm trzeba założyć drugą. Ja takiej podkładki nie miałem, ale do modeli z pudełka jest ona dołączana. 4) Teraz zostaje wszystko złożyć do kupy, pamiętając o wlaniu oleju do komory pozytywnej oraz wlaniu przez otwory w goleniach dolnych oleju smarującego ślizgi. Rodzaj i ilość oleju jest podana w serwisówce Rock Shoxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Czyli wprawny mechanik rowerowy powinien sobie poradzić A oleju wystarczy nalać to co się zlało czy trzeba liczyć się z ubytkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Przy rozbiórce amora nie miałem akcj typu, że coś odkręcam a tu olej tryska na ściane. W chwili kiedy spodziewamy się, że olej wycieknie wystarczy podłożyc jakieś naczynie, zeby go zebrać. Jeżeli olej nie zawiera żadnych paprochów to możemy go ponownie wykorzystac, chociaż można zastosować każdy olej który, ma gęstość zgodną z wytycznymi producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trocse Napisano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Co do cisnienia w komorach w czasie pompowania to prawda jest taka ze cisnienie zostanie takie jak w momencie zakonczenia pompowania , samo odlaczenie pompki nie powoduje znaczacej utraty powietrza z komory a jedynie z wezyka i samej pompki. Po ponownym podlaczeniu pompki do komory wezyk i pompka napelnia sie powietrzem z amora stad widoczny spadek cisnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Witam. Czy każda reba posiada manetkę pop-lock? Dokładnie chodzi o tą wersję http://img376.imageshack.us/my.php?image=g...them2006ym4.jpg Ew. czy istnieje możliwość dokupienia? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jason Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Nie każda posiada . Złożenie wiąże się z zakupem tejże manetki ok 130 zł i bodajże wymianą tłumika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 A tłumik to po jaką cholerę? Przecież de facto zasada działania jest ta sama, tylko że zamiast linki pokrętło kompresji jest popychane przez wajchę. Wg. mnie wystarczyłaby zmiana pokrętła i zakup manetki(na allegro po 7 dych chodzą) i jak to mówi pani Basia "Git Majonez". Chyba wystosuję pismo do Harfy. Pozdrawiam P.S.Z drugiej strony, to nie wiem czy się opłaca dopłacać ponad 100 zł co by przenieść wajchę z prawej goleni na kierownicę, muszę jeszcze pomyśleć. No i waga niższa Ile taka manetka waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 nie wiem jak dokładnie działa manetka (nigdy takowej nie posiadałem, ani też nie czułem potrzeby by posiąść), ale przy odblokowywaniu coś tę linkę musi ściągnąć z powrotem - stąd też wymiana tłumika nie jest wcale taka dziwaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Hmmm poważniej się zastanawiając to masz chyba rację, bawiłem się kiedyś pop lockiem w Decathlonie i pokrętło miało inną charakterystykę "pracy". Z drugiej strony, wyjdzie w praniu, zastanawiam się czy to aby na pewno aż tak konieczny gadżet. W końcu aż tak daleko nie ma A zważając na fox-a rp2 z tyłu to i tak i siak trzeba się gimnastykować, co by zrobić sztywniaka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszniok Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 O ile dobrze kojarzę instrukcje Rock Shoxa dotyczącą tłumika Motion Control, to żeby zamontować manetkę trzeba do tłumika wsadzić sprężynę, która będzie naciągała linkę od PopLocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 22 Października 2008 Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Tak z ciekawości, gdzie umieściliście manetki pop-loc ? :-) Jakieś fotki chętnie bym zobaczył, mi niestety wadzi wszędzie gdzie mogłoby być latwo dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 23 Października 2008 Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Co by rozwiać wątpliwości na temat montażu manetki. > witam > > istnieje,jednak wiąże sie to ze zmianą całego tłumika - koszt tłumika > koło 450 zł + manetka 149 zł (najniższy model) > > pozdrawiam Chyba ich Bóg opuścił Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 23 Października 2008 Udostępnij Napisano 23 Października 2008 lol, pół nowej reby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 25 Października 2008 Udostępnij Napisano 25 Października 2008 pół a bliżej rury sterowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi