mam16v Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Witam Chcę się podzielić patentem na problemy z utrzymaniem opon w czystości i ochroną przed starzeniem zastosowanie nabłyszczacza-czernidła do opon sprawia że błoto,kurz po prostu się nie trzyma gumy w bierzniku, a nawet woda po myciu spływa druga zaleta to ochrona przed starzeniem-pękaniem gumy cena ok. 7pln wystarczy na 10-15 opon (najwydajniejszy jest płyn z rozpylaczem) np: http://test.blyskotliwykierowca.pl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_0669-e1464769854563-1024x601.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 No tak,ogólnie fajnie ,poza przyczepnością która leci na pysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Takich rzeczy nie można używać na bieżniku, po bokach opony owszem. Sam u siebie nakładałem dressing na boczne ścianki ( interesuję się Detailingiem samochodowym więc można i rower nieco upiększyć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 A ile kosztują te Twoje gumy, że tak je musisz chronić? Nawet jakbyś miał zmieniać raz na rok opony za 100 zł to zbiedniejesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 wyobraź sobie, że jedziesz po lepkim błocie na nie tuningowanych oponach i przed tobą 2 kilometry podjazdu z dwomama kilogramami balastu bez szansy na usunięcie go poprzez rozpędzenie nabłyszczacz za 7zł zaaplikowany na opone za 100zł sprawi że błoto o wiele szybciej odpadnie sprawa śliskości bierznika to kwestia przejechania kilku km na asfalcie i po problemie nabłyszczacz docenią parkujacy w domu-pokoju bo mniej syfu zostanie na podłodze Starzenie gumy jest naturalnym procesem-po co wymieniać niezużytą opone za stówke, jak za grosze można ją zakonserwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Owszem można,Jak wcześniej napisał Skom25 boki. Jak widać, nie dasz się przekonać dlaczego tego się nie robi na bieżniku,a nie robi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 sprawa śliskości bierznika to kwestia przejechania kilku km na asfalcie i po problemie A pomyślałeś o tym, że przez te kilka km możesz mieć jakąś niebezpieczną sytuację i nic nie zrobisz, bo pojedziesz jak na lodzie? To, że sobie zrobisz krzywdę to tylko i wyłącznie twój problem, ale jak zrobisz krzywdę niewinnej osobie, tylko dlatego, że... no w sumie nie wiem po co to w ogóle robisz? Starzenie gumy jest naturalnym procesem-po co wymieniać niezużytą opone za stówke, jak za grosze można ją zakonserwować. A że tak zapytam, co ile musiałeś do tej pory wymieniać opony, ze względu na zestarzenie się gumy? Ja jeszcze takiej sytuacji nie miałem nigdy, a na rowerach jeżdżę od dziecka. Wcześniej opona się zużyje niż zestarzeje, no chyba, że jeździsz na rowerze kilka razy w roku, to wtedy rozumiem, że taką oponę będziesz miał przez 15 lat Opony odpowiadają za bezpieczeństwo twoje i innych, więc nie powinno się z nimi nic kombinować, tylko jak się zużyją czy zestarzeją (tak jak u ciebie) to się je wymienia i już! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Chcę się podzielić patentem na problemy z utrzymaniem opon w czystości i ochroną przed starzeniem No i się podzieliłeś. Ale nie nawracaj ludzi na siłę. Patent stary jak kauczuk ale do stosowania w ograniczonym zakresie jak w kilku postach w górę. W rowerze dla estetów na boki opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Nie poradzę na opinnie teoretyków do obalenia UŻYTECZNEGO SPOSOBU UŁATWIAJĄCEGO ŻYCIE. A pomyślałeś o tym, że przez te kilka km możesz mieć jakąś niebezpieczną sytuację i nic nie zrobisz, bo pojedziesz jak na lodzie? To, że sobie zrobisz krzywdę to tylko i wyłącznie twój problem, ale jak zrobisz krzywdę niewinnej osobie, tylko dlatego, że... no w sumie nie wiem po co to w ogóle robisz? Myślę że obłocona opona zrobi krzywdę osobie którą miniesz. Od siebie dodam że, opona nie jest ani przez chwile śliż-sza od nie konserwowanej. Ten preparat to nie smalec ... Stosuje to na różnych oponach od szosy-przez treking po mtb i widzę same zalety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Zaproponowałbym do śmiechu,żeby w samochodzie też całość polecieć,ale faktycznie mógłbyś kogoś zabić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 A nie ma tam takiego ostrzeżenia "Nie stosować produktu na bieżnik oraz na opony motocykli, skuterów i rowerów" Znalezione w Google "Pamiętajmy, by nie nakładać preparatów na bieżnik opony i tarcze hamulcowe! Środki te z racji zawartych w nich substancji konserwująco – nabłyszczających są naturalnie „śliskie”, przez co sprawiają, że guma również staje się bardziej śliska. A to może mieć to spory wpływ na przyczepność auta i sprawność układu hamulcowego. Oczywiście możemy zabezpieczyć bieżnik w tych oponach które przechowujemy poza sezonem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Oddaje co jakiś czas samochód na mycie ręczne, na ogół w cenie jest zaczernianie opon ( boki) profesjonalnymi środkami. Takie wysmarowanie opon + skręcenie kół ( koło ustawia się pod kątem) wystarczy do tego żeby się porządnie ślizgać. Tutaj natomiast klasyka dlaczego nie powinno się smarować opon: https://youtu.be/Q9zNUPDmnz4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.