Skocz do zawartości

[szosa] Canyon Aeroad czy wytrzyma?

Slayer666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamówiony ten rowerek po obniżonej cenie której obecnie już nie ma, jeszcze nie zapłacony.

Jak uważacie, będzie się sprawował przy cięższym rowerzyście? Mam 97 kg obecnie.

Producent kół nie podaje limitu wagowego, zaleca przy cięższych rowerzystach koła z 20/24 szprychami i większym stożkiem. Te koła mają 24/24 szprychy i 62 mm stożku więc chyba wytrzymają???

Dodatkowo nie będą się zużywać od tarcia przy hamowaniu jak przy tradycyjnych hamulcach....

W sumie ciężko było wybrać fajny rower na kołach innych niż mavica które jak wiemy mają problemy z piastami. Jeszcze mogłem wybrać z kołami DT Swiss, ale te reynolds'a powinny być szybsze.

Pozdro

To co dla mnie może być problemem to nie ilość szprych tylko obręcze pod oponę. Ważysz dużo więc przy hamowaniu obręcze będą mocno obciążane (zaleznie od warunków eksploatacji oczywiście) czyli mogą źle znosić grzanie się. 

Koła niby "wylajtowane" chociaż ważą i tak ponad 1700g. Też wolałbym więcej szprych, ale już musiałbym składać koła. Gadałem z producentem kół i był pewny że koła bez problemu wytrzymają, a w razie czego można reklamować. Z moim szczęściem i tak zepsuje się coś już po gwarancji eh.

Przegrzewanie się obręczy przy hamowaniu?? Hamulce są tarczowe więc nie powinno być z tym problemu...

Chyba najlepszym wyjściem będzie ostrożne używanie tych kół, bez nagłego hamowania które najbardziej obciąża koła, na jakieś dłuższe odcinki TT, na lepszej jakości asfalt. Oczywiście łatwo powiedzieć bo jak dojdzie do awaryjnego hamowania to może być nieciekawie....

Do tego najlepiej złożyć drugi zestaw kół alu na powiedzmy 28/28 i używać na gorsze drogi i treningi... Co więcej można zrobić ??

Jak to jest z tymi kołami karbonowymi, czym większy stożek tym teoretycznie są wytrzymalsze??

Dokladnie, 1700g, to zaden lajt. Normalna wersja tych kol jest na 16/20. Tu do przodu dolozyli ilosciowo 50% szprych. Ja mam podobna wage i troche jezdzilem na roznych kolach. 1700g, zaliczylbym raczej do pancernych. 

Jak ci ten 62mm stozek nie przeszkadza, to bym jezdzil na nich non-stop. W mocnym wietrze, mozna poczuc przod.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...