Santos Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam Szanownych Forumowiczów Jak w temacie. Trafiła mi się krzywa rama w rowerze Cube, a dokładnie krzywa jest rura podsiodłowa. Od miejsca gdzie wspawane jest mocowanie przerzutki przedniej, rura odchyla się w prawo. Przy jeździe "bez trzymanki" ściąga w prawo i trzeba delikatnie korygować bo środek ciężkości jest przesunięty w prawo. Wadę widać na załączonych fotach. Szczerze jestem trochę zawiedziony takim brakiem precyzji u Cuba (czy to może normalne a ja sobie coś wkręcam ). Miał ktoś z Szanownych Forumowiczów podobną przygodę z ramą Cuba? Pozdrawiam serdecznie. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Bez trzymanki może ściągać z innego dość błahego powodu, różnej długości pancerze i ściąga Ci własnie kierownicę pancerz na praqo, ale jak faktycznie rama jest krzywa i zdjęcia zrobiłeś prawidłowo to się kwalifikuję do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santos Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Pancerze raczej z dużym zapasem. Nie ciągną kiery w żadną ze stron. Ale dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź. A możecie Koledzy posprawdzać u Was jak to jest z ta rurą podsiodłową? Szczególnie posiadacze Cuba. Taką samą metodą jaką ja zastosowałem. Linijka (prosta ) przykładacie do rury podsiodłowej najbliżej suportu i czy macie jakieś odchyły od symetrii ramy. U mnie na pierwszy rzut oka widać, że rura "odbija" w prawo. Jak się stanie przed rowerem i patrzy wzdłuż górnej rury. Siodło jest wtedy przesunięte w lewo względem osi ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszNN Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Ta rama jest ewidentnie skrzywiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Rządaj wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zak77 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Krzywe i to bardzo. Nie zazdroszczę, czekasz na rowerek a tu takie coś. Wymiana ewidentna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Rura pewnie się skrzywiła przy wspawywaniu mocowania przerzutki i nie została wyprostowana przed złożeniem ramy. Jej wygięcie powoduje przekrzywienie sztycy od osi, a tym samym skręcanie roweru i to jest pewnie przyczyną. Zwyczajne balansowanie ciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zak77 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Nie balansowanie ciałem bo to cała geometria poszła się walić teraz. Tylko wymiana i to jeszcze Cube powinien jakiś gratis dać za takie cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Dziwne że tego nikt nie zauważył na etapie spawania czy późnej kontroli, ona się po prostu przesunęła podczas spawania, zdarza się najlepszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zak77 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Może na wschód wysyłają trzeci gatunek. Angol pomysłaj, a tam to do Polski !) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Przecież to spawa podwykonawca w Chinach. Cube co najwyżej tylko przepakowuje, ale w to wątpię nawet, no cześć rowerów się składają w Europie, w sensie rama przychodzi osobno i podzespoły osobno, ale spawać alu chyba nikt już nie spawa poza "Azją" z dużych marek. btw, to co jest wkręcone do korby to profanacja tego rowerku. Nawet jak jest krzywy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zak77 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 A Romet i Kross u nas chyba spawane;) Zresztą wątpię żeby to ludzie spawali, raczej automat. A to przy korbach no to cóż/jaka rama taki pedał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santos Napisano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 btw, to co jest wkręcone do korby to profanacja tego rowerku. Nawet jak jest krzywy! wyluzuj to mój pierwszy mtb z prawdziwego zdarzenia. W przesiadce na spd przeszkodził mi opisywany defekt i wysyłka do Cube. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Ja mam platformy w karbonowej szosie - to jest dopiero profanacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zak77 Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Firefox/ oddaj mi ten karbon;) Czy w tym Cube głośno pracuje tylna piasta/zapadki przy jeździe na luzie? U mnie jest mega głośno i nie wiem czy tam nie brakuje smaru. Nie spotkałem się jeszcze z takim klikaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Firefox/ oddaj mi ten karbon;) To szosa na tarczach więc profanacja do kwadratu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santos Napisano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 U mnie też bardzo głośno pracuje tylna piasta na luzie. Ten typ tak ma Powiem Ci że zastępuje dzwonek w mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zak77 Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Jest tak głośna ta piasta że człowiek odrazu w centrum uwagi jest;) w lesie to jest dobre bo na ścieżkach ludzie słyszą z daleka i ustępują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Nikt nie każe Ci w SPD jeździć, ale nawet najprostsze platformy zwiększają bezpieczeństwo i komfort, nawet Dartmoor stream za 60zl z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santos Napisano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Pewnie masz racje phoe, ale to nie są jakieś najgorsze pedały. Łożyska maszynowe, wykonane z alu. W podobnej cenie jak te które zaproponowałeś. Nie miałem z nimi żadnych problemów i dobrze mi się na nich pomykało. Nie znam się tak dobrze na sprzęcie. Kupiłem je "na poczekaniu" w tamte wakacje i służyły mi w moim mieszczuchu Kross Scraper. Poprzednie firmowo zamontowane w w/w rowerze po 5 latach katowania rozpadły się w trakcie wycieczki (w korbie został sworzeń a platforma odpadła) Musiałem kupić coś żeby kontynuować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.