Skocz do zawartości

[kaseta] cos "terkocze"

TakiSamek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Witam

Postanowiłem poszukać czegoś na temat terkotania, otóż mam podobny problem, kaseta XT, łańcuch XTR, korba STX , przerzutki XTR'a. Przy depnięciu gdy jestem na biegu od 2/1 do 2/5 słychać terkotanie gdzieś na połączeniu kasety z łańcuchem gdy się rozpędzę już i nie ma mocnego obciążenia na napędzie to terkot ustaje. Nie wiem co to i nic poważnego się nie dzieje. Zaznaczam, że całość wyregulowana jak w zegarku.

Ta sama sytuacja działa się na poprzednich przerzutkach, poprzednim łańcuchu.

• 1 rok później...
  • Mod Team

Odkopuję temat. Mam to samo. Pojawiło się nagle po 2 błotnych maratonach. Łańcuch nowy, kaseta już nie specjalnie niestety nie mam na co podmienić do sprawdzenia. Jeszcze jest opcja ze skrzywiłem hak w transporcie. Ktoś może już rozwiązał ten problem?

Jeśli to kaseta z pająkiem to możliwe, że któryś z nitów mocujący jedną z zębatek na pająku jest poluzowany i wtedy, gdy używamy tych z pająka wszystko razem hałasuje. Kolega właśnie w ten sposób ma załatwioną kasetę XT.

Druga, wspomniana już możliwość, to hak.

1)górne kółko wózka przerzutki. Gdy zła długośc łańcucha lub przerzutka źle wyregulowana terkocze z powodu zbyt dużego kąta wejścia łańcucha na kółko, bądź kółko styka się z trybami kasety.

2)kółka z wózka zużyte (obojetnie które)

3) Krzywy wózek

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...