dexter74 Napisano 28 Kwietnia 2017 Napisano 28 Kwietnia 2017 Niedawno wymieniona została tylna oś w rowerze syna. O taka: Pojeździł może z 3 tygodnie, dzisiaj zaczęło mu chrupać. Oględziny - uuuu, wygięta oś :-( Rozkręciliśmy, oczyściłem i mam zagadkę, a w sumie dwie. Jaką powinny mieć średnicę kulki względem konusów? Taką samą, czy mniejszą? Wersja A czy B z poniższego obrazka, bo teraz jest A: I pytanie dodatkowe - dlaczego oś mogła się wygiąć? Rower jeździł po chodnikach/ulicach, zero ekstremalnych zabaw.
dziksoltys Napisano 28 Kwietnia 2017 Napisano 28 Kwietnia 2017 Raczej duże kulki przynajmniej oryginalne u syna takie były. Kup ośkę z lepszego materiału. Tak z ciekawości ile twój syn waży?
Gość Napisano 28 Kwietnia 2017 Napisano 28 Kwietnia 2017 Kulek to raczej na oko nie kupisz, najlepiej mieć stare i dokupić identyczne. W innym przypadku raczej to wszystko nie będzie działało zbyt dobrze. Oś na ogół wygina się od "strzału", a jak jeździł po ulicach i chodnikach to pewnie przytrafiło się walnąć w krawężnik raz czy dwa.
GrzesPL Napisano 28 Kwietnia 2017 Napisano 28 Kwietnia 2017 Dobry wieczór Najbezpieczniejsza metoda to suwmiarka i zmierzyć średnicę kulek w oryginalnej piaście. Zakładamy, że producent przyjął takie, czy inne rozwiązanie. No i oczywiście policzyć ile sztuk, a zawsze będzie się wydawać, że jest za mało tych kulek (nie przejmować się) Pozdrawiam, Grzegorz
dexter74 Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Napisano 28 Kwietnia 2017 Kulki były kupione identyczne jak stare (1/4 cala), ale pomyślałem, że może bieżnia w nowych konusach jest nie taka jak trzeba?
seraph Napisano 28 Kwietnia 2017 Napisano 28 Kwietnia 2017 Jak w kole jest wolnobieg, a oś jest tania to się wygnie "ino roz". Wystarczy jeździć po krawężnikach bez podnoszenia tyłka z siodła i już. U Ciebie na rysunku A jest poprawna sytuacja, a lwia część tylnych piast jest na kulkach 1/4' średnicy, ale zawsze warto jest mieć na wzór. Konus to konus raczej nie ma w tym przypadku dziwadeł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.