TakiSamek Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 mam problem z moim napedem,mianowicie jak krece pedałami to z kasety/wozka przerzutki wydobywa sie charakterystyczne "terkotanie" co to moze byc?? PS: naped mam wyczyszczony i nasmarowany...
mewes Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 zle wyregulowana/krzywy wozek przerzutki tylnej!
TocaS Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Witam Postanowiłem poszukać czegoś na temat terkotania, otóż mam podobny problem, kaseta XT, łańcuch XTR, korba STX , przerzutki XTR'a. Przy depnięciu gdy jestem na biegu od 2/1 do 2/5 słychać terkotanie gdzieś na połączeniu kasety z łańcuchem gdy się rozpędzę już i nie ma mocnego obciążenia na napędzie to terkot ustaje. Nie wiem co to i nic poważnego się nie dzieje. Zaznaczam, że całość wyregulowana jak w zegarku. Ta sama sytuacja działa się na poprzednich przerzutkach, poprzednim łańcuchu.
Mod Team Maniak Napisano 6 Września 2010 Mod Team Napisano 6 Września 2010 Odkopuję temat. Mam to samo. Pojawiło się nagle po 2 błotnych maratonach. Łańcuch nowy, kaseta już nie specjalnie niestety nie mam na co podmienić do sprawdzenia. Jeszcze jest opcja ze skrzywiłem hak w transporcie. Ktoś może już rozwiązał ten problem?
daVe Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Jeśli to kaseta z pająkiem to możliwe, że któryś z nitów mocujący jedną z zębatek na pająku jest poluzowany i wtedy, gdy używamy tych z pająka wszystko razem hałasuje. Kolega właśnie w ten sposób ma załatwioną kasetę XT. Druga, wspomniana już możliwość, to hak.
descanting Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 1)górne kółko wózka przerzutki. Gdy zła długośc łańcucha lub przerzutka źle wyregulowana terkocze z powodu zbyt dużego kąta wejścia łańcucha na kółko, bądź kółko styka się z trybami kasety. 2)kółka z wózka zużyte (obojetnie które) 3) Krzywy wózek
Mod Team Maniak Napisano 23 Września 2010 Mod Team Napisano 23 Września 2010 Jednak hak, po wymianie na nowy 85% hałasu ustąpiło. Gdy uciszę pozostałe 15% dam znać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.