Skocz do zawartości

[Liznik] SIGMA BC 16.16 STS ustawienia koła

arkosw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym kupić licznik sigma bc 16.16 sts i zamontować go w motocyklu, tak motocykl nie rower, stąd moje pytanie. Czy jest możliwość ustawienia licznika pod koło jakie mam w motocyklu ? Znalazłem instrukcje obsługi i natknąłem sie na coś takiego.15802li.png

Jest tam albo wybór średnicy koła w calach- nie ma takiego jakie posiadam- 17cali 
ale jest też opcja obwodu koła, a dokładnie opony, czy można by coś takiego skonfigurować pod motocykl ? Jest to moje pierwsze spotkanie z licznikiem rowerowym, wolę zapytać niż wyrzucic niecale 200zl w bloto.. 
ps. średnica opony to nie całe 2m, zmierzę dokładnie jeśli trzeba bedzie..

Napisano

Jeśli wpiszesz obwód koła oraz uda Ci się zamontować magnes na szprychach i czujnik na amortyzatorze wystarczająco blisko siebie,czyli tak żeby reagowały na siebie to czemu nie.No chyba że licznik nie pokazuje jakiś dużych prędkości.Ewentualnie kup jakiś za 20 zł i sprawdź na nim

Napisano

Właśnie specjalnie szukałem licznik który ma 3 cyfry i sprawdzialem w manualu prędkość max 199, moj motocykl (poj. 125) tyle nie pojedzie więc jest okej. A jaka max odległość może być miedzy magnesem a czujnikiem ? przy 4/5cm bedzie działało ?

Napisano

4/5 ale mm - 10 razy dalej nie ma szans. Musisz wykombinować jakiś wysięgnik lub coś podobnego.

Maźnij sobie kredą na oponie i chodniku znacznik, a potem przetocz koło po prostej linii 1 obrót i zmierz odległość na ziemi miarką - nie musi być co do milimetra, a błąd i tak będzie mniejszy niż 1%.

Napisano

Ale to jest najmniejszy problem, można czymś owinąć amortyzator i na to zalozyć czujkę i odległość się zmniejszy, w ostateczności przypnę magnes do tarczy hamulcowej a czujke gdzieś na zacisku, z tym nie bedzie problemu. Chciałem tylko wiedzieć czy mozna to skonfigurować nie przez cale a własnie przez obwód koła. Dziękuje za pomoc panowie :)

Napisano

A jeśli ktoś chce wiedzieć czemu akurat licznik rowerowy to proszę odpowiedź, licznik ( predkosciomierz ok. 100zł (to akurat mam ) linka 30zł i ślimak do mojej srednicy kola i ośki około 300-400zł) 

Napisano

Miałem w swojej CBR licznik cateye'a rowerowy przez długi czas. Bez problemu wszystko działało. Magnes złożyłem przy mocowaniu tarczy hamulcowej (przy użyciu kawałka szprychy i widełek elektrycznych wykręcając widełki pod śrubę mocowania tarczy) a nie na feldze.

Wymiary koła wbijasz z miarki.

P.S. Ja miałem wersje kablową licznika.

Napisano

Przemcio, skoro miałeś coś takiego to powinieneś pamiętać, dobrze było widać prędkość, czy trzeba bylo się nachylać nad kierownicą, żeby zobaczyć ile jedziesz ?

Napisano

Nie narzekałem na to. Na takich moto jak CBR generalnie nie patrzy się na prędkość często. Jedziesz tak jak czujesz ;) przeważnie w systemie 0/1 ;-)

Znalazłem fotkę jak to u mnie było :)

4340cded47c495b2aa3145f859abbd63.jpg

Mnie bardziej interesowało po zatrzymaniu parametry. Czyli średnia prędkość i np max. Czas jazdy itd.

Napisano

Też tak jeżdże ale ostatnio jest inwazja policji u mnie wszędzie z suszarkami i pasuje wiedzieć ile jadę gdy do mnie celuje pan w kapeluszu :D A wskazówka od prędkościomierza odbija mi sie od 0 i 140 .. lata sobie jak chce..

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam po przerwie, kupilem licznik zamontowalem zakręciłem kołem i działa! więc zdejmuje moto ze stojaka odpalam i jadę i ? i nic sie nie dzieje.. okazało się, że motocykl powoduje jakieś zakłócenia i licznik nie działa, gdyby ktoś byl chetny kupić Sigma bc 16.16 sts- wersja bezprzewodowa to piszcie pw, licznik praktycznie nowy, cena troche nizsza jak za nówkę, mozna troszke oszczędzić, a ja jestem zmuszony zamówić wersje z kabelkiem :/ 

Napisano

Spróbuj przenieść licznik w inne miejsce. Czasem i 2 cm robią różnice. Z tymi sts na rowerach tez jest problem jak blisko jest np światło Led np latarka. Wystarczy przenieść na druga stronę kiery i działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...