Skocz do zawartości

[Oś tylnej piasty] Średnica kulek w tylnej osi?

dexter74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno wymieniona została tylna oś w rowerze syna. O taka:

75514328_kompletna-os-piasty-tylnej-do-p

Pojeździł może z 3 tygodnie, dzisiaj zaczęło mu chrupać. Oględziny - uuuu, wygięta oś :-(

Rozkręciliśmy, oczyściłem i mam zagadkę, a w sumie dwie.

Jaką powinny mieć średnicę kulki względem konusów? Taką samą, czy mniejszą? Wersja A czy B z poniższego obrazka, bo teraz jest A:

pYlJhU9.jpg

I pytanie dodatkowe - dlaczego oś mogła się wygiąć? Rower jeździł po chodnikach/ulicach, zero ekstremalnych zabaw.

Napisano

Kulek to raczej na oko nie kupisz, najlepiej mieć stare i dokupić identyczne. W innym przypadku raczej to wszystko nie będzie działało zbyt dobrze.

Oś na ogół wygina się od "strzału", a jak jeździł po ulicach i chodnikach to pewnie przytrafiło się walnąć w krawężnik raz czy dwa.

Napisano

Dobry wieczór

Najbezpieczniejsza metoda to suwmiarka i zmierzyć średnicę kulek w oryginalnej piaście. Zakładamy, że producent przyjął takie, czy inne rozwiązanie. No i oczywiście policzyć ile sztuk, a zawsze będzie się wydawać, że jest za mało tych kulek (nie przejmować się) ;) 

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

Kulki były kupione identyczne jak stare (1/4 cala), ale pomyślałem, że może bieżnia w nowych konusach jest nie taka jak trzeba?

Napisano

Jak w kole jest wolnobieg, a oś jest tania to się wygnie "ino roz". Wystarczy jeździć po krawężnikach bez podnoszenia tyłka z siodła i już.

U Ciebie na rysunku A jest poprawna sytuacja, a lwia część tylnych piast jest na kulkach 1/4' średnicy, ale zawsze warto jest mieć na wzór. Konus to konus raczej nie ma w tym przypadku dziwadeł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...