kazafaza Napisano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Słowem wstępu: szukałem budżetowych tarcz na angliczanym ibeju do roweru-ulepa dla Kazafazowej. W cenie samych tarcz (ok. dziesięciu funtów) znalazłem komplet zacisk z adapterem i klockami wraz z tarczą i śrubami. Identyczny jak ten, choć nieco tańszy i z daalekiego wschodu. A więc za cenę samej tarczy mam cały spowalniacz... Szybkie porównanie do BB7 ukazuje wyjątkową dbałośc o detale (nie zauważyłem jedynie "trzymadełka" do gumki ochraniającej linkę), generalnie gdyby nie napis na ramieniu to można by spokojnie uważać to za dzieło Avid'a. Wagi nie porównywałem gdyż "ja nie z tych", działanie z palucha wydaje się być poprawne, wszelkie pokrętełka działają jak należy. Kilka rys widocznych na adapterze i zacisku to efekt braku pudełka, zamiast którego wszystko jest wrzucone do jednego worka. Jutrem zamierzam zamontować to-to do Zżółtka i wybrać się na minitest. Wrzucę kilka słów jak tylko objeżdżę ten zestaw, gdyby jednak zapadła cisza grobowa to będziecie mieć idealny powód aby uważać na wszelkie podróby hamulców Tarcza, "wcale" nie przypomina G3: Zacisk: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Kaniam, Podróby TRP Hy-Rd też mają Jeden problem. Ciag jest emtebeczny, nie szosowy. Czyli kolejny grat w szufladzie, bez perspektyw na zastosowanie... Całebożeszczęście kosztowały chyba coś koło 30 funtów za parę, także strata relatywnie niewielka... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Żyję. Wypróbowałem heble i mam się dobrze, wyśmienicie wręcz biorąc pod uwagę kulturę pracy pomnianych spowalniaczy. Mam BB7 na drugim rowerze i naprawdę nie czuję różnicy pomiędzy nimi, jedyne do czego się mogę przyczepić to śruby i podkłądki - nie wyglądają kłalitnie jak w oryginalnych Avidach. Żadnego brzęczenia, bzyczenia czy innych przeszkadzajek, zobaczymy jednak jak będzie z ich trwałością... POLECAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Ryzykujesz Tomku, pewny hamulec to pewna szczęka. Jest takich dwóch userów na Allegro co sprzedają podrobione BB7 z Aliexpress https://www.forumrowerowe.org/topic/207313-avid-bb7-pekniety-zacisk-w-wersji-mtb/ https://www.forumrowerowe.org/topic/79575-sklep-sparrow-bike-i-zatarte-numery-seryjne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 No pewnie, ale kto nie ryzykuje ten naraża protetyków na bezrobocie. A jednego takiego baardzo lubię i fajnie się z nim na rowerze jeździ. Jednak te z linku to jakaś insza historia, to były Avid'y a nie Redline, a jak sam AT zauważył - nie znalazł na necie zdjęć pękniętych BeBeczy. W drugim temacie po szybkim skanie też nie zauważyłem tragedii z zaciskiem a ktoś wręcz napisał że kupił BB7 od nich i po roku smagania nadal pacają jak należy. Oczywiście, jeśli połamię ryja to wrócę i się wypowiem, pokłonię i przestrzegę innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Mareczek z tego co wiem to w swoim gabinecie obsługuje tylko i wyłącznie zwiewne dziewoje o widocznych gołym okiem powabnych atutach. Brodatych dziadów podobno nawet nie wpuszcza. A szkoda, bo mam lewą górną trójkę i lewą dolną szóstkę do serwisu. Ja dla mojego Treka Cobii kupiłem niedawno (choć może już nie na długo ): https://www.bike-components.de/de/Avid/BB7-MTB-v-h-Set-Scheibenbremse-Auslaufmodell-p46269/ Chyba już nigdy nie wrócę do hydraulików. Znalazłem jeszcze BB7 z kluczykiem i pilotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Ogól brodę, idź do Mareczka BB7 są naprawdę meeega, uwielbiam je na tyle że mam w obu górolach. No dobra, w jednym podróby ale naprawdę działają wyśmienicie. Nawet dziś wracając spod szkoły pojechałem naokoło po wertepach i dusiłem klamy ile wlezie (aż zacząłem liczyć talarki na nowe opony) i przyznaję że są wyśmienite! Aż chciałbym potestować je na zmianę z BB7 z Krampuśniaka - to jest myśl - następnym razem zabiorę je ze sobą i będę przekładać na jednym rowerze/tarczach łącznie ze zmianą klocków. Do Cobii pasują hydrauliki, w zasadzie nawet kotwica by nie wyglądała źle. Ale teraz...ale teraz to będzie się dopiero działo, panie dzieju! EDyta: PRZESADZIŁEŚ! Blokada z klucza na przedni hebel? To ja raczej poproszę ten z pękającym zaciskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Powitoł Kaniam, Podróby TRP Hy-Rd też mają Jeden problem. Ciag jest emtebeczny, nie szosowy. Czyli kolejny grat w szufladzie, bez perspektyw na zastosowanie... Całebożeszczęście kosztowały chyba coś koło 30 funtów za parę, także strata relatywnie niewielka... Szacunek... I. Łooohoooo, twoja fotka? Bo wyglądają... bardzo mi się wyglądają Aż się zacząłem zastanawiać, czy przedniego shimano m615 na czerwono nie przemalować i nie dokupić tego na zadek Jeden ruchomy tłoczek? Jakie klocki pasują? Natknąłeś się na jakieś testy? Senks... idę na googla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.