ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Witam,Pacjent to hamulce shimano xt 785.Zaszla potrzeba wymiany przewodu.Udalo sie!Teraz tak, hamulce zalane shimano mineral oil, zalane na maks. Proba odpowietrzenie, poszlo bo babelkow zadnych nie ma. A klamka? Klamka miekka, nie lapie szybko. Miekka jak guma, dochodzi az do raczki. Sila hamowania znikoma. A teraz Wasza kolej : co czynic by byla jak dawniej, twardo, konkretnie. Przy pompowaniu hamplem, w zacisku slychac chlupanie. W przednim hamulcu slx tego efektu nie ma. Wykonane czynnosci : 1. Wsadzilam skrzykawke w klamke bez tloczka.2.podpielam na wezyku strzykawke z plynem do zacisku. 3. Otworzylam zaworek i wstrzyknelam plyn przez zacisk. 4. W strzykawce na klamce pojawilo sie okolo 20ml plynu. Zakrecilam zaworek na zacisku.5. Odloczylam strzykawke z wezykiem od zacisku.6. Przypielam butelke na wezyku do zacisku.7. Zaczelam uciskac klamke 5 razy a za piatym przytrzymalam zacisnieta.8. Odkrecilam i zakrecilam zawor. Powtorzone z 5razy.9. Babelki przestapy leciec. Odpielam wszystko, zakrecilam otworek na klamce.10. Mietko:( Odpowietrzylam hamulce jak samochodowe tak w skrocie. Z gory dzieki za odpowiedz, Pozdrawiam, Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Jaki przewód wsadziłaś? W sensie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 BH90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu_P Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Spróbuj pokręcić przy klamce regulacją (nie wiem jak to się fachowo nazywa) zaskoku. Ostatnio odpowietrzałem tył i dopiero to przyniosło zadowalający efekt. Tyle, że w moim przypadku po samym odpowietrzeniu wyczułem lekką różnicę na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Tłoczki zablokowałaś przy odpowietrzaniu? Przy pkt 7 nadal w klamce trzymasz strzykawkę z płynem? Przy pkt 8 zakręcasz zawór zanim puścisz klamkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak, zablokowane zolta wkladka. pkt. 7 tak, wlozona strzykawka bez tloczka z plynem. pkt.8 Tak, odkrecam->zakrecam->puszczam klamke. Pokrecilam, nic nie pomoglo. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez ankosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 A klamka jest miękka cały czas czy po "podpompowaniu" się utwardza? Wcześniej wszystko było ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Odrobine, ale nie hamuje prawie w ogole. Tak tak, wszystko bylo ok. Klamka byla twarda, swietnie hamowala, przy kilku mm hamulec sie zaciskal. Skok byl krociutki. Musialam wymienic przewod, bo hamulec przelozylam do innej ramy i byl po prostu za krotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Zakładam że wszystko jest zmontowane prawidłowo? Czy jak naciskasz klamkę i otwierasz zawór to olej "sika" dość mocno? A może w układzie jest za mało płynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Zawor w zacisku ? Tak, pol kuchni mi obsikal przez przypadek ;P Wiesz co, przy odpowietrzaniu ze strzykawki na klamce olej schodzil, po sciagnieciu strzykawki na klamce, plynu bylo full. Mam wrazenie ze nie jestem wstanie utworzyc cisnienia w ukladzie, ale nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Przyłóż palce przy łączeniu klamki i zacisku z przewodem. Może coś źle się ułożyło i cieknie/ zasysa powietrze. Procedura którą opisujesz wydaje się prawidłowa. Oliwka i insert w przewodzie nowe? Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Obstawiam że tylny hamulec, nie odkręciłeś zacisku od ramy i nie wisi swobodnie na wyprostowanym przewodzie. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez HarveyDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Tak jak pisze kolega, miałem zapytać na początku. Najlepiej jak całość wisi pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 ooh, good point. No jeszcze raaz. Zaraz wracam z wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu_P Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Tylko, że wtedy trudno samemu wykonać punkt siódmy i ósmy. Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy po Twoim opisie to spróbować przeprowadzić odpowietrzanie od zacisku a nie klamki. Już po przetłoczeniu niewielkiej ilości oleju opukać zacisk i kontynuować aż przestanie lecieć powietrze lub przetłoczysz jakieś 20ml. Przy punkcie ósmym ja robiłem na tyle krótkie otwarcia, że klamka nie zdążyła nawet dotknąć kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 W instrukcji shimano jest napisane że hamulce nie działają jak rower postawi się do góry kołami, może zamontuj hamulec na ramę i znowu przelej układ płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 W instrukcji shimano jest napisane że hamulce nie działają jak rower postawi się do góry kołami A gdzie ktoś pisał o rowerze do góry kołami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ale pisał że hamulec nie jest zamontowany na rowerze, więc może sprawdzenie jest czynione w pozycji podobnej do tej w której rower jest do góry kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Współczesne sh*tmano miały być w założeniach łatwiej odpowietrzalne a tym czasem są bardziej kapryśne niż stare w których trzeba było pokrywkę zbiorniczka na klamce zdejmować. Zrób jak radzą koledzy wyżej, trzeba max odkręcić regulację free stroke, przy założonym lejku (ew. strzykawce z wyciągniętym tłokiem) na klamce. Klamkę poluzować i przekręcać 30* w jedną i w drugą str. Zadbać o to, żeby pomiędzy zaciskiem i klamką nie było miejsca gdzie przewód leci poniżej poziomu zacisku (ja ustawiam czasami rower pod sporym kątem, prawie pionowo do podłoża). I przede wszystkim nie poddawaj się ten typ tak ma. Robię odp. kilkunastu takich hampli miesięcznie i czasami wystarczy przelać jedną strzykawkę z dołu do góry i wszystko gra a czasami trzeba przeprowadzać całą procedurę przewidzianą przez producenta po 2-3x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankosz Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) BRAWO Panowie ! :3 Udalo sie. Zajelo to tyle czasu, bo jeszcze w miedzy czasie pizza przyjechala ) Zacisk ladnie sie blokuje. Jedyno to, ze klamka nie jest tak twarda (stanowcza?) jak byla, ale dziala. Dziala dobrze, skok klamki jest krotki. Bardzo ale to bardzo Wam dziekuje! Boze, taka ######a(szczegol) a od 18:00 z tym walcze. Co ciekawe na ZADNYM poradniku pl/ang nie ma slowa o odkreceniu zacisku. Jest, ale w konkescie : odkrecic jezeli dostep do zacisku jest utrudniony. No nic, mozna spokojnie do dobrego poradnika dodac Wasze propozycje. Dziekuje jeszcze raz, Pozdrawiam, Anka Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez ankosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Brawo ty Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez byh81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 A czy do przewodu została użyta srebrna końcówka czy złota ? Jak złota to hebel nigdy nie będzie taki jak był. Srebrna ma większą średnice i więcej płynu przepuszcza naraz. Jeżeli klamka jest nadal wyraźnie miększa od tego co było przy takim samym przewodzie, to trzeba dopracować zalewanie/odpowietrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi